13 Şubat 2023

Geçmiş olsun Türkiyem

Değeril kardeşlerim, sadece ülkemizi değil vicdanı olan tüm insanlığı etkileyen deprem herkesi üzdü. Buradan herkesin bulunduğu yerdeki durumuna bakış açısına göre alacağı ibretler vardır. Öncelikle vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarımız vefat etti hepimizin yakını olduğu için hepimizin  başı sağolsun..

Değerli kardeşlerim, burada bir iki hususu sıcağı sıcağına anlatmak istiyorum. Sahada koşturan binlerce kardeşim var ,saha da hizmet eden gönüllülerimiz elhamdülillah sayısı oldukça fazla . Burada bize düşen nedir o zaman biz neler yapabiliriz...Bize düşen koordinasyonu kolaylaştırmak.... Evet, şu an işimiz  eleştiri yapmak, hata bulmak değil şu an işimiz öncelikle yardımların kolaylıkla ihtiyacı olana ulaşmasını sağlamak, sonra da toprak altında kalan kardeşlerimize ulaşmak..


Değerli okurlarım, Osmanlı döneminde 2.Sultan Beyazıt'ın padişahlığı sırasında İstanbul'da büyük deprem olmuştu. Küçük kıyamet dediğimiz o depremde birçok can kaybı oldu. Artçı sarsıntılar günlerce sürdü ve Padişah Edirne'ye gitti. Orada da depreme yakalanınca tekrar İstanbul'a geldi ve Topkapı Sarayından ayrılmadı sarayın bahçesine kurulan ahşaptan yapılan evde kaldı. Ve. deprem sukune erince ilk yaptığı iş İstanbul'u yeniden temizlemek ayağa kaldırmak için 60 bin kişilik bir ekip kurarak 236 günde İstanbul'u tekrar ayağa kaldırdı .Peki, bu nasıl oldu. O kadar kişiyi bulmak, temizlik, yeniden binaların ihyası vb hepsi iyi bir koordinasyon ile oldu. Osmanlı bu konuda zaten tecrübeliydi çünkü İstanbul'dan kalkan bir ordunun sefere çıkması o kadar kolay mı ? 20 bin kişilik 30 bin kişilik ordunun yiyeceğinin ayarlanması, sağlık vb ihtiyaçlarının karşılanması  hepsinin olması kolay mı. Ama herkes kendi vazifesini biliyordu. Herkesin nerede ne yapacağı tek tek belliydi. Eyüp Sultan Hazretlerinin girişinde mezarı bulunan Hacı Beşir Ağa'da 22 sene Surre Eminliği yaptı. Yani 700 kişi ile başlayan yolculuk 70 bin kişiye ulaşıyordu Medine'ye vardığında. Peki, bunu nasıl yaptı tabi ki işi ehline vererek, iyi bir koordinasyon sağlayarak.

Kısaca değerli kardeşlerim bizim de şu an hiç geç değil ilk yapacağımız iş koordinasyonu sağlamak. İşin ehli kişileri işin başına getirmek .İşte sağolsun Cumhurbaşkanımız bu konuda gereken tedbirleri anında aldı ve AFAD eski başkanı Mehmet Güllüoğlu Beyi  tekrar büyükelçilikten çağırdı şu an görevinde ...

Bİzim de hangi işi yaparsak yapalım, hangi görevde olursak olalım bize düşen ilk önce ne kadar koordine olabiliyoruz, ya da ne kadar iletişim sağlıklı çalışıyor böyle durumlarda buna bakmamız lazım. Sonra da değerli kardeşlerim moral moral moral . Üzerine basarak söylüyorum moral çok önemli. 

Şu an ihtiyaçlar gideriliyor ama ondan sonra esas ihtiyaç manevi moral ihtiyacıdır o konuda da başta Diyanet teşkilatımız olmak üzere tüm gönüllü kuruluşlarımız elinden geleni yapacaklarını eminim. 

En önemlisi deprem sonrası hastanelerimiz, okullarımız, camilerimiz, çeşmelerimiz yeniden yapılacak bunun için de yine halkımıza ihtiyaç duyulacaktır işte onun için şu an yapılan yardımların koordineli bir şekilde dağıtılmalı ve geleceği de düşünerek bu yardım heyecanının devam etmesi sağlanmalıdır.