21 Nisan 2018

Erken seçime farklı bir yorum

Seçimlerin erkene alınması üzerine toplumun her kesiminden kendi açılarında yaptığı değerlendirmeler oluyor. Toplumda anlık  toplumsal etkisi yüksek değişkenlerin hareket etmesi ile beraber, konuya ilişkin yorumlarda paralel biçimde yapılmaya başlanıyor. Toplumsal alt değerlerin çeşitliliğinin yansıması olarak yorum çokluğu, tez antitez ilişkisi içindeki önermeleri  son derece doğal karşılıyorum.

Siyasal açıdan Partilerimizde öne çıkmış gerekçelere bakalım;

 

Ana muhalefet partisi CHP, seçimin tarihinin belirlenmesinden sonra, siyasi parti olarak seçime hazır olduklarını ifade ettiler. Bununla beraber bir hazırlıksız yakalanma mesajını ve onun verdiği tedirginliği beden dilleri ele veriyor. Halkın önüne sadece eleştiri  ile oy almak değil çözüm projesi CHP koymak zorundadır. Buda ekonomiden geçer.

Saadet Partisi, Ak Parti'nin siyasi hamlelerini en iyi okuyan parti olarak; Sayın Temel Karamollaoğlu'nun ifadelerinde çoktandır seçim atmosferine girmişti. Ana muhalefet gibi bir intibah oluşturmuştur. Eleştirilerinin yanında yol gösterici çatışma içermeyen niteliği ile ön plana çıkmaktadır. Saadet  Partisi özgül ağırlığını ittifaklardaki etkinliği ile de topluma hissettirmektedir.

İyi Parti, Sayın Bahçeliden son dakikada bir gol yedi. İyi parti için uzatmalar söz konusu. Muhtemeldir ki seçime giremeyebilir. Bu durumda baskın seçime cevabı; Demokrat Parti çatısı altında veya Saadet Partisi'nin kadrolarından adaylarını çıkartarak ittifak yapabilir. Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayını bu ittifaklar  çerçevesinde belirlerse kazanma şansı olabilir.

MHP açısından baktığımızda, Sayın Bahçeli'nin 26 Ağustosu adres göstererek Başkanlık sisteminin geciktirilmemesi konusunda ısrar etmesi ön plana çıkıyor. Bununla beraber gecikecek her zaman için MHP'nin  içinden ayrılarak siyasi bir oluşumla seçimleri muhtemel etkileyebilecek İyi parti kaygısı da unutulmaması gereken bir gerçektir. Bu sürecin başlaması ile İyi partinin kanunen yerine gelmesi gereken zamansal olgunluğun oluşmamasını, MHP kendi  açısından son derece önemli bir stratejik hamle ile lehine çevirmiştir.

HDP için erken seçim soluk alma fırsatıdır. Kendileri için bir umut dur. Ancak Millete karşı yaptığı ayrımcı bölücü politikalar yüzünden beklemedikleri kadar  oy kaybına neden olacaktır. Ayrıca bu sürece  HDP'nin kürt halkından kopmuş yaşam biçimleri ve ilişkileri, gerçek manada  ülkenin sorunları ile ilgilenmeyişleri, oy kayıplarına neden olacaktır. HDP'in  insanlarımızın refah düzeyini yükseltmek gibi politikaları maalesef yoktur. Gönül isterdi ki bölücülerle ilişkilerini kesip, varlık nedenlerini millete bağlasalardı, çok daha etkili bir siyaset yapabilirlerdi.

Ak Parti İktidar açısından baktığınız zaman, bu kararda temelde etkili olan anketlerdir. Mesele, burada anketlerin böyle yansımasının temel nedeni nedir? meselesidir. Acaba gerçekten Ak Parti'nin oylarında ciddi bir düşüş  eğilim var mı?

 Bu eğilimin, seçimlerin erkene alınmadığı taktirde, Ak Parti'nin daha çok aleyhinde mi gerçekleşecek ? Bunun cevabı hem  evet hem hayırdır. Evet dememizin  ve anketlerinde  düşük gelmesinin sebebi ekonomideki kötü gidiştir.

Bu kilitlenmenin nedeni ne olduğu konusunda, daha önce bir çok yazımızda yazdık. Kadro ve program değişikliğine vurgu yaparken, devrimsel nitelikte  olacak, milletin refah düzeyini adil bir paylaşıma yönelik tabanda yükseltecek yeni bir iktisat modeli olarak,  Taban Ekonomisini önermiştik.

Eğer bu erken seçim kararı, iktisadi model değişikliğine yönelik olarak; temaslar, tedbirler ve programlar hazırlanır ve uygulamaya konursa Ak Parti ilk gün ki gibi ekonomi ile yeni bir vizyon kazanabilir. Bu vizyon bölgesel ve küresel bağlamada kimsenin tahmin dahi edemediği iktisadi yükselişe Türkiye'yi götürebilir.

Seçimlerle ilgili şimdilerde çıkartılan olumsuz spekülasyonlara asla  meydan vermeyecek biçimde, gerekli güvenlik  önlemlerinin önemli olduğunu düşünüyorum. Siyasi partiler kendi teşkilatlarını kanunen yetkin kılınılan ölçüde pozisyon almaları gerekir. Kazanan milletimiz olsun. Bu kararın Milletimize hayırlar getirmesini Allah'tan diliyorum.

Selam ve dua ile...