01 Nisan 2018

Çarşaf konusu derindir

İnsanların çoğu çarşaf giymiş bir bayan gördüğünde dikkatlerini çekmiş olarak birkaç saniyede olsa bakarlar. Bu bakışların çoğu kötü niyetli değildir elbette. Eğer çarşafı daha özgür şartlarda tanıma imkânı sağlanabilseydi düşüncelerin ve bakışların daha sevecen olacağı aşikârdır.

Ancak uzun yıllardır fırsat bulundukça yapılan algı çalışmaları neticesinde çarşaflı bayanlar töhmet altında bırakılmak istenmektedir. Bir takım azınlık tarafından çarşafa ve çarşaflı hanımlara karşı haksız bir kin güdülmektedir.

Maalesef bu öfkelerini çarşaf yırtma ve çarşaf yakma boyutunda insanlık dışı eylemlere kadar götürmüşlerdir. Son olarak çarşaflı bir bayan, Bostancı metrosunda böyle bir insanlık müsveddesinin çirkin saldırısına maruz kaldı. Saldırıyı gerçekleştiren kişinin serbest bırakılması ise vicdanları daha da sarstı. Bu tip iğrenç olayların bir tesellisi varsa, oda her kesimden insanların üzüntü hissetmesi ve ortak tepkilerin yükselmesidir.

Herhangi bir bayanın kendi iradesi ve özgür tercihi ile çarşaf giymesi, toplumun saygı duyduğu ve genel kabul görmüş olan doğal ve meşru hakkıdır.

Çarşafa ve çarşaflı bayanlara yapılacak açık bir saldırı karşısında, toplumların onu nasıl sahiplendiğini sömürücü şeytani zihniyet çok iyi anlamıştır. Tarihte yaşadıkları birçok yenilgi ile konuyu yeterince tecrübe etmişlerdir.

  • Kahramanmaraş'ta yaşamış Sütçü İmam, çarşafa uzanan Fransız askerinin elini oracıkta kırmış; Kahramanmaraş'ın kahraman halkıda Fransız'ı kısa zamanda yurdumuzdan atmıştır.
  • Cezayir'de de Fransızların çarşaf aleyhine yaptıkları çalışmalar ters tepmiş, çarşafa toplumsal bir sahip çıkışa sebep olarak, Cezayirlilerin çarşafı direnişin sembolü haline getirmelerine neden olmuştur. (Cezayir Bağımsızlık Savaşının Anatomisi isimli kitap bu konuda okunmaya değerdir)

Çarşafın öyle farklı bir gücü vardır ki, İslami bir emir ve geleneksel bir örtü olmanın yanı sıra, haksızlık ve sömürüye karşı protez duyguları şahlandıran ruhsal bir enerjiye sahiptir.

Bunu bilen çarşaf düşmanı şeytani güçler, doğrudan çarşafa saldırmak yerine, çarşaf düşmanlığında reklam-imaj, medya-mizah silahlarını kullanmak gibi sinsi yöntemleri tercih etmeye başlamışlardır.

Bu doğrultuda çarşaflı bayanlar, cahil, saldırgan, kaba ve zavallı varlıklar olarak gösterilmeye çalışılmış/çalışılmaktadır.

* Sözde mizah dergilerinde bol bol aşağılayıcı karikatürlere konu yapılmaktadır.

* Daha yakın geçmişte, Fetö nün Samanyolu kanalının bir dizisinde, çarşaflı bir bayan hırsızlık yapan kötü karakter olarak ekrana yansıtılmıştır. Bir klipte bir mankene hem çarşaf hem de mini etek giydirilerek toplumun sinir uçlarıyla oynanmaya yeltenilmiştir. Pek çok filimde de çarşaflı bayanlar, hiç yoksa cahil insanlar olarak tanıtılmaktadır.

* Bugün kimin yönettiği belli olamayan sosyal medya hesaplarında sanki çarşaflıymış, çarşafı seviyormuş gibi davranan bazı kişiler ve sayfalar, her kesimden insanlara olmadık hakaretlerde bulunarak, yanlış çarşaf algısına hizmet etmekte, çarşaf düşmanlarına malzeme sağlamaktadırlar.

* Çarşaflı bir kadının kalabalığın dikkatini çekecek şekilde yüksek sesle besmele çekerek piyango bileti alması veya plajda bir tur attıktan sonra bütün gözler üzerindeyken çarşafı çıkarıp bikinili haliyle denize koşması gibi olaylar, ya hiç yaşanmamış fitneli şehir efsaneleri yada çarşafa olan güven ve sahiplenme duygusunu baltalamak niyetiyle provakatör şahıslarca gerçekleştirilen iğrenç ötesi yıkım projeleridir.

Hâlbuki propagandaların aksine:

*Bütün vatansever kadınlarımız gibi, çarşaflı kadınların da yüreği insan ve vatan sevgisi ile doludur. Kurtuluş Savaşı yıllarında cepheye taşıdığı mermi ıslanıp bozulmasın diye çarşafına dolayan, köylerde bir araya gelip kışlık tarhana yapmak yerine mermi üreten kahraman analarımız çarşaflı değil miydi?

*Babasını, kocasını, abisini şehit verdiği halde, bebeğini de Allah'a emanet ederek Ermeni gâvuruna karşı vatan savunmasına koşan Nene Hatun ve daha nice isimsiz çarşaflı ninelerimizin kahramanlık destanlarını öğrenmedik mi?

Şimdi neden biz sütçü imamların torunları, dedelerimizin def ettiği gâvurun modasını çok yakından takip ederken, Nene Hatunların çarşafına bu kadar yabancı kaldık?

Haftaya çarşaftan devam edeceğiz inşallah.