28 Kasım 2016

Edebiyat ve darbeler

Sonbaharın yerini soğuk kış günlerine terk etmek üzere olduğu bu günlerde kültür sanat merkezlerinde tüm hızıyla devam eden programlar gönülleri, duyguları ısıtıyor. Artık eskisi gibi değil hiçbir şey yurdumuzun her köşesinde güzel bir etkinliğe şahit olabiliyoruz.

Eyüp'te Eyüp Sultan Hazretleri iki gün süren sempozyumda gençlere, katılımcılara anlatılırken, Van Erciş'de Cahit Zarifoğlu, kardeş Azerbeycan'da Yücel Çakmaklı konuşuldu. İstanbul'da onlarca şair, yazar, tiyatrocu, sinemacı, gazeteci, oyuncu ve akademisyenlerin katılımıyla bir haftaya yakın süren etkinlikte ise, hain darbe kalkışmasını tarihe not düşüyorlardı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin birlikte organize ettikleri Edebiyat Mevsiminin bu yıl ki teması ‘Edebiyat ve Darbeler' idi. Aslında bu yıl sinema konuşulacaktı Edebiyat mevsiminde. Bütün hazırlıklar da bu yönde yapılmıştı. 15 Temmuz'da yaşanan hain girişimin geleceğe not düşülmesi amacıyla tema darbe olarak değiştirildi.

ŞEN: 15 TEMMUZ'DAKİ DİRENİŞİ ANLATMALIYIZ

Bu yıl kı temanın darbe olması isabetli olmuştur. Çünkü 15 Temmuz iyi anlatılmalıdır. Ülke içinde anlatıldığı  gibi yurt dışında da programlar icra edilerek oralarda da anlatılmalıdır. Algı operasyonlarının çok güçlü olarak yapıldığı günümüzde dünya ülkelerine yansıması tam ters de olabilir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, festivalin açılış gününde konuşmasında verdiği bir örnek bunu da net olarak gösteriyordu. Abdurrahman beyin o günkü sözlerini tekrar hatırlatmak istiyorum "Bu yıl ki konumuz edebiyat ve darbeler. Festivalin ses getirmesi için çalışmalıyız. Önceki hafta şahit olduğum bir olayı anlatacağım; Azerbaycan'da 40'ın üzerinde ülkenin katılımıyla bir tiyatro buluşması vardı. Avusturya'dan katılan tiyatro temsilcisi; 'Türkiye'de bir diktatör var kendi koltuğunun korunması için 100 bin kişiyi ölüme gönderdi. Avrupa böyle inanıyor. Bunun doğrusunu neden anlatmıyorsunuz' dedi. Bizde bu doğrultuda TYB ile dünyadaki bütün yazar kuruluşlarıyla Türkiye'de 15 Temmuz gecesi neler yaşandığını anlatmalıyız.15 Temmuz'u hazırlayanlara, Avrupa'da yalan bilgilerle kamuoyunu etkileyenlerin yalanını ortaya çıkaracak karşı hamleler gerçekleştirmeliyiz. 8. İstanbul Edebiyat Festivali'nin nesiller boyu devam edeceği inancıyla bütün konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum.”

Darbelerin edebiyat, sanat ve medya dünyasındaki yerinin konuşulduğu ve araştırmacılar için kaynak niteliğindeki belli başlı oturumların başlıkları ise şu şekilde belirlenmişti: “Düşünce Dünyamıza Vurulan Darbeler”, “Darbeler ve Dergiler”, “Darbeler ve Sanat”, “Genç Edebiyatçıların Gözüyle Darbeler”, “Darbeler ve Roman”, “Darbeler ve Sinema”, “Darbeler ve Şiir”, “Darbeler ve Öykü”, “Darbeler ve Toplum”, “Kadın Edebiyatçıların Gözüyle Darbeler”, “Demokrasi Kültürü ve Darbeler”, “Edebiyatçılar ve Darbeler”, “Darbeler ve Medya”, “Darbeler, Oyunlar ve Oyuncular.”

Konu başlıklarından da anlaşıldığı gibi darbeler her yönüyle masaya yatırıldı. Tarihe not düşülecek önemli sözler söylendi. Bu önemli çalışma kitaplaştırılarak arşivlerde yerini almalıdır.

Yapılan konuşmalarda akıllarda kalan bazı cümleleri burada sizlerle paylaşmak istiyorum.

Erol Erdoğan : “Depremler Kuşağında olduğumuz gibi aynı zamanda darbeler kuşağındayız, depreme hazırlık yaptığımız gibi darbelere de hazırlıklı olmalıyız.”

Erol Erdoğan: "15 Temmuz gecesi Türkiye'nin her yerinde Çanakkale Zaferi'nde anlatılan olağanüstü şeyleri yaşadık."

Aslıhan Eker: “Şehit ve gazilerimizin belgesellerini ağlayarak yaptık”

Recep Yeter: "Gazetecilerin tavrını korkuları belirler. Kimi 'güçten' korkar. Kimi Allah'tan."

Ersin Çelik: “28 Şubat'ta elimizde sosyal medya gücü olsaydı Sincan'da o tanklar yürümezdi.”

Mücahit Küçükyılmaz: “15 Temmuz, Allah'ın bu milletin kalbinden korkuyu aldığı gecedir.”

Şeref Akbaba: “Çocuklarımıza bugünü iyi anlatabilmek için 15 Temmuz ile ilgili güzel edebî eserler vermemiz lazım.”

Selçuk Özdağ: “Eskiden ‘Böl, Parçala, Yut' metodunu uyguluyorlardı şimdi ise ‘ Kamplaştır, Kutuplaştır, Yönet' metodunu uyguluyorlar.”

Belkıs İbrahimhakkıoğlu:"Günün dili bizi nereye sürüklüyorsa, durup düşünmeden biz de ardından gidiyoruz."

Halit Bekiroğlu: "Biz zor zamanlarda bir araya gelebiliyoruz. Ama iyi günlerde de bir arada olmamız lazım."

Ali Haydar Haksal: "Emperyalizm kendi varlığına zarar veren her hareketi yok eder. Darbeler bunun yansımasıdır."

 İsmail Kılıçarslan: "Türk kimdir? Darbeye karşı direnirken ateşin var mı diye soran adamdır."

Esra Elönü "Bedduanı alçaktan ettin, uçağını alçaktan uçurdun ama en yüksekteki Rahman'ı unuttun."

FESTİVALİN ONUR KONUĞU ÜSTÜN İNANÇ İDİ

Üstün İnanç gazeteciliği, tiyatroculuğu, senaristliği ve yazarlığı ile hayatı hep mücadelelerle geçmiştir. Hep çileye ve zorluğa talip olmuştur. İleri yaşına rağmen hala çalışmaya, üretmeye ve bildiklerini anlatmaya devam etmektedir. Yaşantısı ile gelecek kuşaklara örnek bir kişiliktir. Böyle güzel bir insanı, önemli bir etkinlikte onur konuğu olarak belirlemek çok vefalı bir davranıştır. 

Festivalin son gününde Üstün İnanç saygı programı da yapıldı. Dostları güzel anılar paylaştılar. Kendisi de katılarak programı ilgiyle takip etti. Mehmet Nuri Yardım Milat gazetesinde ki yazısında ne güzel tarif etmiş büyük ustayı. “Üstün İnanç okunması gereken bir yazar, dinlenmesi gereken bir hatip, istifade edilmesi gereken gerçek bir sanatkârdır.” 

BU YIL ÖDÜLLER DAHA ANLAMLIYDI

Şeref Berat Ödülü: 15 Temmuz şehidi Mustafa Cambaz
Ödül, şehidin eşi Semra Cambaz ve oğlu Alparslan Cambaz'a şair Hüseyin Akın tarafından verildi.

8. Edebiyat Mevsimi Medya Ödülü: Yazar ve gazeteci Mete Yarar
Ödül, Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey tarafından verildi.

8. Edebiyat Mevsimi Siyasetçi Ödülü: TBMM Başkanı İsmail Kahraman
Ödül, Törene katılamayan Kahraman adına TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu'na Mahmut Bıyıklı tarafından verildi.

8. Edebiyat Mevsimi Şairler Ödülü: Mustafa Akar
Ödül, Ali Ural tarafından verildi.

Sinema Ödülü: Diriliş Ertuğrul Dizisi 
Ödül, dizi ekibi adına oyuncular Cem Uçan ve Celal Al'a TBMM İdare Amiri Ahmet Gündoğdu tarafından verildi.

15 Temmuz Şehitleri Ödülü: Şehit Ömer Halisdemir 
Ödül, ​Şehit Ömer Halisdemir'in ailesine TYB İstanbul Şubesi yetkilileri tarafından verilecek.
Programa 15 Temmuz akşamı 2 tankın altına yatarak adeta destanlaşan  Gazi Sabri Ünal'da katıldı.

Bu anlamlı etkinlik için TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, yönetimini ve ekibini tebrik ediyorum.