11 Ocak 2023

Gençlik Şühedanın İzinde

Tarihler 1914'ü gösterdiğinde Cihan devleti olan Osmanlı Devleti Birinci Cihan harbine girdi. Ruslar 1914’ün Kasım ayında Kafkas sınırında hudut karakollarımıza  saldırılara başladı. Böylece 4 sene sürecek olan Birinci Dünya Savaşı'nın Osmanlı Devleti'nin Kafkas Cephesi açılmış oldu. 93 Harbinde Kars, Ruslara bırakılmak zorunda kalmıştı. Bu yüzden Ruslar Erzuruma doğru ilerlediler. Erzurum ilçelerini ele geçirip daha da batıya Erzurum'a doğru ilerlemeye çalıştılar. Ruslarla Köprüköy, Azap muharebeleri yapıldı. Bu muharebelerde Ruslara ciddi kayıplar verdirildi. Bu muharebelerden sonra Harbiye Nazırı, Başkomutan Vekili Enver Paşa Rusları bölgeden atmak için bir plan hazırladı. Bu plana göre Türk birlikleri ALLAHUEKBER Dağlarını aşarak Rusları Sarıkamış'tan kuşatacak ve Rus birliklerinin tren yolu bağlantısını kesecekti.

 WhatsApp Image 2023-01-10 at 12.30.54 (3).jpeg

ÖNCE GÖZBEBEKLERİ DONDU

 

22 Aralık 1914 tarihinde Sarıkamış harekâtına başlandı. Bu harekat için içi tamamıyla kışlık giyecek ve teçhizat dolu üç gemi İstanbul'dan hareket etti. Cepheye ulaştırılmak için Trabzon limanına ulaşacak olan bu gemiler Zonguldak açıklarında Ruslar tarafından batırıldı. Bu yüzden cepheye kışlık giyecek ve lojistik destek gidemedi. Mehmetçiğin üzerinde kış şartlarına pek uygun olmayan kıyafetler vardı. Ancak Mehmetçik emir almıştı, aşması gerekiyordu ALLAHUEKBER dağlarını. Yürüdüler, yürüdüler, yürüdüler. Kar tipisinden göz gözü görmüyordu. Mehmetçik soğuğun etkisiyle donmamak için ateş yakıyor, uyumamaya çalışıyordu. Çünkü uykuya daldıkları an bir daha bu dünyaya uyanamayacaklardı. Askerimizin önce göz bebekleri donuyordu. Sabah olduğunda bile hâlâ gece zannediyorlardı.

 

 

İTTİHATÇILAR SARIKAMIŞ FACİASINI HALKTAN GİZLEDİ

 

İki hafta içerisinde on binlerce Mehmetçik ALLAHUEKBER dağlarında Allah Allah diyerek şehadete erdi. Dağların yüzüne Kardelen Çiçekleri gibi serpildiler.  Zayiatımız çoktu. On binlerce Mehmetçiğin ALLAHUEKBER dağlarındaki şehadeti  dönemin İttihatçı idaresi tarafından kamuoyundan saklandı. Milletimiz bu olayı çok daha sonra öğrendi. Öğrendikten sonra da Sarıkamış ALLAHUEKBER dağları necip milletimizin ne aklından çıktı ne de gönlünden. Sarıkamış şehitlerinin şehadetleri hep hüzünle anıldı. Her anıldığında Sarıkamış gözlerde yaş oldu.

 WhatsApp Image 2023-01-10 at 12.30.54.jpeg

HER YIL ŞEHİTLERİMİZ YÂD EDİLİYOR

 

2023 yılındayız. Sarıkamış Harekâtının üzerinden tam 108 yıl geçti. Tarih kavramında kısa sayılabilecek bir zaman dilimi. Sarıkamış Şehitleri özellikle 2000’li yılların başında büyük törenlerle anılmaya başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı her yıl binlerce genci Ecdadlarının şehadete erdiği Sarıkamış’a getiriyor ve onların aziz hatıralarını yâd etmek için çeşitli etkinlikler yapıyor.

 WhatsApp Image 2023-01-10 at 12.30.54 (1).jpeg

BU SENE BİZ DE SARIKAMIŞ’TAYDIK

Gençlerin tarih şuurunu edinmeleri için vatan için mücadele eden, can veren şehitlerimizi anmak için Sarıkamış Şehitlerini anma yürüyüşü gerçekleştiriyor. Sarıkamış Harekâtının 108. yıldönümünde Sarıkamış’ta olmak ve Sarıkamış şehitlerini anmak bize de nasip oldu. 8 Ocak sabahı Sarıkamış ALLAHUEKBER dağları Kızılbükü mevkiinde Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşü için toplandık. Hava çok soğuktu. Bir nebze de olsa Mehmetçiğimizi anlamaya çalışıyordum. Gençlik ve Spor Bakanımızla Aile Bakanımızın katılımı ile Kızılbükü mevkiinden  Tören alanına kadar bir kaç km'lik yolu yürümeye başladık. Aziz Şehitlerimizi bir nebze anlayabilmek, en azından onların yolunda olduğumuzu göstermek için binlerce gençle birlikte yürüdük. Ecdadın izinde bu yürüyüşümüz tören alanında son buldu. Vatanı canından aziz bilip soğuğa, kara, tipiye aldırmadan vatanını savunan ve şehadete yürüyen Aziz Şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Sarıkamış Harekâtının 108. yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın tertip ettiği bu güzel organizasyonda başta Gençlik Spor Bakanımız Dr . Muharrem Kasapoğlu'na, Bakanlık Müşaviri İlhan Bey'e ve Sarıkamış şehitlerimizi anma programında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.