25 Temmuz 2018

Dostluğun festivali

Konuşmalarında, makale ve mektuplarında sevgi ve dostluk kavramları üzerinde titizlikle duran Fethi Gemuhluoğlu, bunların ölçüsünün insana ve İslâm'a hizmet etmek olduğunu, sevginin hiçbir karşılığının bulunmadığını, insan hayatının aşk ve cezbe üzerine kurulduğunu ifade etmiştir. İnsanın iyi tarafını öne çıkarmanın ancak sevgi ve dostlukla mümkün olduğunu söyleyen Gemuhluoğlu'na göre aşk insanın katı yanlarını yumuşatarak hayata bir esneklik kazandırır. Bu esneklik güçlüklerin aşılmasına yardımcı olur, insanlar arasındaki dayanışmayı ve yardımlaşmayı mümkün kılar.

Gençlere, geçmişi geleceğe bağlamanın, insanları birbirine kaynaştırmanın, istikbale umutla bakmanın en temel yolunun sevgi olduğunu söylerken düşüncelerini kabul ettirme yerine özümsetme çabası içine girmiştir. Gemuhluoğlu insana dostça yaklaşımı, geçmişi geleceğe taşıyan siyasî şuur dehası, müessese ile insanı birbirine ustaca bağlayan kişiliği, söz ve davranışlarındaki uyumla çağdaş bir müslüman örneği oldu. Ülkenin tabii kaynaklarını zenginliğe dönüştürecek beceri, bilgi ve ahlâkî donanıma sahip insanlara ihtiyaç olduğuna inandı ve hayatını bu insanları ortaya çıkaracak şartları oluşturmaya adadı.

Hayat düsturu yukarıda anlatılanlar gibi olan Fethi Gemuhluoğlu adına Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali düzenleniyor. Başvurular alınmaya başlandı bile. Çok anlamlı bir festival.  Çok anlamlı ve güzel filimler ortaya çıkacağına inanıyorum.

Festival ile yapılan açıklamada şöyle deniyor: “Gelenekselleştirmeyi amaçladığımız Uluslararası Dostluk Kısa Film Festivali “İnsana dost olmak, fikre dost olmak, komşuya dost olmak, coğrafyaya dost olmak, tarihe dost olmak, kendi vücuduna dost olmak, görünene ve görünmeyene dost olmak” düşüncesinden hareketle dostluk üzerine yaratılmış; insan ile evrenin ilişkisini, doğrudan ya da dolaylı bir şekilde konu edinen her çeşit ve formattaki film formunu seyirciyle buluşturmayı hedefliyor.  En geniş anlamıyla dostluk kavramını, güncel sanatların en etkili formlarından biri olan sinema yoluyla yeniden okumak, düşünmek ve hayatımızdaki yansımalarını çoğaltmak niyetiyle, festival kapsamında çeşitli konferanslar, söyleşiler, atölyeler, yarışmalar ve film gösterimleriyle farkındalık oluşturmak istiyoruz.”

Yarışma ulusal ve uluslararası filmlere açıkken, yarışmada dereceye giren filmlerden 1.'ye 40.000 TL ile ödül heykeli, 2.'ye 20.000 TL ile ödül heykeli, 3.'ye 12.000 TL ile ödül heykeli ve ayrıca bir kısa filme 15.000 TL değerinde Fethi Gemuhluoğlu Dostluk Ödülü verilecektir. Jüri gerekli gördüğü takdirde 3 filme 5.000'er TL değerinde mansiyon ödülü de verecek.

15 Ekim 2018 Pazartesi saat 17.00'a kadar festivalin resmi internet sitesinden başvuruların kabul edileceği yarışma bölümü ile festival, bütün kısa filmcileri dostluğu pekiştirmek için başvuru yapmaya davet ediyor.

Bisikletle Hacca Yolculuk

Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek için bisikletleriyle Makedonya'nın Tetova şehrinden Suudi Arabistan'a doğru yola çıkan Senad İdrizi ve Amir Aslani bu şekilde yolculuklarını çok daha keyifli hale getirdiler. Geze geze gidiyorlar. Uğramak istedikleri her yere uğruyorlar. Hedeflerine ulaşmak için epey zaman alacak ama bence değecek.

Bisikletleriyle Makedonyadan çıktılar

Makedonya'nın Tetova şehrinden yola çıkan Senad İdrizi ve Amir Aslani, yolculuklarının 18. gününde Konya'ya geldi. Konya'da Mevlana Müzesi ve Sille gibi tarihi ve kültürel yerleri de ziyaret eden Makedonyalı Senad İdrizi ve Amir Aslani yolculuklarının çok iyi geçtiğini söylediler. Makedonya'dan Mekke'ye yolculuğun çocuk hayali olduğunu kaydeden İmam Amir Aslani, "Çocukluk hayalimi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum" dedi.

Makedonya'nın Tetova şehrinde kütüphane görevlisi olarak çalışan ayrıca profesyonel dağcılık sporu ile uğraşan Senad İdrizi de "Amir dostumun daveti üzerine bu yolculuğa çıktık. Başlangıçta annem, kız kardeşim bu geziye karşı çıktılar. Hava çok sıcak olur dediler. Mısır'da karışılık var dediler ama sonunda onları da ikna ettim. Eşim ise ziyarete karşı çıkmadı. Bu yolculuğu sosyal ağlarımızdan günlük olarak insanlarla paylaşıyoruz" diye konuştu.

Balkan Kervanı Saraybosna'da

Küçükçekmece'den yola çıkan Balkan Kervanı, ilk durağı Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya ulaştı. Balkan Kervanı projesi kapsamında, 15 günlük bir programla 6 Balkan ülkesinde (Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Karadağ ve Kosova) kültürel kimliğimizin parçası olan pek çok etkinlik sanatseverlerle buluşturulacak. Bu anlamda ilk buluşma noktası Saraybonsa oldu.

Küçükçekmece Belediyesi'nin; Yunus Emre Enstitüsü ve Trakya Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirdiği Türk kültürünü tanıtma projesi, Türk kültürünün Balkan ülkelerinde tanıtımına yönelik etkinliğin ilk durağında Saraybosnalılarla bir araya geldi.

Yöre halkından büyük ilgi gören etkinlikler kapsamında, Trakya Üniversitesi Balkan Halk Dansları Topluluğu halk oyunları ekibi, semazen gösterileri ve geleneksel sanatlarımız bölge insanıyla buluşturuldu.  Türk kahvesi, Osmanlı macunu, pamuk şeker gibi yöresel lezzetlerimiz de standlarda izleyenlere ücretsiz olarak ikram edildi. 

“Balkanların bizim için önemi büyük”

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Recep Şencan, proje ile ilgili yaptığı açıklamada “Balkanların ülkemiz için önemi çok büyük. Doğu Trakya bölgesi Türkiye topraklarının yüzde 5'ini oluşturuyor. Coğrafi açıdan da bir Balkan ülkesi konumundayız. Türkiye, 550 yıl Balkan egemenliğini sürdürmüş olan Osmanlı İmparatorluğu'nun varisidir. Ülkemizde de ilçemiz de Balkan kökenli vatandaşlarımız var. Küçükçekmece'de de kuruluş itibarıyla ve şuandaki nüfusun da önemli bir kesimi Balkan ve Rumeli kökenlidir. Dolayısıyla, ilçemizin de Balkanlarla olan akrabalık bağları bu işi daha da önemli kılıyor” diye konuştu.

“O topraklara borcumuz var”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Balkanlara yönelik tüm projelere üniversite olarak destek verdiklerini ifade ederek, “ O topraklara borcumuz var. Bizim camilerimize, mezar yerlerimize sahip çıkılmış. O topraklardaki Müslüman ve Türk unsurlarımıza karşı, tarihi birikimimize karşı borcumuz var. Her şeyi bir fırsat bilip o topraklara gitmeye ihtiyacımız var. Bu projeye bizleri de dahil eden Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz'e teşekkür ederim” dedi.

Gösteriler kapsamında, Türk halk oyunları, Hacivat Karagöz kukla sanatı, Semazen gösterileri,  Ebru sanatı, Cam sanatı, Bakır sanatı, Hat sanatı gibi el sanatlarının sergilenmesi ve Türk Kahvesi, Osmanlı Macunu, Pamuk Şeker gibi kültürel kimliğimizin parçası olan ikramlar bölge insanına sunulacak.

Proje kapsamında, Bosna Hersek (Saray Bosna, Mostar), Karadağ (Budva), Arnavutluk (Tiran), Makedonya (Ohrid, Gostivar), Kosova (Priştine, Mamuşa) ülke ve şehirlerinde 2'şer saatlik toplam 8 etkinlik gerçekleştirilecek.

Konya Çocuk Film Festivali neşeli ve cıvıl cıvıl geçti

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkıları ile Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya Çocuk Film Festivali 3 günde 120 binden fazla çocuğu ağırladı. Ücretsiz film gösterimleri, çizgi film karakterleri, bilim gösterileri ve lunaparkın yanı sıra birçok sürprizin olduğu festivalde çocuklar unutulmaz anlar yaşadı.

Festivale 3 günde 120 binden fazla çocuk ve ailesi katıldı 

M1 Konya Alışveriş Merkezi ve Avşar Sinema Salonlarında gerçekleştirilen, birbirinden eğlenceli etkinliklerin yer aldığı ve 3 gün süren festival, 120 binden fazla çocuğa ve ailelerine unutulmaz anlar yaşattı.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Konya Çocuk Film Festivali'nde Emiray, Niloya, Harika Kanatlar, Elif'in Düşleri gibi çizgi film karakterlerinin tiyatroları ile çocuk şarkıları ve kısa film atölyeleri çocukların büyük beğenisini topladı.

TRT Çocuk, Diyanet Çocuk, Bilim Çocuk, Somuncu Baba, Natioanal Geographic Kids, Osmanlı Çocuk, Sincap, Semerkand, Can Kardeş, Atlas Çocuk, Konya Çocuk ve TÜBİTAK Çocuk gibi dergiler festivalde stant kurarak çocuklara ücretsiz dergi dağıttı.


Konya Büyükşehir Belediyesi Genç Komek Yaz Okulu'nun da stant kurarak Konya'da Yüzme Bilmeyen Çocuk Kalmasın projesi için kayıtlar aldığı festivalde; Trafik Şube Müdürlüğü, Kızılay, Selçuksem gibi kurumlar da stantlarında çocukları bilgilendirdi.

Yine festival boyunca birçok firma stant kurarak üç gün boyunca çocuklara ücretsiz lunapark ve sinema bileti, dondurma, balon, yapboz, şapka ve boyama kitapları gibi hediyeler dağıttı.

Iraklı sanatçıların çağdaş sanat sergisi açıldı

İstanbul Kuzguncuk'da açılan Kalimat Sanat Galerisi açıldığı günden bu yana yerli ve yabancı bir birinden değerli sanatçıların eserlerini sergilemeye devam ediyor.

Şu an ise  Iraklı sanatçıların çağdaş sanat sergisi var galeride. Sergide Iraklı sanatçılardan oluşan Ezamil Grubu, Irak ve Arap kültürünü sanata tüm güzelliğiyle yansıttıkları resim, heykel ve seramik sanat dallarındaki seçkin eserleri yer alıyor. Galerinin sahibi Suriyeli sanatçı Adnan Alahmad, Iraklı sanatçıların savaşa rağmen güzellikleri yaşatmayı sürdürdüklerini söyledi ve şöyle devam etti: “Suriye ve Irak aslında Arap dünyasının en önemli sanatsal çalışmalarını ortaya koyan iki ülke. Bu iki ülke sanatçıları savaşa rağmen güzellikleri yaşatıyoruz diye haykırıyorlar.”

Çağdaş Irak sanatı, Ezamil isimli sanat topluluğunun eserlerinden oluşan sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Galerinin sahibi Adnan Alahmad, yaptığı açıklamada, galerinin Türkiye'yi Ortadoğu'ya bağlayan bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi.

Türklerin ve Arapların aynı kültürü paylaştığını aktaran Alahmad, "Türkler ve Araplar yaklaşık 500 yıl aynı çatı altında yaşadık. Bu ortak çatı da ortak bir kültür geliştirdi. Geçmişin, çok önemli olan bu kültürünü tekrar canlandırmayı düşünüyoruz. Bu kültür Sultan Abdülhamid'in, bütün İslam aleminde eserleri olan büyük değer Mimar Sinan'ın kültürüdür. Biz bu kültür projesi üzerinde duruyoruz." diye konuştu.

"İstanbul 5 sene sonra New York, Paris gibi olacak"

Alahmad, bütün Ortadoğu sanatları üzerine çalıştıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Galerimizle çalışan hem Arap hem Türk sanatçılar var. Buradaki Iraklı sanatçıların hepsiyle de benim dostluğum var. Her şeyden önce Kelimat Sanat Galerisi'ne destek olmak amacıyla geldiler buraya. Biz bu hayalimizin peşinden gidiyoruz ve onun gerçekleşmesini istiyoruz. Türkiye'nin Ortadoğu sanatlarının merkezi olmasını temenni ediyoruz. Irak kültürü de çok zengin bir kültür ve Türk seyircisi Irak sanatını bu sergiyle görecek."

Galerinin ortağı Hüseyin Emiroğlu da Kelimat Sanat Galerisi'nin Türk sanatçıları Ortadoğu'ya, Ortadoğu'daki sanatçıları da Türkiye'ye tanıtmayı amaçladığını dile getirdi.

Adnan Alahmad'in bir kültür elçisi gibi çalıştığını belirten Emiroğlu, "Iraklı sanatçılar Türkiye'de bir sergi açmaktan dolayı çok mutlular ve bu sergiye çok önem veriyorlar. Çünkü biz Türkiye'de yaşayanlar, bunun farkında değiliz maalesef. Yurt dışından Türkiye'ye bakanlar bunu görebiliyor. Yani bizim eski coğrafyamızdaki ülkelerdeki önyargısız, normal düşünen, negatif düşünceye sahip olmayan herkes, Türkiye'nin ve Türkiye'nin yeni liderliğinin çok önemli olduğunu düşünüyor." ifadelerini kullandı.

Emiroğlu, Arap coğrafyasındaki sanatçıların Türkiye'de sergi açma konusunda çok istekli olduğuna dikkati çekerek, "Adnan Bey şunu söylüyor: 'İstanbul 5 sene sonra bir New York, bir Paris kadar önemli bir kültür ve sanat şehri olacak.' Bu iddialı ama ben Adnan Bey'in bu öngörüsüne yürekten inanıyorum." dedi.

Kültürler ortak

Sergide eseri bulunan Babil Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fakher Mohammed ise,Türkiye ve Irak'ın derinlere ulaşan bir kökte birleştiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Aynı kültürden ve medeniyetten geliyoruz. Kültür, insanlık, dini ve açıdan derin ilişkilerimiz var. Son 40 yıl içinde yaşadığımız güvenlik ve savaş sıkıntılarına rağmen, bir Iraklı sanatçı olarak hiçbir zaman umudumu kaybetmedim. Eninde sonunda barış kazanacak, kültür sanat hakim kalacak ve yaşamı etkileyecek. Sanatçının asıl hedefi, umut ekmek ve onu yeşertmektir. Irak'ta nasıl ki sanatı, kültürü ve umudu yeşerten sanatçılar varsa eminim Türkiye'de de aynısı vardır. Bu buluşmalar, sergiler ortak kültür alanında gelişmeye sebep olacaktır."

Sergide ayrıca Akram Naji, Alwan al Alwan, Atika al Khazraji, Fadel Witwit, Hamed Lateef, Haythem Hosaen, Maher Halsamaraie, Redha Farhan, Saad Alrubaee, Samira Habeeb, Taha Whaeb, Talal Mahmood, Balasim Mohammed, Hasan İbrahim, Hussam Al Muhsen, Kareem Sadoon, Mohammed Alkenani, Murad İbrahim, Qasim Sabti ve Wadhah Mahdi'nin eserleri bulunuyor.