08 Ağustos 2015

Dikkat! Tabağınızdan domuz çıkabilir!

Domuz kemiği içerebilen tabak da ne? Kemik rengi, büyük firmaların üretimi, şık tasarımlı, süslü püslü, çok da pahalı tabaklar bunlar. Tabakların alt kısmında "bone china" yazar. Türkçe mealiyle, kemikten yapılmış tabak çanak.

Kur'an-ı Kerim'de domuz eti yememiz yasaklandığı için bu hayvanın başka türlü kullanımlarından da uzak durmaya çalışıyorum.

Deri eşya alacağım zaman domuz derisi olmamasına dikkat ediyorum. Yumuşak derisi özellikle cüzdan, çanta, ceket yapımında kullanılırmış. Saç fırçası alacağımda domuz kılından olmayanları arıyorum. Domuz yağıyla yağlanmış olabileceğinden yağlı fırın kâğıdı kullanmıyorum. Domuz kemiğinden üretilmiştir belki diye jelatin veya jöle tüketmiyorum. Bir de domuz kemiği içerebilen tabaklara elimi sürmüyorum.  

Domuz kemiği içerebilen tabak da ne? Kemik rengi, büyük firmaların üretimi, şık tasarımlı, süslü püslü, çok da pahalı tabaklar bunlar. Tabakların alt kısmında "bone china" yazar. Türkçe mealiyle, kemikten yapılmış tabak çanak. En büyük üreticisi İngiltere'dir. Bu tabakların üretiminde kemik külü kullanılıyor ama satış esnasında içinde kemik külü olduğunu söyleyen yok.   Vikipedi, bu tabakların üretiminde %50 kemik külü, %25 kaolin ve %25 cornish taşı kullanıldığını yazmış.

Vikipedi'nin ifadesine göre tabaklarda sığır kemiği külü kullanılıyormuş.   Ancak gayrimüslim ülkelerde bulunmuş olanlar bilir; nereden domuz çıkacağını kestiremezsiniz. İnek peyniri domuz şirdeniyle mayalanmış olur. Tavada yumurta domuz jambonuyla pişmiş olur. Kendileri sakınmadıkları için, sakınan insanlara göre düzenleme yapmazlar. Yiyeceklerin içinde domuz ürünü kullanmaktan sakınmadıkları gibi, yenmeyecek ürünlerin içinde kullanmaktan da sakınmazlar.  

Domuz çok hızlı üreyen bir hayvandır. Gayrimüslimlerde eti çok tüketilir. Etinden başka yağı gıda sanayiinde, bisküvilerde, cipslerde kullanılır. Jambonu çeşit çeşit yemeğe girer. Türlü türlü sosisler, salamlar üretilir. Bunlar bildiklerimiz. Bir de bilmediklerimiz var...  

Hollandalı sanatçı Christien Meindertsma, "05049 Numaralı Domuz" isimli kitabında, domuzun hiçbir parçasının çöpe atılmadığını ve tam 185 farklı ürünün içinde kullanıldığını gösterdi.  

Yazar domuz içeren ürünler listesine sabun, şampuan, diş macunu, bone china tabak çanak, şekerleme, hazır tatlılar, dondurma, margarin, ilaç, yara kremi, ekmek katkı maddesi, duvar boyası, boya fırçası, saç fırçası, makyaj malzemeleri, bira, kalp kapakçığı, silah kurşunu gibi akla gelmedik ürünleri de ekliyor. Domuzun derisi, kanı, kemiği, eti, yağı, iç organları, tüyü şekilden şekle girerek 185 farklı ürünün içinde kullanılıyor. Domuz ürünü kullanan birçok şirket, bu gerçeğin bilinmesini istemiyor.  

Kitabımızda domuzun eti yasaklanmış ama kemiğinden üretilmiş tabakla ilgili bir yasak yok. Ben gene de, his olarak domuz kemiği külü içerebilen bir tabak üstünde yemek yemek istemiyorum. Mezarlıkta bitmiş ot yemek istemediğim gibi. Nitekim, Malezya Ulusal Fetva Komitesi, domuz kemiği külünden üretilen bone china tabak çanaklarda domuz kemiği şekil değiştirmiş (yakılıp kül haline gelmiş) olsa da, Müslümanlar için necis (pis) sayılacağını ifade etti.

Siz de bu terimin anlamını bilin istedim...  

Christien Meindertsma'nın, kitabını özetlediği sunumunu izlemek için: http://www.ted.com/talks/lang/tr/christien_meindertsma_on_pig_05049.html  

05049 numaralı Domuz kitabının sayfalarını görüntülemek için: http://www.christienmeindertsma.com/index.php?/books/pig-05049/