17 Eylül 2015

Hızır çakırbeyli polat alemdar'a karşı!

ATV'nin yeni sezonda en çok güvendiği projelerden  biri  Kurtlar Vadisi Pusu'nun muadili olan Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisi. Oktay Kaynarca'nın lokomotif oyuncu olarak düşünüldüğü yeni dizi iki nedenden dolayı ilginç bir proje.

Birincisi, yeni dizinin 13. sezonuyla izleyici karşısına çıkmaya hazırlanan Kurtlar Vadisi Pusu'nun kulvarında olması. İkincisi ise ticari ortaklıkları sona eren Şaşmaz kardeşlerin arasındaki bir rövanşı çağrıştırması.

Her ne kadar yayın günleri farklı olsa da Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz(EDHO) dizisi ister istemez Kurtlar Vadisi Pusu'ya bir meydan okuma anlamını da içeriyor. Çünkü, Polat Alemdar'ı canlandıran Necati Şaşmaz ile dizinin eski yapımcılarından kardeşi Raci Şaşmaz arasında ticari anlaşmazlıktan öte bir çekişme vuku bulmuş ve kardeşler arasında oldukça tantanalı bir kopuş hikayesi medyaya da malzeme olmuştu.

Hızır, Polat'a kafa tutabilecek mi?

Gelelim yeni diziye...

Yeni proje de tıpkı Kurtlar Vadisi Pusu gibi mafya ve istihbarat savaşlarının egemen olduğu bir dizi hüviyetinde. Polat Alemdar'ın karşısında bir zamanlar Vadi'nin fenomen karakteri Çakır'ı canlandıran Oktay Kaynarca var. Tabii bu kez “Hızır” karakteri olarak... Aslına bakarsanız Şaşmaz kardeşler arasındaki rövanş bir anlamda Polat Alemdar ile Hızır Çakırbeyli arasında da yaşanacak.

İlk bölümü yayınlanan EDHO,  iki kategoride de birinci olarak dizi alemine hızlı bir başlangıç yaptı. Yani Hızır, ilk bölümden aleme şöyle hatırı sayılır bir “racon” kesmiş oldu. Ama henüz yeni sezon için tam bir rekabetin başladığını henüz söyleyemeyiz. Başta Star'ın dizisi Kiralık Aşk olmak üzere başka sağlam rakipler de ekrandaki yerini alacak yakında.

Bugüne kadar kimse başaramadı

Polat Alemdar, tahtına göz diken birçok projeye şahit oldu ama hiçbirisi onu gölgede bırakabilecek bir performansı bugüne dek sergileyemedi. Dahası birer birer ekran macerasına son verip ortalıktan kayboldular. Aynı kulvara yakın olan Kızılelma, Reaksiyon ve Milat dizileri örneğinde olduğu gibi.

Bu kulvar için yeni bir bakış açısına, yeni bir renge, yeni bir üsluba ihtiyaç var. EDHO, bunu başarabilecek mi şimdiden bilinmez.Yoksa Kurtlar Vadisi Pusu'yu az bir farkla taklit etmek yeni diziye kalıcı olma noktasında bir şey kazandırmaz.

Bu sezon da geçmiş sezonlarda olduğu gibi Polat Alemdar reyting  kaygısından uzak ve kendinden emin olacak. Ama Hızır Çakırbeyli için aynı şeyi söylemek zor. Onun sınavı daha yeni başlıyor.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINDAN İBARET DEĞİLİZ

Sosyal medyadaki paylaşımlarımız kişiliğimizi tam manasıyla yansıtıyor mu? Bu çok önemli bir soru. Uzmanlara göre bu önemli sorunun cevabı net olarak “Hayır, yansıtmıyor” şeklinde...

Gerçekten de insanı sadece yaptığı paylaşımlara indirgemek doğru değil. Uzmanlara göre sadece paylaşımlardan yola çıkıp kişilik analizlerine girişmek bizi yanlış sonuçlara götürebilir. Evet, paylaşımlar ipucu verebilir belki ama nihai bir sonuca götürmez.

Öyle ya; yapılan her paylaşımın arka planını bilemiyoruz. Gönderilerin nasıl bir ruh hali ile ortak havuza yollandığından haberimiz yok.

Hepimizin malumu olduğu üzere çağımız “yanlış anlama çağı”...

Siz kendinizi doğru ifade etseniz bile sizi yanlış anlayanların sayısı hep kabarık olacak. Hani bir laf var ya “dünyanın en kolay işi yanlış anlamak” diye...

Kaldı ki çoğumuzun “Türkçeyi iyi kullanamama” gibi kronik bir sıkıntısı var. Öyle olunca da murat edilen düşünce ile ifade edilen arasında her daim bir çelişki yaşanmakta yurdum insanında...

Sonuçta insan dediğimiz varlık, sosyal medyadaki paylaşımlarından ibaret değil. Biri hakkında esaslı bir fikrimiz olması için daha fazlasına ihtiyacımız var. Sosyal medyadan bir insanın ruh ve düşünce dünyasına girmek söz konusu olamaz.

Sosyal medya mecralarında mekik dokurken uzmanlardan gelen bu yerinde uyarıya herkesin kulak vermesi gerektiğini düşünüyorum. Sosyal medya birbirimizi yargılayıp kamplaşmayı körüklediğimiz bir ortama dönüşmesin.