16 May 2017

Edebiyatçıların düğünü

1_6

Geçtiğimiz hafta sonu iki güzel ve mütevazı düğüne şahitlik ettim. İkisinin de davetinden son derece memnuniyet duydum.

İlki Cumartesi günü Osmanlı Mimarisinin en görkemli yapılarından olan Süleymaniye Külliyesi'nin imaret binası olan Dârüzziyafe de idi. O güzel mekanda Edebiyat Tarihçisi Yazar Mehmet Nuri Yardım'ın oğlu Fatih Kerem'in nikahına şahitlik ettik.

Önemli isimler vardı düğünde. Nikah masası bir birinden değerli şahsiyetlerle doluydu. Mehmet Fırıncı, Üstün İnanç, Yaşar Karayel..

Mehmet Fırıncı düğünde kısa bir konuşma yaparak genç çiftlere mutluluklar diledi. Şair ve yazarlarda davet edilerek duygu ve düşüncelerini paylaştılar.

Pazar günü ise merhum Şair Abdurrahman Cahit Zarifoğlu'nun oğlu Ahmet'in düğünü idi. Ahmet'in düğünü de güzel İstanbul'umuza kazandırılan Çamlıca'da ki muhteşem caminin gölgesinde hemen dibinde gerçekleşti.

İki güzel düğün. Düğün sahipleri edebiyat ve kültür sanat camiasından olunca misafirler de o camianın seçkin insanlarından oluştu.

Ahmet Zarifoğlu'nun düğününe bir önceki Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'da katıldı. Ahmet Davutoğlu karşısında adaşı Ahmet'i görünce duygulandı. “Ne kadar da çok babana benziyorsun” dedi. Gözleri doldu. Yıllar öncesine gitti. “Şu ana kadar katıldığım en güzel ve anlamlı düğündür. Şiir gibi bir gece. Şu an karşımda Cahit abinin arkadaşları duruyor. İnanın çok heyecanlıyım” diyen Davutoğlu “ Cahit abinin vefatından sonra üç yaşında ağlayan bir çocuk vardı. Gül Çocuk dergisine kapak olmuştu. İşte o çocuk benim büyük kızımdı. O dergiyi hala evimizin en değerli parçası olarak saklıyoruz” dedi. Davutoğlu, düğün bitiminde Cahit Zarifoğlu'nun eşi Berat Zarifoğlu ve kızları ile de görüşerek hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Ahmet Zarifoğlu'nun düğününe babası ile arkadaşlık eden aynı dergi de birlikte yazan dostları da katıldı. Şairlerin olduğu yerde şiir okunmaz mı? Düğünde hazır bulunan şairler kürsüye gelerek şiirler okuyarak merhum Cahit Zarifolu'nu da dualarla andılar.

Gelin Elif hanım da bir şair.

Mutluluklar diliyorum sevgili Ahmet'im.

Sağlık huzur ve mutluluklar diliyorum sevgili Berat ablam.

 

 2_6

ANNELER EVLATLAR BİRBİRİNE KOŞTU

Geçtiğimiz hafta sonu anneler günü idi. Anne deyince akan sular duruyor. Yakındakiler anneleri ile kucaklaşırken, uzaktakiler telefonlardan bildirdiler sevgilireni. Anneleri vefat edenler Fatihalarla andılar.

Evlatları şehit olan, genç yaşta vefat eden anneler ise mezarlara koştu. Onlar evlatlarına gittiler. Pazar günü mezarlar buluşma kavuşma yeri gibi idi adeta. Evlatlar annelerine, anneler evlatlarına koştu.

Şimdi biz susalım Şair Konuşsun

Anne öldü mü çocuk
Bahçenin en yalnız köşesinde
Elinde siyah bir çubuk
Ağzında küçük bir leke

Çocuk öldü mü güneş
Simsiyah görünür gözüne
Elinde bir ip nereye
Bilmez bağlayacağını anne

Kaçar herkesten
Durmaz bir yerde
Anne ölünce çocuk
Çocuk ölünce anne

Sezai KARAKOÇ

 

5_6

İBB, doğumunun 130. yılında

Abdülhak Şinasi Hisar'ı anacak

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü; İstanbul'un ve özellikle Boğaziçi'nin güzelliklerini anlattığı eserleriyle tanınan Cumhuriyet devri yazarı Abdülhak Şinasi Hisar'ı doğumunun 130. yılında özel bir programla yâd edecek.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk edebiyat dünyasına düşünceleri ve eserleri ile katkı sağlayan önemli şahsiyetleri doğum ve ölüm yıl dönümlerinde anmak amacıyla özel programlar hazırlamaya devam ediyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk Ocakları İstanbul Şubesi ile birlikte fıkra ve romanları ile tanınan, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı devrinde birçok eser kaleme alan Abdülhak Şinasi Hisar'ı yâd edecek.

 

“Doğumunun 130. Yılında Abdülhak Şinasi Hisar” programı, 17 Mayıs Çarşamba günü İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek. Program kapsamında yapılacak olan panelde; yirminci yüzyıl Türk edebiyatının önde gelen roman, hatıra, biyografi ve tenkit yazarlarından Abdülhak Şinasi Hisar'ın hayatı, eserleri ve edebî kişiliği konuşulacak. Mehmet Nuri Yardım'ın moderatörlüğünü üstleneceği panele; Prof. Dr. Abdullah Uçman, Beşir Ayvazoğlu ve Dr. Necmettin Türinay konuşmacı olarak katılacak. Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek program, 17.30'da başlayacak.

                                               

Abdülhak Şinasi Hisar kimdir?

 

Abdülhak Şinasi Hisar, 14 Mart 1887 tarihinde İstanbul'da doğdu. Türk basın tarihinde önemli bir yeri olan Hazîne-i Evrâk, Mürüvvet, İnsâniyet ve Cerîde dergilerini yayımlayan ve aynı zamanda öykü ve eleştiri yazarı olan babası Mahmut Celâleddin Bey, ona hayranlık duyduğu iki şair Şinasi ile Abdülhak Hamit Tarhan'ın adlarını verdi. Çocukluğu, kültürlü bir aile ortamı içinde Boğaziçi yalılarıyla Büyükada ve Çamlıca köşklerinde geçti. Abdülhak Şinasi, küçük yaştan itibaren bir Fransız mürebbiyeden Fransızca, o sırada Rumelihisarı'nda komşuları olan Tevfik Fikret'ten ise Türkçe dersleri aldı. 1898'de yatılı olarak Mekteb-i Sultânî'ye (Galatasaray Lisesi) girdi. Okulun daha ilk sınıfından itibaren edebiyatla ve özellikle şiirle meşgul olmaya başladı. 1905-1908 yılları arasında Paris'te Siyasal Bilgiler Yüksekokulu'nda öğrenim gördü. Jön Türk hareketine katıldı.    II. Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'a döndü. 1909'da bir Fransız şirketine memur olarak girdi. 1924'te Reji İdaresi'nde çalışmaya başladı. Balkan Birliği Cemiyeti Genel Sekreterliği yaptı. 1945'te Uluslararası Barış Kongresi'ne katılmak üzere ABD'ye gitti. 1984'ten sonra ölümüne değin sürekli İstanbul'da kaldı. 1921'den sonra "Dergâh" dergisinde "Kitaplar ve Muharrirler" başlığıyla yazdığı eleştirilerle adını duyurdu. Yarın, İleri ve Medeniyet dergilerinde şiirleri, eleştirileri yayınlandı. Cumhuriyet'ten sonra Ağaç, Türk Yurdu, Ülkü ve Varlık dergileriyle, Milliyet ve Dünya gazetelerinde yazdı. İlk romanı "Fahim Bey ve Biz” olan Hisar, genel olarak romanlarında Rumelihisarı, Büyükada, Çamlıca üçgeninde varlıklı, gününü gün eden, sorunsuz insanların yaşamlarını yansıttı. Olaylardan çok kahramanlarının duygu ve düşüncelerine öncelik veren yazar,  şiirsel bir dil ve özgün bir teknik kullandı. Abdülhak Şinasi Hisar, 3 Mayıs 1963'te İstanbul'da yaşamını yitirdi.

 4_5

 “Hayatın en değerli eylemi okumak”

Zeytinburnu Belediyesi Bilgi Evleri'nin bu yıl 13. sünü düzenlendiği Geleneksel Kitap Okuma Yarışmasının ödül töreni Başbakan Yardımcısı Prof. Numan Kurtulmuş'un da katılımıyla Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezinde 13 Mayıs'ta gerçekleştirildi.

Öğrenciler, öğretmenler, mühendisler, mimarlar, doktorlar, işçiler ve ev hanımları gibi geniş bir kitlenin katıldığı yarışma bu yıl da büyük ilgi gördü. Bilgi Evlerine kayıtlı 8.120 üyenin başvurduğu yarışmada toplam 35 bin 444 kitap okundu. Katılımcılar dört grup için belirlenen 7 kitabı 40 günde okuyarak ÖSYM standartlarında hazırlanan bir sınava tâbi tutuldular. Sınav sonucunda 42 üye dereceye girdi.

Ödül Töreninde gençlere hitap eden Başbakan Yardımcısı Prof. Numan Kurtulmuş, Kitap Okuma Yarışması Ödül töreni için bir araya gelmenin umut verici olduğunu ifade ederek “Bu sosyal belediyecilik örneği için Zeytinburnu Belediye Başkanımızı tebrik ediyorum. Artık belediyecilik sadece yolları, parkları yapmak, vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak değil. Daha önemlisi gençlerimizi geleceğe hazırlayacak projelere de imza atmaktır. Bu çerçevede Bilgi Evlerinin önemli bir proje olduğunu bilerek gelişmesini takip ediyoruz. Gençlerimizin içerisinde rahatlıkla çalışma yapacakları, kitap okuyacakları, bir araya gelecekleri, sosyalleşebilecekleri önemli bir mekân olarak Bilgi Evleri ciddi bir fonksiyon görüyor.” şeklinde konuştu.

 

Okumak kutsal bir sorumluluktur

Prof. Numan Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti: “İlim kendini bilmektir, kendini bilmek varlığını, yokluğunu bilmektir. Dolayısıyla hayatın en değerli eylemi okumaktır. Kainatı okumaktır, kitabı okumaktır. Dünyaya ilişkin ne varsa onları öğrenmeye çalışmaktır. Okumak bu anlamda baktığınız zaman son derece kutsal bir vazife, kutsal bir sorumluluktur. Okumak sadece insanın bilgisini arttırmaz. Öyle kitaplar vardır ki sizin ruhi gelişmenize de katkıda bulunur. Okumak dili inşa eder, dil gönlü inşa eder. İnsanlar gönülleriyle, zihinleriyle konuşur. İnsanın bütün erdemleri, faziletleri kainatı, kitabı okumasından geçer. Neyi okursanız okuyun her okuduğunuz kitap sizi geliştirecek. Ancak kitapların hepsi bir tek kitabı iyi anlamak için okunur o da Kuran-ı Kerim'dir. Bütün kitapları Allah'ın bize hayat rehberi olarak verdiği kainat kitabı olarak gönderdiği Kur'an-ı Kerim'i daha iyi anlamak için okuruz. Kur'an-ı Kerim'i daha iyi anladığımız zaman kainatı da, kendimizi de en iyi şekilde anlayacağız, hayatı anlamlandıracağız ve güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Onun için bu okumalar hayatınızda bir başlangıç olsun.”

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da bir selamlama konuşması yaparak “Kitap Okuma Yarışmasına katılan 8120 hemşehrimizi ve sınava giren 3 bine yakın hemşehrimizi de kutluyorum. Rabbime bu yarışmanın 13.sünü gerçektirmeyi nasip ettiği için şükrediyorum.” dedi.

 

Bağcılarlı Engelli Sanatçılardan Karma Sergi                                       

Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı kursiyerlerinin fotoğraf, tasarım ve seramik çalışmalarından oluşan ‘Sanat Birlikte Daha Güzel Karma Sergisi'nin açılışı törenle yapıldı. Birbirinden ilginç fotoğraf ve seramik çalışmalarının yer aldığı sergi yoğun ilgi gördü.

Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı Engelliler Haftası'nda anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. “Hayatı çek” sloganıyla düzenlenen Engelsiz Fotoğraflar Atölyesi'nde ünlü fotoğraf sanatçısı Mustafa Seven'den fotoğraf, Ressam ve Seramik Sanatçısı Güneş Acur'dan seramik ve Ressam Nadir Baylan'dan da resim ve tasarım dersi alan engelli kursiyerlerin eserlerinden oluşan Sanat Birlikte Daha Güzel Karma Sergisi törenle açıldı.

 “Başkanlığımda hizmete açtığım ilk eserim”

Törende bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Avrupa'da bile bir benzeri olmayan Engelliler Sarayı'nın başkanlık döneminde ilk açtığı eser olduğunu belirtti. İstanbul Kalkınma Ajansı'nın da desteğiyle 36 branşta eğitim verdiklerini hatırlatan Çağırıcı, şunları söyledi: “Engelliler Sarayımızdan bugüne kadar toplamda 11 bin civarında engelli kardeşimiz ve yakını hizmet aldı. 500 civarında engelli kardeşimiz işe yerleşti. Şu an 1.500 civarında kardeşimiz kurslardan istifade ediyor. Ayrıca konuşma bozukluğu olan kardeşlerimiz için açtığımız Kekeme Kursu da büyük ilgi görüyor. Şu ana kadar 1.500'ü aşkın kardeşimiz konuşma sağlığına kavuştu” dedi. 

 Açılış kurdelesini birlikte kestiler

Konuşmaların ardından Sanat Birlikte Daha Güzel Karma Sergisi'nin açılış kurdelesi İlçe Kaymakamı Orhan Çiftçi, Başkan Çağırıcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, fotoğraf sanatçısı Mustafa Seven, Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Özyılmaz ünlü sinema ve dizi oyuncuları Alper Saldıran, Rüzgar Aksoy ve Tolga Tekin tarafından kesildi.

 

Etnospor Kültür Festivali'ne yoğun ilgi

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen ve Anadolu 2. Etnospor Kültür Festivali sona erdi.

Yenikapı Etkinlik Alanı'nda "Ok Yaydan Çıkıyor" sloganıyla düzenlenen ve 4 gün süren festivalde, Türk dünyasına, Orta Asya ve Anadolu'ya özgü gelenekler hayat buldu.

Festivalde geleneksel Türk sporlarının yanı sıra geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı, tarihi el sanatları atölyeleri, kılıç kalkan gösterileri ve atlı gösteriler gibi pek çok etkinlik yapıldı.

Türki devlet ve topluluk çadırları, yöresel çadırlar, geleneksel lezzetler, geleneksel çocuk oyunları, çocuk tiyatroları, çocuklar ve yetişkinler için binicilik, halk oyunları ve Orta Asya geleneksel toylarıyla adeta bir şölen havasında geçen festivale, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşlar, festivalde hem spor yarışmalarını takip etti hem de kültürel faaliyetlere dahil oldu.

800 bin kişi ziyaret etti

Festivali yaklaşık 800 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi.

Etnospor Kültür Festivali'nde aba güreşi, şalvar güreşi, kuşak güreşi, mas güreşi, yağlı güreş, atlı okçuluk, atlı cirit, kökbörü, aşık oyunu, mangala, geleneksel yaya okçuluğu olmak üzere toplam 11 branşta mücadeleler yapıldı.

Organizasyonda bugünkü müsabakaların ardından yapılan ödül töreninde dereceye giren sporculara madalyaları verildi.

Kategorilerinde başarılı olan sporcular ödüllerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Hakan Kazancı, Okçular Vakfı Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, Namet Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Kayar ve Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncularından aldı.

Törende Hakan Kazancı, Bakan Müezzinoğlu'na geleneksel ok ve yay takımı ile mangala oyununu takdim etti.

Ayrıca Hakan Kazancı ve Bakan Müezzinoğlu'na kaftan hediye edildi.

 

İstanbul Modern gençlere Salı günleri ücretsiz

 

İstanbul Modern, her Salı tüm gençleri sanatı ücretsiz keşfetmeye Genç Salı'ya davet ediyor!

Modern ve çağdaş sanatı geniş kitlelerle buluşturan İstanbul Modern, bundan böyle Salı günleri kapılarını gençlere özel açacak. Ekim ayı itibariyle artık her Salı, İstanbul Modern'de “Genç Salı” olacak.

LC Waikiki desteğiyle Ekim ayından itibaren 18-25 yaş arasındaki tüm gençler, her Salı günü 14:00-18:00 saatleri arası İstanbul Modern'de süreli ve kalıcı tüm sergileri ücretsiz gezebilecek; bunun yanı sıra her Salı düzenlenen sanatçı atölyelerine, söyleşilere, film gösterimlerine, sergilere ve daha birçok sürpriz etkinliğe ücretsiz katılma fırsatı yakalayacak.

 

 

 3_5