16 Temmuz 2015

Bugün Bayram

Bu gün Ramazan bayramı, İslam âlemine bahşedilmiş en özel günlerden biri. Başı Rahmet, ortası mağfiret, sonu Cehennem azabından kurtuluş olan ayın sonunda Müslümanlara sunulmuş olan en güzel gün. Tüm İslam âleminin bayramı kutlu olsun. Bu Bayram Müslümanların kurtuluşuna, yeryüzünde zulmün bitmesine, her zerreye barışın akmasına vesile olsun.

 

İnsanoğlu Allah'ı tanıma, ona yönelme duygusuyla hareket ettiği insanlık yürüyüşünde kendisine bahşedilen nimetlerle en üst seviyeye çıkmış, meleklerden üstün olma vasfını elde etmiştir. Her ne kadar yeryüzüne fesadı taşımak gibi yanlışlar yapsa da, tövbesi onun için kurtuluş vesilesi olmuştur. "Duanızda olmasa ne ehemmiyetiniz var" (Furkan 77) ayetiyle kendisine isteme yolu gösterilen insan, çoğu zaman istemekten dahi imtina etmiştir. Yaptığı her şeyin müsebbibi olarak kendini görerek, nimetlerin Allah'ın lütfü olduğunu idrak edememiş, kıymetini kendinden menkul saymıştır. Oysaki Allah'ın verdiği en küçük nimetin dahi karşılığı olmayan ibadetlerini hâşâ Allah'a karşı kullanma gafletine dahi düşmüş, ama Şeytan'ın düştüğü tuzağa düştüğünü ve gönlündeki kibir ateşinin onu yaktığını dahi hissedememiştir.

 

Yeryüzünde gezerken Allah'ı anlamamış, toprağın yüzeyindeki bitkilerin, hayvanların ve bilcümle zerratın kendi emrinde olduğunu tahayyül dahi edememiştir. Çünkü o zalimdir, Cahildir. Ama o bilmez, bilse bile bilmek istemez... Ama Allah ona karşı daima rahman ve rahim sıfatıyla yaklaşıp onun kusur ve günahlarını affetmiştir. Allah onu bilmiş o ise Allah'ı hâşâ kendisi gibi eksik ölçmüştür. Oysaki Allah ol dese olacak her şeyin rabbidir. O eksiklerden ve yanlışlardan münezzehtir. Yerin ve göğün içindeki her şeyin yegâne sahibi olarak arşa istiva etmiştir.

 

İnsanlığın kör bir kuyudaki halinin son evresinde Hz. Peygambere bir Nur mesabesinde gönderilen dini mübini İslam yeryüzünü aydınlatıyor. İnsanlar peygamber zamanında fevc fevc Allaha yönelirken Allah'ta İslama girmiş insanlığa yeryüzünün nimetlerini ve fethini sunmuştur. Müslümanlar Doğuda Hindistan, Batıda İspanya içlerine kadar İslamı taşımışlardır. Sundukları güzelliği kendileri yaşadıkları sürece de Allah onları nimetlendirmiştir.

 

Bayramlar nimetleri en üst seviyede görme zamanlarıdır. Bu bayram günü vesilesiyle Allah nusretini üstümüze yağdırsın. Bizleri muvaffak eylesin, nerede yardıma ihtiyacı olan bir insan varsa yardıma mazhar eylesin. İster bizim elimizle, isterse dileği yolla.

 

Bugünlerde Türkiye hükümet kurulması sancıları yaşıyor, belki birkaç güne kadar iyi haberler de alabiliriz, çünkü coğrafyamız boşluk kaldırmıyor. Yine de bu güzel bayram gününde siyaset konuşmak istemiyorum. Herkesi sağduyuya, insanlığa davet ediyorum. Eski düşmanlıkları bitirmeye, Barış sürecinde gelinen güzel noktayı kaldığı yerden devam ettirmeye, hiçbir şey için insan kanının dökülmemesine davet ediyorum.

 

Çocuklarımızın emaneti olan bu güzel ülkenin her karışına güzellik tohumları ekelim, sevelim, sevilelim. Hadi bu gün bayram bir daha ellerimizi ve yüreklerimizi uzatalım. Kırgınlıklara ve dargınlıklara hoşçakal diyelim. Diyelim ki barış bizi kuşatsın.

Bayramınızı tebrik ediyorum, güzel ve mutlu günler diliyorum. Haydi elele...

 

@evsenomer