27 Aralık 2017

Eskişehir’ de dünyanın en küçük tahılı üretildi

Milliyet gazetesinin haberine göre, uyanık bir çiftçimiz Etiyopya' ya özgü olan ve dünyanın "en küçük" tahılı olarak bilinen "teff"i Eskişehir' de üretmeyi başararak bence "çok büyük" bir iş başarmış. 

Teff nedir?

Teff dünyanın en küçük boyutlu tahılıdır.

Etiyopya ve Eritre' de binlerce seneden beri üretilmektedir.

Buğday, yulaf, çavdar gibi tahıllardan en önemli farkı glüten ihtiva etmemesidir, bu sebeple Çölyak hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilir.

Proteinden zengindir, doygunluk sağlar, metabolizmayı hızlandırır.

250 gram pişirilmiş teffte 10 gram protein ve 7 gram lif vardır. Liflerin çoğu dirençli nişastadır.

Başta tiamin olmak üzere B vitaminlerinden zengindir, C vitamini de ihtiva eder.

Tefte bol miktarda kalsiyum, demir ve başka mineraller de vardır.

1800 Çölyak hastası üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmada tef tüketenlerde hastalık belirtilerinin ileri derecede azaldığı bildirilmiştir (1).

6 hafta boyunca her gün teff' ten yapılmış ekmek yiyen atlet kızlarda kan demir seviyeleri düzelmiştir (2).

Gelelim neticeye

Eskişehir' li müteşebbisi "yılın çiftçisi" olarak ilan ediyorum.

Bu başarısı, oturdukları yerden ahkam kesen bilim adamlarına örnek olur inşallah. 

Kaynaklar:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18266174
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4205294/