23 May 2017

Gülü incitme gönül

Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı her konuşma edebiyat şöleni gibi geçiyor. O kadar güzel vecizeler, şiirler dökülüyor sayın Cumhurbaşkanımızın dilinden mest oluyorsunuz. Muhteşem bir hatip olan Erdoğan aynı zamanda çok çok iyi bir şiir okuyucusudur. Her şiir bir başka güzellikte dökülür Sayın Cumhurbaşkanımızın dilinden.

Son Kongre'de okuduğu iki şiir bir anda gündeme oturuverdi. “Gülü İncitme Gönül” şiiri kendisini tanımaktan büyük onur duyduğum yüce gönüllü insan Bestami Yazgan büyüğüme ait. Yunus gibi görünen, Yesevi gibi konuşan bir şiir.

Sözlerini dikkatlice okursanız hutbe de bile okunacak derinlikte bir şiir olduğunu göreceksiniz.

İkinci şiir ise ‘15 Temmuz' başlığını taşıyordu. Kayserili bir şiir sevdalısı Şair Hacı Kısır'a ait.

İki şairimizin şiirleri ve kısa özgeçmişleri

 sair-haci-kisir

 

GÜLÜ İNCİTME GÖNÜL

    
Çiçeklerle hoş geçin,
Balı incitme gönül.
Bir küçük meyve için
Dalı incitme gönül.

Konuşmak bize mahsus,
Olsa da bir güzel süs,
‘Ya hayır de, yahut sus,'
Dili incitme gönül.

Sevmekten geri kalma,
Yapan ol, yıkan olma,
Sevene diken olma,
Gülü incitme gönül.

Başın olsa da yüksek,
Gözün enginde gerek,
Kibirle yürüyerek
Yolu incitme gönül

Mevlâ verince azma,
Geri alınca kızma,
Tüten ocağı bozma,
Külü incitme gönül.

Dokunur gayretine,
Karışma hikmetine.
Sahibi hürmetine
Kulu incitme gönül.

 

BESTAMİ YAZGAN

1957 yılında Osmaniye'nin Toprakkale ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Toprakkale'de, orta ve lise öğrenimini Osmaniye İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1978 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Osmaniye'de on yedi yıl yayınlanan Güneysu Kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı.

BESTAM-YAZGAN-2-(2)

Şiir, masal ve hikâye türlerinde seksen eseri bulunan yazar; 1994 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Çocuk Edebiyatı dalında "Yılın Yazarı", 1997 yılında Türkiye Çocuk Dergisi tarafından "Yılın Öğretmeni", 2003 yılında Çocuk Edebiyatçıları ve Yayıncıları Birliği tarafından "Yılın Şairi", 2011 yılında İLESAM tarafından Çocuk Edebiyatı dalında "Yılın Yazarı" seçildi. 2012 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından "Yazarlar Okullarda" projesinde Esenler ilçe yazarı olarak görevlendirildi. 2013 yılında Kars Kafkas Üniversitesi tarafından eserleriyle ilgili yüksek lisans tezi hazırlandı. 2013 yılında Edebiyat ve Sanat Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından Çocuk Edebiyatı dalında "Yılın Yazarı" seçildi. 2014 yılında MEB Yayın Danışma Kurulu üyeliğine seçildi. 2015 yılından itibaren öğrenciler arasında ülke çapında "Bestami Yazgan Şiir Yarışması" düzenlendi. TGRT FM ve Erkam Radyo'da program yaptı. Şiir dalında yurt içi ve yurt dışında birçok ödül alan Bestami Yazgan'ın eserlerinin bir kısmı bestelendi; bir kısmı da ders kitaplarına girdi. ESKADER Kurucu Üyesi, İLESAM İstanbul Şb. Danışma Kurulu Üyesi, MESAM ve Türkiye Yazarlar Birliği üyesidir.

Bestami Yazgan, medenî denilen; ama gerçekte madenî özellikler taşıyan çağımızda, gönül ve ömür toprağımızı saf şiir sularıyla sulayan, kuşluk vakitlerinin kuşlu saatlerinde; bazen ağlayarak bazen de haykırarak yazdığı şiirlerle gönül güvercinlerimizi besleyen, bulanık ve bunalmış düşüncelerimizi demleyen bir gönül insanıdır. Evli olan şair dört çocuk babasıdır.

BESTAM-YAZGAN-2-(1)

 

15 TEMMUZ

Dudağında tekbir,elinde bayrak
Namusun şiarı yiğitler gördüm.
Bağrına gül gibi bastı şu toprak
Ölümü öldüren şehitler gördüm.
Delerken bağrını kurşun utandı
Her şey unutuldu...Mevzu vatandı
Kınalı Hasanlar kurban adandı
Nene hatun,koca seyitler gördüm.
Gururlandı gökte yıldız ile ay
Malazgirt,sakarya nice destan say
Taarruzda elli yedinci alay
Bugün Çanakkale vakitler gördüm.
Ordunun başında fatih var gibi
Ardında topyekün tarih var gibi
Bugün gaza,bugün fetih var gibi
O şanlı tarihten şeritler gördüm.
Gördü ki tüm cihan can kınımızda
Boğarız batılı al kanımızda
Korkma Ulubatlım,Hak yanımızda!
Ezanlar, selalar,şahitler gördüm.
Ya Allah! Bismillah! Allahuekber!
Bir millet tek vücut şehadet bekler
İnsanı kıskanır bugün melekler
Peygamber yurduna hicretler gördüm.

Hacı KISIR / 27 Temmuz 2016

 Hacı Kısır Kayseri Büyükşehir Belediyesinde çalışıyor. Belediye'ye bağlı Yoğunburç Kültür Merkezi'nde gönüllü koordinatörlüğünü yapıyor. Orada kesintisiz şiir akşamlarının devamını sağlıyor. Şiirle yatıp şiirle kalkan, şiir konuşan, şiir kokan bir kültür insanı.

sair-haci-kisir 

 

AYASOFYA SEVGİSİ

Ayasofya-Sevgisi

Ayasofya sevgisi bir başka. 18 Mayıs Müzeler Günü olması sebebiyle ücretsiz olan Ayasofya tarihi günlerinden birini yaşadı.

Avrupa Müzeler Gecesi dolayısıyla ücretsiz olarak gece saatlerine kadar açık olan Ayasofya'da, yoğun ilgiden dolayı ziyaretçi kuyruğu oluştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 36 müze, 18 Mayıs Müzeler Günü dolayısıyla düzenlenen, "Avrupa Müzeler Gecesi" etkinliği kapsamında 23.00'a kadar ziyarete açık kaldı.

Müzelerin ücretsiz olduğunu öğrenerek gelen vatandaşlar, Sultanahmet Meydanı'nda yüzlerce metrelik kuyruk oluşturdu. Sultanahmet Camisi önünden başlayan ziyaretçi kuyruğuna giren vatandaşlar, yanlarına aile ve çocuklarını da alarak Ayasofya Camisi'ni ziyaret etti.

 

HÜSEYİN KUTLU HOCA'DAN “KUR'ÂN-I KERÎM KİTÂBETİ”Günümüzün değerli hattatı ve mütefekkir sanatkârı Hüseyin Kutlu Hoca “İslâm Medeniyetinde Kur'ân-ı Kerîm Kitâbeti” başlıklı sohbet programı ile dinleyicileri ile bir araya gelecek.

23 Mayıs Salı günü saat Damla Yayınevi tarafından düzenlenen program, Sultanahmet Camii yanındaki tarihî Sultanahmet Medresesi'nde 18.00'de gerçekleşecek. Katılımın serbest olduğu programda, Hüseyin Kutlu Hoca'nın yazdığı Kur'ân-ı Kerîm de misafirler tarafından görülebilecek.

 

BEYAZIT MEYDANI RAMAZAN BOYUNCA KİTAP VE KÜLTÜR KOKACAK

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen 36. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, 26 Mayıs'da İstanbullu kitapseverlerle buluşacak. 

Her gün 11.00-24.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek, 2 bin 500 metrekarelik alanda yer alacak fuarda, okuyucular Kadir Gecesi akşamına kadar ziyaret edebilirler. Yayınevleri hafta sonları daha yoğun olmak üzere sürekli olarak imza günleri düzenleyecekler.

Fuarda, yayınevleri yüzde 20 ila yüzde 50 oranlarında indirimli satışlar yapacak.

 

Ramazan Sohbetleri

Fuar boyunca ESKADER'in koordinatörlüğünde ‘Ramazan Sohbetleri” gerçekleşecek.

Ramazanın ilk gününden Kadir Gecesi akşamına kadar her gün yapılacak olan sohbetlerde çok değerli isimler saat 17:00- 16:00 saatleri arasında dinleyicilerinin karşısında olacak.

İstanbulluların bu kültür şölenini kaçırmamalarını tavsiye ediyorum.

 

TEBRİKLER FENERBAHÇE

 Olympiakos'u 80-64 yenen Fenerbahçe basketbolda Avrupa şampiyonu oldu.

Bu büyük bir başarıdır. Avrupa ülkelerinin ülkemize bakışını bildiğimiz bir dönemde tarifsiz bir başarıdır. Kupayı ülkemize getiren basketbolcuları en ufak emeği geçen herkesi tek tek tebrik ediyorum.