03 Temmuz 2015

Hükümet Senaryoları

Türkiye'de ve bölgede çok hızlı gelişen bir gündem var. Meclis başkanlığı seçimi bitti. Meclisin en büyük partisinden tekrar meclis başkanı seçildi. Aslında olması gereken oldu.

HDP seçim öncesinde ve sonrasında MHP ile koalisyona sıcak baktığına dair mesajlar vermişti. Yıllarca kanlı bıçaklı olduğu bir partiye bu kadar yaklaşmasının sebebi pek anlaşılamasa da, ki seçmenleri de bu na pek anlam verememişlerdi, HDP bu tavrını sürdürdü. Meclis başkanlığı seçiminde Bahçelinin net tavrı görülünce "takke düştü kel göründü" misali bir CHP-HDP ittifakı olduğu ortaya çıktı ki, buna çok şaşırmamak gerek; iki sol parti tabi ki ittifak içinde olabilirler. Belki en çok anlaşılamayan nokta HDP'nin içinde MHP veya MHP destekli bir hükümete neden bu kadar hevesli ve istekli  olmasıydı.

Son milletvekili seçimleri tansiyonu son derece yüksek geçmiş ve deyim yerindeyse Türkiye'de taşları yerinden oynatmıştır. Ak Parti tek başına iktidar olamamış, 2 sol bir sağ partili koalisyon da kurulmamamıştır. Seçimde Ak Partiye oy kaybettirmeyi zafer sananlar, koalisyon planladıkları gibi olmayınca saldırganlaşmaya başlamışlardır. Zira Demirtaş'ın ve kurmaylarının gerekirse çözüm sürecini MHP ile yürütürüz tezleri nedense seçimin üstünden çok geçmeden karşılıklı salvolar siyasetine evrilmiştir. Siyasetin doğası gereği partiler kendilerine ideolojik ve taban yakınlaşması duydukları partilerle hareket ederker. MHP de kendine göre sağ cenahta gördüğü Ak Parti'ye direkt olarak destek vermese de baskılar, tehditler ve şantajlarla CHP-HDP kolasiyonuna koltuk değneği olmaktansa Ak Parti'ye gerekirse dışardan destek veriririm, ama bu ülkeyi Hükümetsiz koymam demiştir.

Üst akıl Kılıçdaroğlu'na ve Demirtaş'a ne dedi bilemem, lakin; siyasi tablo Ak Parti ve MHP koalisyonunu işaret ediyor, her ne kadar kulisler CHP ile koalisyonun bittiğini gösterse de siyasette bir dakikanın bile önemini kavramış ve anlamış olduk.

Ben şöyle bir çıkarsama yapmıştım, Baykal başkan olursa CHP, İhsanoğlu başkan olursa MHP, Yılmaz başkan olursa Kasımda seçim... ama yine bu formülayonu şöyle de revize etmem gerekiyor, ya MHP ile koalisyon  veya MHP destekli azınlık hükümeti seçeneği de yok değil masada...Devlet Bahçeli'nin "devlet aklı" her halükarda devletçi davranacaktır. Bu da bir çok senaryoyu çöpe attırır.

Gözler Cumhurbaşkanında bir iki güne Sayın Davutoğlu'na görevlendirmeyi yapacak, süreç başlayacaktır. Ya hükümet kurulacak ya da 45 gün sonra erken seçim için start  verilecek.

Seçim öncesi hesaplar tutmadı, liderler ve teşkilatlar  hesap vermeden yeni hesaplar yapmaya başladı,  hükümet bir an önce kurulup acil işlere bakmak zorunda. Suriye ve bölge gelişmeleri aciliyeti şart koşuyor. Çözüm süreci, daha ayakları yere basar şekilde yürtülmek üzere ve tüm Kürtler ve hatta Türkler üzerinden yürütülmek zorunda, bölgenin bu şartlarında PKK silah bırakmayacağına göre, süreç revize edilecek bu besbelli, yeni süreçte dışlayıcı olunmamaması gerekiyor. Kürt sorununda masada tüm aktörler olmak zorunda, Kürt mahallesi tamamıyla kendini o masanın etrafında görmek zorunda, aksi takdirde bunun adı Kürtlerle barış olmaz. Silahlı gurupla silahların bırkılması konusunda da PKK muhatap alınacaktır, ki zaten bir şekilde bu yapılıyor. Oslo ve diğer görüşmeler bunun ispatı. PKK'nin kimse bizimle görüşmüyor deme şansı yok, herşey ayan beyan ortada. Olası bir MHP'li koalisyonda da bunun aksi olmaz zira Demirtaş'ın da dediği gibi Çözüm süreci bir devlet süreci haline geldi, kimle olsa yürüyecektir. HDP'nin çokta atraksiyonel davranmasına gerek yok, aşırı reaksiyonel tavırlar meşruiyeti zedeler.

Son düzlükteyiz, tüm siyasi çevreler aklı selimle hareket ederek, Türkiye'nin önüdeki  zor günleri görerek hükümet çalışmalarının biran önce tamalanması için destek vermeliler. Seçim bitti halk iktidarın büyük ortaklığını Ak Parti'ye verdi, herkes bunu kabul etmeli, yanına da birinin destek olması gerektiğini ifade etti.  Bırakalım kiminle iyi çalışacaksa onunla çalışsın, amaç bu ülkede yaşayanların refahı ve barış içnde bir gelecekse bu tavır tüm taraflara bir görevir. Akis davrananı halk affetmez.

"...Onlar düzen kurarken, Allah da düzenlerini bozuyordu. Allah düzen yapanların en iyisidir."(Enfa lSuresi 30.ayet) Rahat olun ve kendinizi düzen yapanların en  iyisine teslim edin. Neylerse güzel eyler, O...

                                                                                                                                                                              

Ömer Evsen

Twitter: @evsenomer