29 Ekim 2015

'Edebiyat Mevsimi Türkiye'nin en büyük kültür organizasyonudur'

 TYB İSTANBUL ŞUBESİ BAŞKANI MAHMUT BIYIKLI: “ EDEBİYAT

MEVSİMİ TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK KÜLTÜR ORGANİZASYONUDUR“

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi  ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 7 yıldır ‘Ebebiyat Mevsimi' üst başlığıyla şu ana kadar bir birinden güzel  organizasyonlara  imza attılar. Her yıl ayrı  temayla çıktılar dinleyicilerinin karşısına. Bu yıl ki konu dergilerdi. Ülkemizin her köşesinden ses veren dergiler ve o dergilerin kalemleri bir hafta boyunca çığlık olup haykırdılar. Seslerini duyurmaya çalıştılar.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı ile  organizasyonla ve TYB ile ilgili söyleştik.

Edebiyat Mevsimi etkinliği bu yıl dergileri gündeme aldı. Neden dergiler?

DSC07337

Türkiye'de nitelikli, derinlikli ve devamlı edebiyat organizasyonu hangisi diye baktığımızda Edebiyat Mevsimi akla geliyor. Dergilerin daha iyi verim alması için bu yılki Edebiyat Mevsimi'nde dergi temasını ele aldık.. Türkiye'de fkirlerin yasak olduğu zamnalarda yılda insanlar fikir adamları düşüncelerini daha çok dergilerle duyurmaya çalışmışlar. Darbe dönemindeki fikri baskılar dergilerle aşılmıştır. Dergiler geçmişte okul olmuşlardır bundan sonra da okul olmaya devam edecekler.  Büyük Doğu, Diriliş, Mavera Serdengeçti gibi öncü dergiler bir nesli beslemiştir. Her dergi bir üniversitedir. Dolayısıyla bu dergilere destek olmamız gerekiyor

Özellikle Edebiyat Dergilerinin kültürümüz ve geleceğimiz açısından önemi  nedir?

Bir ülkenin edebiyat birikimi ve söz dağarcığı o ülkede çıkan edebiyat dergilerinin bir hasılasıdır. Edebiyat eserlerinin belli bir bütünlük içerisinde bir iddiaya dönüşmesi ancak bu dergilerle mümkündür.

Sadece belli edebiyat çizgisine ait olanların sözlerine  koro oluşturmak  değil aynı zamanda edebiyat serüveninde yola koyulmuşların gelişim seyrini takip edebilmek için de belli periyotlara sahip dergilere ihtiyaç vardır.

Yazınsal gelişim seyrini tespit edebilmek için böyle bir takip mesafesi ancak bizi nitelikli olana taşıyabilir.

Edebiyat dergileri "hür tefekkürürün kalesi" kabul edilen dergiler içerisinde düşünen beyinleri duyarlığa davet eden hikmet burçlarıdırlar.

Okurların yazarlarla buluşabilecekleri ortak bir nokta varsa bu nokta edebiyat dergileridir.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi olarak bu sene yedincisini düzenlediğimiz 'Edebiyat Mevsimi'nin temasının dergiler olarak belirlenmiş olması her bakımdan ehemmiyeti haizdir.

Dergilerin bir kültürel müşterek ortam içerisinde derlenmesini edebi hafızayı korumak noktasında bir sorumluluk kabul ediyoruz.

Altı gün boyunca süren'Edebiyat Mevsimi' etkinliğinde dünden bugüne edebiyat dergilerinin edebiyatımız ve edebiyatçılarımız üzerindeki etkilerini ele aldık.

Bu meyanda paneller, söyleşiler ve dinletilerin yanı sıra 'Dünden Bugüne Edebiyat Dergileri Sergisi

Okuyucularla buluştu.

Derli toplu bir düşünce ve düş dünyası için dergilerin izlediği yolu takip etmek gereğine inanıyoruz.

Medeniyetimizin en köklü unsuru edebiyat ve edebiyatımızın en asli okulu dergilerdir.

Yine Edebiyat Mevsimi kapsamında çok ses getiren ödül törenleri oluyor bu yıl kimlere ödül verildi ve kriterleriniz nelerdi?DSC05893

Edebiyat Mevsimi Büyük Ödüllerini Çocuk Edebiyatı alanında hem edebi niteliği yüksek eserleriyle hem de Çocuk Vakfı olarak ürettiği değerler ve edebiyatımıza kattığı zenginlikler nedeniyle Yazar Mustafa Ruhi Şirin'e, yine edebi eserlerinin yanı sıra çıkardığı dergiler, sürdürdüğü nitelikli yayıncılık ve açtığı yazarlık okuluyla gençlerin yetişmesine katkıda bulunan Yazar Ali Ural'a,  diğer ödül de kültür hayatımızın geçmişten gelen birikimini bugünün nesillerine muallim titizliğiyle aktaran, İrfan dünyamızın öncülerinin hatıralarını canlı tutan medeniyet dilimiz olan Osmanlı Türkçesini kutsal bir inatla yeni nesillere öğretmeye çalışan, eserleriyle okurlarına ışık yaymaya devam eden Dursun Gürlek'e verilmesine jüri heyetimizle birlikte karar verdik.

Bunlarla birlikte anadoludan çıkan dergilerimize bir yüreklendirmeye vesile olsun diye Beratlar takdim ettik.

 Mahalle Mektebi Dergisi adına Ulvi Kubilay Dündar'a, Bizim Külliye Dergisi adına Nazım Payam'a, Aşkar Dergisi adına İdris Ekinci'ye ve Hayal Bilgisi Dergisi adına da Cihat Albayrak'a berat takdim edildi.

DSC05923

Katılım nasıldı. Özellikle gençlerin ilgisi nasıldı?

Muhteşem bir katılım oldu. Genç arkadaşalrımız etkinlik boyunca bizi hiç yalnız bırakmadı. Dikkatli bir şekilde katılımcıları dinlediler not aldılar sorular sordular. Bu manada bu yılın ve son yılların en başarılı etkinliğine imza attık.

Yeni çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

TYB İstanbul Şubesi'ni Türkiye'nin en çok çalışan en çok değer üreten kurumu getirene kadar çalışacağız. Boş durmadık bundan sonra da boş durmayacağız. Nitelikli derinlikli kültür faaaliyetlerimiz olacak. Medyamız, toplumumuz, özellikle gençler ve öğrenciler bizi izlemeye, bizi takip etmeye devam etsin.