19 Nisan 2018

Çarşaf konusu derindir 3

Diğer bir çarşaf giyme nedeni ise, modern dünyada dozajı giderek artan, kadının duygusal ve bedensel sömürüsüne karşı bir tavır olarak çarşafın benimsenişidir. Bu tercih ülkemizden ziyade özellikle batılı ülkelerde vardır.  Çok dindar olmayan kişilerde bile tepkisel çarşaf giyme davranışına rastlanabilir. Özellikle hayatlarındaki özgürlük mücadelesi sürecinde yaşamış oldukları olumsuz tecrübeler ve yanılgılar neticesinde, ideolojik prangalar ve modern ilizyonlardan kurtularak bu kararı olan güçlü kişiliklerdir. Bu tepkisel tavrın sebepleri ise:

* Kadının kişiliği ile değil dişiliği ile öne çıkarılması.

* Her alanda artan taciz olayları.

* Dayatılan beden ölçüleri ve güzellik anlayışının bunaltan baskısı.

* Kadını daha “iyisini” bulduğunda yenisi ile değiştirebileceği, yanında gezdirmelik bir aksesuar olarak algılayan hastalıklı düşünce sistemi.

*Kadın bedeninin reklam aracı olarak kullanılması, müşteri çekmek için var olan ticari bir objeye indirgenişi.

* Moda, stil, imaj gibi sürekli değişen ve çeşitlenen tüketim unsurlarının, öncelikli hedefinin kadın oluşu ve kadının yoğun bir tüketim davranışına sürükleyen dayatmacı kapitalist politikalar.

Kadınların karşı tavır olarak çarşafı tercih etme nedenleri ise:

  • Kadınlara sahip çıkmak, haklarını korumak adına çıkan modern düşünce ve organizasyon yapılarının samimiyetsizliğine ve aslında kadını kendi ayakları üzerinde durmak adına daha da yalnızlığa ve kendi öz kimliğinden yabancılaşmaya ittiğinin farkına varma.
  • Çarşafın, kadının dişiliğini yabancı, dış dünya için silmesi. Bu şekilde kadının dişiliği ile birlikte kişiliğini de kötü bakışlara, yalancı arkadaşlara ve her türlü sömürüye karşı muhafaza etmesi.
  • Yaratılıştan sadece kadına özgü olarak verilen çekicilik, zarafet, gizem, incelik, sevimlilik, ruhsal derinlik gibi nimetlerin kendine özel bir sır olduğunun farkına varması. Çarşaf giymekle kadını bedene indirgeyen bakış açısına kilit vurup, kadın olmak nimetinin hakikatini anlama, ruhsal özünü kavrama yolundaki kapıları kendisine açacağının şuuruna ve heyecanına varması.
  • Çarşafın sağladığı özel VIP tarzı yaşam. Toplumla arasına düzeyli bir mesafe koyması ve bunun sağladığı rahatlık ve konforun farkına varışı. İnsanlarla ilişkilerini, arkadaş seçimini daha özgür ve menfaatsiz bir düzlemde gerçekleştirebilme olanağına kavuşma özgürlüğü.

Muhtemelen bütün İslamofobik saldırılara ve çarpıtmalara rağmen, yakın bir zaman içinde çarşaf, maalesef biz kıymetini anlayamadan, yine batı kaynaklı bir yayılımla benimsenip, bugün çarşaf düşmanlığı yapan azınlık tarafından bile sırf batıdan geldi diye kabul edilecektir.

Ancak korkarım ki, bu sahiplenişi de sabote etmek isteyen küresel şeytaniler, Allah için giyilmesi gereken bu güzel kıyafeti de, moda eliyle seküler ve tüketimsel bir boyuta devşirmek isteyeceklerdir.

Allah amellerimizi, sırf kendi rızası için yapılan ihlaslı amellerden eylesin. Âmin.