Gebelikte fazla şeker astım ve alerji riskini artırıyor

Avon Longitudinal Study of Parents and Children kapsamındaki araştırma 1990' lı senelerde gebe olan 9 bin kadın üzerinde gerçekleştirildi.

Araştırmada az “serbest” şeker tüketen gebelerin (günde 7 çay kaşığından az) çocuklarının alerji ve astım riski çok şeker tüketenlerin (günde 16-69 çay kaşığı) çocuklarının riskleriyle karşılaştırıldı.

Analizlerde, çok şeker tüketen annelerin çocuklarının alerji riski yüzde 73 astım riski ise yüzde 101 daha fazla bulundu.

Buna karşılık annenin şeker tüketimi ile çocuğunda egzama ve saman nezlesi riski ve çocuğun 4 yaşındaki şeker tüketimiyle 7 yaşındaki astım alerji riskleri arasında bir ilişki belirlenemedi.

Serbest şeker (monosakkarit, disakkarit), sebze ve meyveler dışında gıdalara eklenen ilave şekeri ve bal, reçel, marmelat, meyve suyu gibi tabii şekerleri kapsıyor.

En fazla serbest şeker ihtiva eden gıdalar içinde meşrubat, kek, şekerlemeler ilk sıralarda geliyor.

Bu, gözleme dayalı bir araştırma olduğu için şekerin astım ve alerjilerin sebebi olduğunu söylemek mümkün değil, sonuçlar bir risk artışını ortaya koyuyor.

European Respiratory Journal' de yayınlanan araştırma, şekerin hangi mekanizma ile astım ve alerji riskini incelemiyor ama şekerin bağırsak bakterilerini etkileyerek etkili olması muhtemeldir.

Adam gibi beslenin

Sağlıklı olmayı “tek bir besin ögesi üzerinden” ve “gözleme dayalı araştırmalarla” değerlendirmek akıllı ve mantıklı bir iş değildir.

Çalışmada gebenin şeker tüketiminin egzama ve saman nezlesi, çocuğun şeker tüketiminin astım ve alerji risklerini etkilememesi, bu tür gözleme dayalı araştırmaların sonuçlarına neden ihtiyatla yaklaşılması gerektiğini bir kere daha gösteriyor.

Sağlıklı yaşamak bir bütündür ve bunun başta gelen unsuru da adam gibi beslenmedir.

İlave şeker veya serbest şekerin adam gibi beslenmede yeri yoktur.

Meyve, sebze, bakliyat, kuruyemişlerde bulunan kompleks karbonhidratları almak yeterlidir.

Gelelim neticeye

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım diyenlere, tatlı ye sütün artar tavsiyesinde bulunanlara, gebelikte şeker yüklemesini savunanlara duyurulur.

Kaynakhttp://erj.ersjournals.com/content/50/1/1700073