22 Ocak 2023

FETİHLERİN BABASI SULTAN ALPARSLAN

WhatsApp Image 2023-01-21 at 16.17.20.jpeg

Binlerce yıllık şanlı geçmişimizde  tarihin asırlardır adını aynı saygıyla andığı Türk hükümdarları olmuştur. Kimi çağ açıp çağ kapatmış, kimi imparatorluklar kurup imparatorluklar yıkmış, kimi krallara taç giydirmiş, kimi koca kralların kendisinden eman dilendiği hükümdarlar olmuştur. İşte onlardan biri Anadolu’yu Türklere yurt yapan, Abbasi Halifesi tarafından Ebu’lFeth yani fetihlerin babası ünvanı verilen Sultan Muhammet Alparslan’dır.

Sultan Alparslan çeşitli kaynaklara göre 1030 veya 1032/1034 tarihinde dünyaya geldi. Alparslan, Selçuklu Devleti’nin kurucusu Selçuk Bey’in torunu olan Çağrı Bey’in oğludur. Alparslan babasının hastalandığı dönemde küçük yaşlardan itibaren askeri Karahanlı ve Gaznelilere karşı verilen mücadelede görev alarak başarılar sağladı. Büyük Selçuklu Devleti’nin hükümdarı olan amcası Tuğrul Bey’in tahtı bırakacak evladı olmamasından dolayı vermiş olduğu mücadeleyle 1064’de Selçuklu Devleti’nin hükümdarı oldu. 1064 tarihinden itibaren batı yönlerine doğru seferlere başladı.  Tarihler 1071’i gösterdiğinde Sultan Alparslan Mısır üzerine bir sefere çıktı. Halep şehrini kuşatma altına aldı. Sultan sefer yolunda iken Bizans elçisi geldi ve Sultan Alparslan’a Bizans İmparatorunun Menbic, Malazgirt ve Ahlat’ın Bizans’a iade etmesini talep ettiğini, aksi halde kalabalık bir orduyla Selçuklular üzerine sefer yapılacağını bildirdi. Zaten Sultan Alparslan kalabalık bir Bizans ordusunun Anadolu’nun doğusuna doğru ilerlediği haberini almıştı. Bunun üzerine Sultan Mısır seferini yarıda keserek Anadolu’nun doğusuna yöneldi. Dönemin ünlü fakihi Ebu Nasır Muhammed savaşın bütün Müslümanların İslamın zaferi için dua ettiği Cuma  günü yapılmasını tavsiye etti. Sultan Alparslan fakihin bu tavsiyesine riayet etti.

 

O KUTLU ÇAĞRI

 

26 Ağustos 1071 Cuma günü Malazgirt sahrasında Cuma namazı kılındı. Namazdan sonra Sultan Alplarslan askerlerinin karşısına beyaz bir elbiseyle çıkarak onlara şöyle seslendi; Ben, Müslümanların, İslam’ın zaferi için dua ettikleri bu saatlerde düşmanın üzerine atılmak istiyorum. Galip gelirsek arzu ettiğimiz sonuç gerçekleşmiş olur, yenilirsek şehid olarak cennete gideriz. Bugün burada ne emreden bir sultan ne de bir emir alan asker var; ben de içinizden biri olarak sizinle birlikte savaşacağım; benimle gelmek isteyenler peşime düşsünler, istemeyenler serbestçe geri dönebilirler.’’

 

 

 HİLAL (TURAN) TAKTİĞİ

 

Sultan Alparslan liderliğinde Malazgirt sahrasında Selçuklu ordusunun tekbir sesleri, at kişnemeleri, nal sesleri çınlıyordu. Selçuklu ordusu üçe ayrıldı çünkü hilal (turan) taktiğini uygulayacaktı, çekiliyor gibi görünüyorlardı ancak Bizans ordusunu dört yandan kuşatıp çembere alıyorlardı. Evet bu Bizans ordusunun kıyamet idi. Malazgirt sahrasında kurulan bu Cenk meydanından Sultan Alparslan ve kutlu askerleri galip çıktı. Yapılan bu büyük savaşta Bizans ordusu mağlup oldu ve hatta Bizans Kralı Romanos Diogenes esir edildi. Bu zaferle artık Anadolu toprakları Türk yurdu olmaya başladı. Bizans ağır bir darbe aldığı için Türkler Anadolu içlerine girerek rahatlıkla fetihler yaptı. Marmara ve Ege kıyılarına kadar ilerlediler. Bu galibiyetle birlikte paha biçilemez Anadolu toprakları Türklere kıyamete kadar yaşayacak olan, milyonlarca şehit kanı ile sulanan bir vatan toprağı oluyordu.

 

RAHMET VE CENNET OLSUN Doğumun yıldönümünde Anadolu topraklarını bizlere yurt yapan  Atamız EbulFeth Sultan Muhammet Alparslan Hanı rahmetle anıyorum. Ruhu şad Mekanı Cennet olsun….