25 Aralık 2022

Gez dünyayı gör Konya'yı

WhatsApp Image 2022-12-24 at 11.48.28.jpeg

Konya deyince akla ilk gelen Selçuklu Devleti’ne başşehirlik yapması ve Mevlâna Celaleddin Rumi Hazretleri’nin diyarı olmasıdır. Şehr-i Konya’ya Hazreti Mevlâna ayrı bir mana ve değer katar. Şehir, Mevlâna Hazretleriyle özdeşleşir.

Ölüm gününü düğün günü anlamında Seb-i Arus olarak adlandıran Mevlâna Hazretlerinin Hakka vuslatının 749. Yıldönümünde Konya’daydım. Mevlana Celaleddin Hazretleri’nin törenlerinin bitmesinden bir gün sonra gittiğimde türbenin her zamanki gibi ziyaretçilerin yoğun rağbetine uğradığına şahit oldum. Bu ziyaretin ardından Konya’nın meşhur Alaattin Tepesi’nde bulunan Sultan Kılıçaslan Camii’ne gittim. İkindi namazını eda ettikten sonra caminin yanında bulunan Kılıçarslan türbesini ziyaret ettim. Kılıçarslan türbesinde Selçuklu Devleti'nin önemli hükümdarlarının kabirleri bulunuyor. Burada Türkiye Selçuklu hükümdarları; Ruknettin Mesud, II. Kılıçarslan, I. Gıyaseddin Keyhüsrev, II. Ruknettin Süleyman, III. Kılıçarslan, I. Alaaddin Keykubat, II. Gıyaseddin Keyhüsrev, 4. Kılıçarslan, III. Gıyaseddin Keyhüsrev kabirleri yer alıyor.

 WhatsApp Image 2022-12-24 at 11.48.28 (1).jpeg

ECDAD YADİGARI ESERLERİYLE KADİM BAŞŞEHİR

Konya, Selçuklu Devleti’ne baş şehir olma vasfından dolayı ayrı bir vakara sahip. Tarihi ve kültürel mirası ve tarihi eserlerinin bolca bulunduğu bu şehirde ecdad yadigarı bu tarihi eserlere gereken değer veriliyor ve bakımları titizlikle yapılıyor. Konya caddelerinde, sokaklarında dolaşırken kadim tarihin müstesna eserlerini görebilirsiniz. Şehirdeki eserlerde daha çok Selçuklu mimarisi hâkim.  Bu eserler şehre Türk Müslüman kimliği mührünü vurmuş adeta. Eski Konya Stadyumu’nun olduğu yer bugün Konya Millet Bahçesi yapılmış. Burada Selçuklu mimarisiyle çeşitli yapılar inşa edilmiş.  Ayrıca yürüyüş yolları, sosyal alanlar yapılmış. Bununla birlikte Millet Bahçesi’nde muazzam bir cami inşaatı devam ediyor. Millet Bahçesi içerisinde gençlerin vakit geçirip kitap okuyacakları kütüphaneler kurulmuş durumda. Şehrin, insanın içine işleyen soğuğunda bu kütüphanede ilimle meşgul olan gençlerin olduğunu görmek, ortamın sıcaklığına renk ve değer katmış. Kadim başşehir Konya’ya böylesine güzel eserler kazandıran Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurum ve idarecilerine teşekkür etmek gerek. Zira yaptıkları eserler takdire şayan.

 WhatsApp Image 2022-12-24 at 11.48.28 (2).jpeg

GEÇMİŞİMİZDE İLME VERİLEN DEĞERİN İZLERİ

Konya, tarih ve kültür şehri olmakla birlikte aynı zamanda bir üniversite şehri olma özelliği de taşıyor. Tarihimizde meşhur Karatay Medresesi ve İnce Minareli Medrese de bu şehirde ziyaretçilerini bekliyor. Enfes mimarileriyle geçmişten bugüne ilme verilen değeri cismen gösteriyorlar. Ayrıca Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden biri olan Selçuk Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’yle Konya Gıda Tarım Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi gibi devlet üniversitelerinin yanında Karatay Üniversitesi gibi vakıf üniversiteleri de şehrin eğitim ve bilim faaliyetlerinde de öne çıkmasına katkı sağlıyor. Konya ziyaretimi bu düşüncelerle ifade ettikten sonra Mevlâna Hazretleri’ni de vuslatının 749. Yılında rahmetle ve hürmetle anıyorum.

Velhasıl Konya’yı görmeyenler gidip görmeli. Bir veya birkaç gün bu kadim şehirde vakit geçirmeli. Ne demişler: “Gez dünyayı gör Konya’yı.” Selam ve dua ile...