10 Nisan 2018

Çöp üreten belalı sistem

Aslında atık olan şeyler için çöp diyoruz günümüzde ama çöp ufak dal parçasına verilen isim. Saman inceliğinde olan ufak tahta parçası. Yani çöp bile doğal bir meta oluyor bu durumda.

Dolayısıyla konumuz atık maddeler.

Hastane, ev, fabrika ve benzeri yerlerde üretimden tüketime kadar olan tüm aşamalarda ortaya çıkan ve kullanıcının artık işine yaramayan maddelerin tamamı atık oluyor. (TDK sözlük)

Soru şu; doğa kendi düzeni içinde sünnetullaha uygun bir şekilde varlığını sürdürürken hiçbir şekilde atık üremezken ne oluyor da insanoğlunun varlığını sürdürmesi için yaptığı iş ve eylemler sonucu atık ortaya çıkıyor ve baş edilemez şekilde dünyaya bela oluyor?

Aslan zebrayı öldürüyor, payına düşeni yiyor, kalan leşleri akbabalar ve çakallar yiyor, arta kalan parçaları böcekler götürüyor ve en sonunda kalan ne varsa bakteriler tarafından dönüştürülüyor. Doğal döngü, sıfır atık.

İnsanlık öyle mi?

Bırakın atığı falan, dünyada insanoğlunun vücudundan çıkan atık kadar iğrenç olanı var mı?

İneğin, koyunun, tavuğun atığı gübre olarak kullanılır da insan kendi atığından bile iğrenir bir varlık.

Nefis o kadar oportünist ve pragmatist bir şey ki içine aldığı güzelim yiyecekleri olabilecek en kötü posa haline dönüştürüp atıyor.

Doğa ise başlangıçtan kıyamete kadar mutedil dengesi içinde tüm ekosistemleri bir arada ve uyum içinde barındırır. Hiyerarşik yapı içerisinde bitkiler, otoburlar ve etoburlar bir arada yaşar. Aslanlar avladı diye geyiklerin soyu tükenmez, geyikler otladı diye bitkiler tükenmez, bitkilerin kapladığı dünyada da hiçbir doğal atık birikmez.

İnsanlık tarihinin en başından itibaren atamız Âdem AS'ın bilgi, kavram, davranış ve üretim geleneğini binlerce yıldır devam ettiren insanlık; peygamber sünnetine uygun, insandan insana usta çırak ilişkisiyle aktarılan ve her aşamasında doğal, insani, ilahi, adil, net faydalı, karşılıklı rızaya uygun bir şekilde, yerel bilgi, yerel ölçek, yerel malzeme ile, içinde hırs barındırmadan sürdürdüğü teknik üretimle hiç atık oluşturmadan binlerce yıl yaşamını devam ettirdi.

Geleneksel teknikle üretilen her şey kullanıldığı süre boyunca değer kazandı, eskiyen parçası değişti, bozulan parçası tamir edildi, tecrübeler eklendikçe özünü değiştirmeden güzelleşmeye devam etti.

Bugün geçmişten, atamızdan kalan bir alet, parça, ürün hâlâ nasıl değerli ve bir karşılığı var değil mi.

Yıllara sâri tecrübeyi, yaşanmışlığı, bilgiyi içeriyor.

Atmaya kıyamazsınız yani. Çöp değil, atık hiç değil.

Oysa ninemizin işlediği bir örtüdür ya da dedemizin yaptığı bir tahta bir sandıktır.

Hatta miras bile bırakılabilir. Ölünce terekeye yazılır ve varisler arasında pay edilebilir.

Peki günümüzde durum nasıl ve kullandığımız her şey nasıl atık oluyor ve bunları kim niye üretiyor?

Günümüzde atık üreten teknolojidir.

Doğanın ürettiği ve sünnetullaha uygun bir şekilde sürdürdüğü döngüyü beğenmeyen ve Allah'a isyan eden şeytani paganist akıl bundan yaklaşık 250 yıl önce icat ettiği makine ile tüm denge ve döngüyü alt üst etmeye başladığı 18. yüzyılın ortalarından itibaren hep daha fazla üretmek, satmak, kazanmak, ürettikleri ile insanlığı kendine muhtaç etmek için düşünme ve üretme sistemlerimizi değiştirdi. Bunun sonucunda 3 tane daha evre geçirerek günümüze kadar geldik ve her taraf teknolojik olarak üretilen ve sürekli kullan at şeklinde tüketilen metalarla doldu.

Birinci sanayi devriminden itibaren kurulan fabrikalar, kullanılan hammaddeler, kullanılan üretim teknolojisi ile ortaya çıkan kimyasallar ve atıklar doğaya zarar verip atık üretirken bir de üretilen ürünlerin paketlenmesi, taşınması, raf ömrünü koruması veya daha ekonomik olması için farklı kimyasal işlemlere tabi tutulması ve benzeri sebeplerden dolayı eleştiri konusu olmaktadır. Bir de bu ürünlerin bozulan, çürüyen, eskiyen, kırılan, modası geçen, belli bir süre sonra ihtiyaca cevap vermeyen, tamir edilemeyen şeyler olması başka büyük handikapları ve sonsuz atık dağlarını oluşturmaktadır.

İlahlık iddiasında bulunan şeytani küreselcilerin üretilen her şeye ömür biçmesi bundandır.

Teknolojik olan şeyler ömürlüdür, ihtiyaca binaen üretilmemiştir. Arka planında başka bir amaç içermektedir. Hiçbir teknolojik gelişme rastgele bulunmamış ve esas amacı insanlığa hizmet değil insanlığı köle etmektir.

Dolayısıyla günümüz teknolojisi ile ortaya konan ve insanlığa yeni bir yaşayış şekli dayatan sistemin kendisi bir çöp ve atıktır.

Çöplerin ve atıkların ayrıştırılması projeleri, zararları azaltmak için palyatif ve esas sorunu çözemeyecek çalışmalardır.   

Konu ekmeğin ve yiyeceklerin çöpe atılmasından çok öte bir şeydir.

Beynimizi, dimağımızı, kalbimizi, gönlümüzü atıklarla dolduran ve çöpe çeviren teknoloji medeniyeti ile baş etmenin yollarını bir an önce bulmalıyız.

https://twitter.com/Mimarserkanakin