19 Aralık 2016

Hayallere yolculuk

“Bir daha kimsenin sana bir şey yapamayacağını söylemesine izin verme, benim bile. Bir hayalin varsa peşini bırakmamalısın. İnsanlar kendilerinin yapamadıkları şeyleri seninde yapamayacağını söylerler. Bir şeyi istiyorsan peşini bırakma.” Bu sözleri ‘Umudunu Kaybetme' filminde Will Simith oğlu rolündeki küçük oyuncuya söylüyordu.

Bir insan hayal kurmayı bıraktığı an, hayattan koptuğu andır bence. Her şey bir hayalle başlar ve vücut bulur. 

 Hasan Söylemez dostumuz da Will Simit'hin filmde dediği gibi hayallerinin peşini asla bırakmayanlardan. Hayalleri zorlu ve oldukça meşakkatli olsa da. Onu da hayallerinden vaz geçirmek isteyenler çok oldu ama o kimseyi dinlemedi. Daha iki gün önce birlikteydim sevgili dostumla. Kadıköy'de bir mekândaydık. ‘Uğurlama' buluşmasıydı. Uğurlama ama aynı zamanda da ‘vazgeçirme' buluşmasıydı. Bir çok dostu “tamam ülkemizi dolaştın ama bari bunu yapma” diyorlardı. Ben Hasan'ı iyi bildiğim için “Uğurlar olsun sevgili dostum Allaha emanet ol” dedim ve uzunca sarıldım.

Dostları da haklı elbet. Bu sefer yolculuk 54 Afrika ülkesi. İnsanların korumalar eşliğinde jiplerle korkarak dolaştıkları yerleri o bisikletle dolaşacak. Yollar da sadece insan tehlikesi yok vahşi hayvanlarda var. Buna rağmen bir an evvel yolculuğun başlamasını istiyor. Çok heyecanlı. İçi içine sığmıyor.

Hasan Söylemez bir gazeteci, belgeselci, fotoğrafçı, sanatçı ve en önemlisi ön yargısı olmayan bir insan o. İnsanı, insan olduğu için seven biri.

 Türkiye'yi 8,5 Ay Parasız Dolaştı

 Geçtiğimiz yıllarda, bisikletle Türkiye'nin çevresini beş parasız, 8.5 ay süren bir yolculukta 10 bin km pedal çevirerek dolaştı. Tekrar söylüyorum beş parasız dolaştı. Açta kaldı, kıralar gibi de ağırlandı. Yollarda, parklarda yattığı gibi 5 yıldızlı otellerde, anadolunun samimiyet kokan evlerinde de konuk edildi. Aslında Hasan ülkemiz insanın röntgenini çekti. “Hayata Yolculuk' adlı kitabında da yazdı.

 Şimdi ki hayali tel üzerinde yürümek gibi. Heyecanı yüksek ama bir o kadar da haz veren bir duygu. Gerçekten Afrika öyle bir yer. Üç Afrika ülkesine gittim. İnanın tekrar tekrar gitmek isterim. Fas'ta başlayacak olan yolculuk 54 Afrika ülkesi ile devam edecek.

‘Hayallere Yolculuk' projesi ile ilgili kısa bir bilgi vereyim. Bu heyecanlı yolculuk Delta Bisiklet' in de ana sponsorluğunda gerçekleşecek. Yolculuk 25 Aralık'ta başlıyor. Sevgili dostumuz Hasan fırsat buldukça bizlerle paylaşımda olacak.

 İki yıl önce TRT 1 için çektiğimiz ‘Yoldaki Haber' programında birlikteydik. Hasanla program için bisikletle yine mini bir Türkiye turu yapmıştık.

Yolun açık olsun sevgili dostum. Dönüşünü büyük bir heyecanla bekleyeceğim. Çektiğin o bir birinden güzel fotoğraflara bakmak, anılarını yazacağın kitabı okumak için şimdiden sabırsızlanıyorum. 

 İşte ‘'Hayallere Yolculuk'' projesinin içeriği

'Hayallere Yolculuk'', bir hayalden yola çıkılarak Afrika kıtasında yaşayan binlerce kişinin hayallerine bisikletle yapılacak sıra dışı bir yolculuktur. Hasan Söylemez, bisikletiyle tek başına Fas'tan başlayıp Afrika kıtasında bulunan 6 ada ülke dahil bütün ülkelerde (54 ülke), yaklaşık 60 bin kilometre pedal çevirecek.

‘'Hayallere Yolculuk'' bir belgesel ve sosyal sorumluluk projesidir. Söylemez, en büyük hayali olan Afrika yolculuğunu yaparken yolda karşılaştığı insanların da ‘'en büyük hayallerini'' soracak. Anlatılan hayaller, dramatize edilmeden, olduğu gibi fotoğraf, video ve yazılarla belgelenecek. Bu belgeler hem İngilizce hem de Türkçe dillerinde; yazılı, görsel ve sosyal medya aracılığıyla dünyayla paylaşılacak. Dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir kişi, kurum veya kuruluş bu projede anlatılan hayallere ortak olmak istediğinde, hayallerin gerçekleştirilmesine ve yardımda bulunulmasına ‘'Hayallere Yolculuk'' aracılık etmiş olacak. 

Projenin kısa ve uzun vadeli amaçları

1 Afrika'yı ötekileştirmeden, anlatılan hayaller vasıtasıyla oradaki insanların sesi olabilmek.

2 Afrika'nın bilinen ve bilinmeyen yerlerine giderek kültürel ve yerel yaşama tanıklık etmek, hayatı ve umudu paylaşmak. Anlatılan hayallerin gerçekleştirilmesine aracı olmak.
3 Afrika'da yaşayan; genç, yaşlı, çocuk ve meslek ayırt etmeksizin, toplumun bütün kesimlerinden dinlenen hayallerle Afrika'nın ‘'hayal arşivini'' oluşturmak. Anlatıcıya ‘'en büyük hayalin nedir?'' sorusunun yanında yaşı, mesleği, eğitimi ve medeni durumu da sorulacaktır. Hasan Söylemez'in anlatıcının yaşadığı ülkenin gelişmişlik düzeyi, yaşam koşulları, kültürel, eğitim, sağlık ve ekonomisiyle ilgili gözlem ve tespitleriyle birlikte ortaya çok değerli bir araştırma kaynağı çıkacaktır. Elde edilen bu veriler, işbirliği yapılacak üniversitelerde sosyolojik ve psikolojik bir değerlendirmeden geçtikten sonra ‘'Afrika'nın hayali nedir?'' sorusuna cevap bulunacaktır.
4 Anlatılan hayaller ile dünya devletlerinin, politikacıların, sanatçıların, sivil toplum ve yardım kuruluşlarının, akademisyenlerin kısacası bütün insanların dikkatini çekerek Afrika'ya farklı bir açıdan bakılmasını sağlamak.
5 Herkesin kendi hayallerinin peşinden gitmesine cesaret vermek.
6 Seyahat etme özgürlüğünü göstererek insanları seyahate ve keşfetmeye etmeye teşvik etmek.
7 Sağlık ve çevre dostu bisikletin bir ulaşım aracı olduğuna dikkat çekerek bisiklet kültürünün yaygınlaşmasını sağlamak ve farkındalık yaratmak.
8 Azim ve inançla yola çıkıldığında bütün engellerin aşılabileceğini göstermek.
9 Hayal kurmak, umuttur, zorluklara karşı motivasyon gücüdür. Kurulan hayaller insanları mutlu eder ve pozitif düşünceyi harekete geçirir. ‘'Hayallere Yolculuk'', insanlara hayal kurdurarak yarına dair yaşama umudunu arttırıp onları sımsıkı hayata bağlamayı hedefliyor. ''Hayallere Yolculuk'', izleyiciye/takipçiye hayal kurmayı tekrar hatırlatarak, yenilikçi ve farklı fikirlerin ortaya çıkmasını sağlamayı ve geleceği tasarlamaya teşvik etmeyi de amaçlıyor.

 Güle güle dostum yolun açık olsun. Allaha emanet ol.