21 Mart 2024

​Gazze'de katledilen kadın ve çocuklar İsrail'in zaferi değil ağır yenilgisidir

On binlerce insan şehit oldu, daha fazlası yaralı. Peki, İsrail kadınları ve çocukları katlederek bu savaşı kazanabilir mi? Tarihte birçok savaş kadın ve çocukların öldürülmesine tanıklık etmiştir. Bu savaşlardan hiçbiri nihai zaferle sonuçlanmamıştır. Aksine bu vahşet eylemleri savaşları daha da uzatarak ve karmaşık hale getirerek nihai çözümü engellemiştir. Hiçbir savaş kadınları ve çocukları katlederek kazanılmadı. Kayıp veren tarafta öfke, intikam ve yas duyguları savaşma azmini ve motivasyonu güçlendirir. Sivil kayıplar savaşın gidişatını stratejik olarak da etkiler. Sivil kayıpların artması İsrail açısından en sadık müttefiklerinin bile savaşın meşruiyetini sorgulamasına neden oldu. Kadın ve çocukları katlederek savaş kazanılmaz; uzun vadede İsrail adına ağır bir yenilgidir bu. 

***

 

Elimizdeki son Gazze çatışma haritasına göre koyu gri bölgeler İsrail'in yoğun olarak saldırdığı ve hala ele geçiremediği yerler. Bu bölgelerde ağır çatışmalar yaşanıyor, buna Gazze vadisi civarından Gazze'yi ikiye bölmek istedikleri yol inşaatı çevresi dahil.  Açık gri bölgeler İsrail askerlerinin kontrol altına alıp geri çekildiğini iddia ettiği, aslında verdiği ağır kayıplar sonrasında geri çekilmek zorunda kaldığı bölgeler; bu bölgelerde halk yaşıyor ve Kassam kontrolü var. Kuzey Gazze'ye son haftalarda Mücahitler bir koridor dahi açtılar. Bunun bilgisini yeni aldım üst düzey bir yetkiliden. Beyaz bölgeler ise İsrail askerlerinin havadan vurmak haricinde herhangi bir varlık gösteremediği, işgal edemediği, karadan giremediği bölgeler.

 

İsrail'in geri çekildikleri dahil şu ana kadar işgal edebildiği alan 12 kilometre ve bu 12 kilometreyi de elinde tutamıyor, büyük oranda çekildi. 6 ayda, 530 bin asker, inanılmaz ağır ateş gücü ve dünyanın desteğine ve akan milyar dolarlara rağmen yapabildikleri bu. Üstelik bu de kesin değil. Çünkü aldık dedikleri yerlerde aylar sonra bile kayıp veriyorlar. Sonuç şu; Gazze büyük bir zafer kazanıyor ümmetin acizliğine rağmen. Gazze içerisinde çok hızlı giriş çıkışlar hariç artık çok az kara birlikleri operasyon yapabiliyor. Yasin105'ler çok ağır kayıplar verdirdi. Tanklar artık büyük oranda Gazze'den çekilmek zorunda kaldı. Yüzlerce tank Yasin105'ler eli ile vurulunca artık bugünlerde Gazze içerisinde İsrail tankı görmek zor. Girdikleri sınırlı bölgede de çok hızlı hareket edip açıkça kaçarak ilerliyorlar.

 

İsrail askeri manada inanılmaz zor durumda. Gazze ağır sivil kayıplara rağmen askeri manada büyük bir zaferin eşiğinde hamdolsun. Gazze, Yahudilere ve Yahudilere askeri, maddi ve diplomatik destek veren bütün dünyaya kadınları ve çocukları öldürerek savaşların kazanılamayacağı öğretiyor. Kassam'ın onurlu savaşçıları havadan bomba atıp çocuk parçalayanların nasıl savaş kaybedeceklerini gösteriyor dünyaya hamdolsun. Kayıp veren tarafta öfke, intikam ve yas duyguları savaşma azmini ve motivasyonu güçlendirir. Bu durum, savaşın uzamasına ve daha fazla can kaybına yol açar. Yahudiler de bunu anlayacak. Sivil kayıplar uluslararası kamuoyunun tepkisini çekerek İsrail’e karşı bir muhalefet oluşturuyor. Özellikle masum sivillerin acımasızca hedef alınması İsrail’in yanında sualsiz duran uluslararası desteği de engelliyor artık.

 

Yakın bir zamanda Refah bölgesine saldırılar başlayabilir. Ağır kayıplar görebiliriz. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar; herkes bu köşeye sıkışmış İsrail ayısının hedefi olabilir. Çok kan dökülüp büyük katliamlar yapabilirler. Bunlar 6 aydır yaptıkları şeyler. Peki karşılığında ne yaptılar? Ne kazandılar? Esirleri mi kurtardılar, roketleri mi engellediler, Gazze'yi tamamen işgal edebildiler mi, Kassam'ı bitirdiler mi, HAMAS üst yönetimini ele geçirdiler mi? Kara operasyonu başlarken hedefledikleri hiçbir şeyi 6 ayın sonunda başaramadılar.  Gazze halkı ağır bedel ödedi ve ödüyor ancak Gazze 100 yıldır bu kayıplara rağmen yol yürüdü, inatla mücadeleye devam etti ve bu maddi kayıpları hep telafi etti. Yine telafi edecekler. Bugün açlığa, işgale ve aylar süren kuşatmaya rağmen Kuzey Gazze'de 700 binden fazla insan tamamen enkaza dönmüş evlerinin tepesine çadır kurmuş direniyor. Elbette bu milleti alt edemeyecekler ve o kayıplar hızla telafi edilecek.

 

Sivil kayıplar savaşın gidişatını stratejik olarak da etkiliyor. Sivil kayıpların artması İsrail açısından en sadık müttefiklerinin bile savaşın meşruiyetini sorgulamasına neden oldu. Kaybeden Gazze değil, günün sonunda İsrail’in düştüğü keşmekeş daha bir belirginleşecek. Sivil kayıplar, savaşın kazanılmasına bir fayda vermez. Aksine, kayıp veren tarafı daha olumlu etkileyip savaşı kazanmasına neden olabilir. Sivil kayıplar, morali ve uluslararası desteği olumsuz etkiliyor, İsrail açısından stratejik dezavantaj yaratıyor ve elbette savaştan sonra uzun vadeli sosyo-politik sorunlara yol açacak. 

 

İsrail'in kayıpları hem maddi hem de mental manada ağır. İsrail toplumu da devleti de ordusu da bu kayıpları telafi edemeyecek ve bu ağır yükün altında daha şimdiden kalmaya başladılar. Ayının gırtlağı kesildi, kan kaybediyor, çok hırçın ve etrafını yakıp yıkıyor ama er ya da geç kan kaybından gidecek. Ümmetin sessizliği ve çaresizliğine rağmen Gazze kendisi ölüyor ama insanlığı da tarihi de diriltiyor hamdolsun.

 

***

 WhatsApp Image 2024-03-20 at 11.38.00.jpeg

CİHADA KUŞANAN TOPRAKLARDAN NOTLAR

 

§  New York Times: Amerika'nın desteği olmazsa İsrail'in geleceği tehlikede ve varlığını kaybedebilir

 

§  Siyonist rejimin muhalefet lideri, Haredilerin askerlik hizmeti yasasına karşı protestosuna yanıt olarak İsrail'in kendisini savunacak yeterli askerinin bulunmadığını söyledi.

 

§  İsrail medyası: İsrail’in kuruluşundan bu yana en tehlikeli başarısızlıkla karşı karşıyayız. Gazze Şeridi'nde ve Lübnan Hizbullah'ına karşı yaşananlar er ya da geç yüzümüze çarpacak.İç cephe, Gazze Şeridi'ndeki savaştan binlerce kat daha zor ve tehlikeli bir bölgesel savaşa hazır değil

 

§  Üst düzey Siyonist General Brik: Hamas'a karşı İsrail tarihinin en büyük yenilgisini yaşadık Eğer rehineleri canlı bırakamazsak, bu savaş kamuoyunda en büyük başarısızlık olarak kaydedilecek. Hamas'la savaşı kaybettik, müttefiklerimizi kaybediyoruz, Hamas'ı yok etme hedefi gündemimizin dışında ve artık rehineleri geri alamayız. Hamas'ın yok edilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması olan savaşın hedeflerine asla ulaşamayacağız. Bu savaş İsrail halkının memnuniyetle karşıladığı bir manevraydı ancak herkesin istediği sonuca ulaşamadı. Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı bu savaşı stratejik değil taktik vizyonla yönetti. Tamamen taktiksel savaşlarla kazanamazsınız.

 

§  İsrail Maliye Bakanı: İsmail Heniye’ye suikast düzenlemeliyiz Katar'a müzakere için değil, suikast için gitmelisiniz.

 

§  Yahudi Haaretz gazetesi: Netanyahu hâlâ İsrail'i giderek daha fazla tuzağa düşürmeye çalışıyor.

§  Her geçen gün İsrail'in içine düştüğü çukur daha da derinleşiyor.

 

§  Uluslararası Para Fonu'na göre Süveyş Kanalı'ndan mal geçişinde %62'lik bir azalma, Ümit Burnu'ndan ise %74'lük bir artış oldu.

 

§  Öldürmenin, yıkımın çözüm olduğunu düşünüyorsanız, Gazze'de ailelerinin kanının intikamını nasıl alacaklarını hayal bile edemeyen bir nesille karşı karşıyasınız demektir. 30 binden fazla çocuk annesiz babasız kaldı. Büyüyecekler ve gerçeği anlayacaklar, sen de pişman olacaksın.

§  Filistinli bir anne: "Mesaj vermek istedim ama oğlum şehit olduktan sonra sözlerimi kaybettim... Sadece 'Allah bana yeter, O ne güzel vekildir' diyorum."

§  Netanyahu; "İsrail'in savaşı kaybetmesi ABD'nin de kaybı olacaktır"