13 Ekim 2023

İnci Köy'den İstanbul'a bir hattat hikâyesi

Multibem Yayınları kültür sanat dünyamızı çok önemli bir çocuk kitabıyla buluşturdu. Reizü’l- Hattatin Hattat Hasan Çelebi’nin hayatını anlatan ‘İnci Köy’den İstanbul’a Bir Hattat Hikâyesi’ kitabının takdim programı Küçükçamlıca’da Multibem yayınevinin genel merkezinde gerçekleşti. Multibem bu değerli eserle çocukların doğuştan taşıdıkları sanatçı duyarlılıklarını sanatçı kişiliklerini korumak üzere yayınladığı kitaplara bir yenisini daha eklemiş oldu.

Hattat Hasan Çelebi’nin katılımıyla gerçekleşen programa hem siyaset hem kültür dünyamızın önemli isimleri katıldı. Edebiyatımızın önemli kalemlerinden Mustafa Kutlu ve sanat dünyamıza önemli katkılarda bulunmuş Ebru üstadı Hikmet Barutçugil, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Talim Terbiye Kurulu BaşkanYardımcsı Hüseyin Korkut, Rami Kütüphanesi müdürü Ali Çelik’in yanı sıra Hasan Çelebi’nin talebeleri ve sevenleri katıldı.

Multibem Yayınları Genel Müdürü Yusuf Ünal Çocukların eğitimin ve yayınların en iyisini hak ettiğini ifade ederek, ”Her çocuğun Yaradan’ın bize bir emaneti ve O’nun sanatının bir yansıması olduğunu biliyoruz. Bunun için en büyük hayalimiz, çocuklarımızı kıymetli ve güzel insanlarla tanıştırmak. Çocuklarımızın, kalbi sanatla ve güzellikle dolu insanları rol model olarak almalarını istiyoruz. Bu kitabın hikâyesi de böyle bir niyetle kaleme alındı. ” Diye konuştu.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz ise usta sanatçıların çocuklara tanıtılması ve öğretilmesindeki önemin altını çizerek, "2016 yılında imam hatip liselerinde program çeşitliliği yaptık. Okullarımıza güzel sanatlar bölümü açıldı. Hat, ebru, tezhip ve musiki programları devam ediyor. Şu anda yaklaşık 10 ilimizde güzel sanatlarımızın icra edildiği okullarımız var genç hattatlar yetişiyor." ifadelerini kullandı.

Yazar Mustafa  Kutlu Hasan Çelebi hocayı dünya gözüyle tekrar görmenin bahtiyarlığını yaşadığını belirterek,  görselin ve yazının etkili olduğu günümüzde kalbin önemine değinmeden geçemedi. Kalbi etkileyen kimi durumda ses kiminde yazı olabilir. Mustafa Kutlu "Hasan Çelebi, hat sanatını düştüğü yerden kaldıran adamdır. Bugün hat sanatına bu kadar ilgi ve alaka varsa bunun en büyük hissesi Hasan Çelebi'dir diyebiliriz." diye konuştu.

Hikmet Barutçugil, Hasan Çelebi ile dünyayı gezdi bugün de onun yanında olmanın, geleneksel sanatlarımızın ve kültürel değerlerimizin çocukla buluşmasının farkına şahit olduk dedi

Etkinliğin son konuşmacısı olan Hasan Çelebi ise, hoca hat sanatını öğrenme yolunda, zorluklarla ve engellerle karşılaştığı hayatının bir çocuk kitabı olarak sunulmasının mutluluğunu belirtti.

Hamid Aytaç’ın hayatının büyük sıkıntıyla geçtiğini hatırlatırken: “Hamid Hoca, günlük ihtiyacını temin için bir şeyler yazar, Sultanhamam'dan geçerken oranın esnafı hocaya yardım için o yazıları satın alırdı. Bugün bana gösterilen iltifat o gün Hamid Hocama gösterilmiş olsaydı daha çok sanatkâr yetişirdi.” demesi salonda bulunanları duygulandırdı.

Hüsnühatın yasaklandığı zamanlarda gönül veren hattatların sanatı yaşattıklarına dikkat çekerek sözlerini sürdüren Çelebi: "Bir köy çocuğu köyden kalkıp, geliyor. Bir şeyler öğrenmek için geldiği yerde, başına talebelerin toplandığı bir insan oluyor. Bütün bunlar Cenabıhakk'ın takdiri ve ihsanıdır. Allah'a hamdolsun, bugüne kadar geldik. Bugün bizim hayatımızı anlatan belgeseller çıkıyor, kitaplar yazılıyor. Yapanlara çok teşekkür ediyorum. Yurt içinden ve dışından birçok insana bildiklerimi öğretmeye çalıştım, onlar da semeresini verdiler. Onların bir kısmı burada, hepsini gördüm zaten iftihar ediyorum." Dedi.

Programın sonunda kitabı kaleme alan yazar uzman pedagog Semra Alkan’a, kitabı resimleyen Seda Çubukçu Antlı’ya, kitabın gerçekleşmesinde büyük katkısı olan Fatma Zehra Ülker’e ve Hasan Çelebi hocaya çiçek takdim edildi.

İstanbul’da Ticaretin Başkanları

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Oda’nın 141 yıllık tarihinde başkan olan 29 ismin İstanbul ekonomisine sundukları katkıları içeren “İstanbul’da Ticaretin Başkanları” kitabını ve belgeselini yayınladı.

Dersaadet Ticaret Odası’nın kurucusu Azaryan Efendi ile başlayan ve mevcut başkan Şekib Avdagiç’e kadar süregelen tüm başkanları irdeleyen kitap, başkanların yanı sıra görev yaptıkları dönemleri de mercek altına alıyor.

Yazarlığını ve proje yönetmenliğini Mustafa Nadir Önay’ın üstlendiği kitapta yer alan bilgiye göre Azaryan Efendi, 15 yılla en uzun süre görevde kalan İTO başkanı oldu. 29 başkanın 5’i Osmanlı İmparatorluğu döneminde görev yaptı. 24 başkan ise Cumhuriyet döneminde İstanbul Ticaret Odası’na başkanlık etti.

Kitabın tanıtımı için İTO’nun Eminönü’ndeki merkez binasında gerçekleştirilen toplantıda, İTO’da 1995 yılından bu yana başkanlık görevinde bulunan Şekib Avdagiç, Öztürk Oran, Murat Yalçıntaş ve Mehmet Yıldırım bir araya geldi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, toplantıda yaptığı konuşmada, İstanbul Ticaret Odası’nın ülkemizin kalkınma hamlesine özel sektörü dahil etmek, yerli ve milli üretim yapacak bir müteşebbis kitle oluşturmak için kurulduğunu kaydetti.

Şekip Avdagiç, “Günümüzde Türk özel sektöründen bahsedebiliyorsak, bunda Odamızın ve başkanlarımızın izlediği politikanın büyük payı vardır. Odamız ve başkanlarımız, geniş bir coğrafyanın ihyası ve kalkınması için üstün gayret göstermişlerdir. O yüzden Basra’dan Selanik’e, Beyrut’tan Ohri’ye kadar ve bilhassa Anadolu’nun her ili ve her önemli ilçesinde ticarete çağdaş bir hüviyet kazandıracak Odaların kurulmasında İTO başkanlarının katkısı vardır. Onlar sayesinde üretim ve ticaret, ülkemizin ‘çağını yakalayacağı bir vasıtaya’ dönüşmüştür” dedi.

Avdagiç, İTO’nun coğrafyanın tüm mensuplarının temsil edildiği bir Oda olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “İlk başkanımız Osmanlı işadamı Azaryan Efendi’den Basmacızâde Ferit Bey’e, Mehmet Abud Bey’den 1920’lerin güçlü ismi Mustafa Şükrü Bey’e kadar bu böyle oldu. Aynı şekilde 1930’ların başkanı Recep Bey’den Nuri Kozikoğlu’na, Mithat Nemli’den Sait İbrahim Esi’ye, Yalım Erez’den Atalay Şahinoğlu ve Mehmet Yıldırım’a ve bugün aramızda bulunan değerli başkanımız Prof. Dr. Murat Yalçıntaş’tan merhum İbrahim Çağlar’a ve Öztürk Oran’a kadar tüm başkanlarımız müstesna hizmetlere imza attılar” dedi.

Kitabın yazarı ve proje yönetmeni Mustafa Nadir Önay ise arşive sahip olan kurumların büyük kurumlar olduğunu ifade ederek, “İTO da köklü bir arşive sahip köklü bir kurumdur. İstanbul’da Ticaretin Başkanları çalışması da arşive dayalı ama yeni bilgilerle zenginleştirilen, kurum tarihine katkılar sunan bir çalışmadır. Bu çalışma ile İTO’ya hizmet etmiş, başkanlık yapmış 29 şahsın hayat hikayelerini, ticari faaliyetlerini ve dönemlerinde İTO için yaptıklarını öğreniyoruz” dedi.

İstanbul’da belediyeler Kültür Sezonunu Başlattılar

Esenler Belediyesi, Türk astronom, dil bilimci ve matematikçi Ali Kuşçu’ya ithaf ettiği 2023-2024 Kültür Sanat sezonunu düzenlenen açılış programıyla başlattı. Kültür-sanattan edebiyata, siyasetten medyaya kadar pek çok alandan önemli ismi ağırlayan gecede, kanun sanatçısı ve bestekâr Göksel Baktagir katılımcılara müzik ziyafeti sundu.

Kültür ve sanatın merkezi Eyüpsultan'da 2023-2024 Kültür Sanat Sezonu, Eyüpsultan Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programla sanatseverlere kapılarını açtı.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken’in yanı sıra çok sayıda sanatseverin katıldığı sezon açılışı programında müzisyen ve piyanist Yücel Arzen orkestrasıyla konser verdi.

Vefahane Yaşam Merkezi Örnek Gösteriliyor

Marmara Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen Marmara Urban Forum/Marmara Uluslararası Kent Forumu’na (MARUF) katılan Bağcılar Belediyesi’nin Vefahane Yaşam Merkezi projesi büyük beğeni topladı. 15 farklı atölyede eğitim, 6 farklı alanda terapi hizmetin ücretsiz verildiği tesisin kursiyeri yaşlılar, sabah servis araçlarıyla evlerinden alınıp akşam tekrar evlerine götürülüyor.

Programda; genel nüfusun kentlerde yoğunlaşması ve yaşlanmaya evrilen demografik dönüşümü ile birlikte yerel yönetimler gündeminde önemli bir yer tutan yaşlılık politikaları ve uygulamaları ele alındı.

Tüm dünyayı ilgilendiren önemli bir konuyu seçtiklerini söyleyen Bağcılar Belediye Başkanı Abtullah Özdemir, yaşlıların rahatı için yaptıkları Vefahaneden bahsetti.”

“İnsanın, yaşamın her safhasında mutlu ve huzurlu bir şekilde hayat sürmesi en tabii hakkıdır. Bağcılar’da yaşlıların hayatlarını kolaylaştırmak, desteklemek ve sosyal bağlarını güçlendirmek amacıyla çeşitli hizmetler sunmaktayız. Yeni hizmet modelleriyle sevgiyi, merhameti, saygı ve dayanışmayı daha da güçlendirmek istiyoruz”dedi.

Özdemir: “Vefahane Yaşam Merkezi’nde ücretsiz olarak 15 farklı atölyede eğitim ve 6 farklı alanda terapi hizmeti veriyoruz. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek 65 yaş ve üzeri bireyler için teknolojik özel cihazlar ve sistemle kurulan sanal terapi modeli hizmet veriyoruz. Günlük yaşam aktivitelerini yapabilme becerilerini kazandırarak, bireylerin günlük yaşamında bağımsız ve kendine yeter hale gelmesini sağlıyoruz. Bunun yanında psikolojik danışmanlık birimi, diyetisyen hizmeti, geriatri hemşire hizmeti, kişisel bakım, banyo, kuaför hizmeti de bulunuyor. Aşçılık kursunda lezzetli yöresel yemekleri yapan kursiyerler, el becerileri atölyesinde ise hünerlerini sergiliyor. Marangozluk atölyesinde üretilen ahşap oyuncaklar ise torunlara hediye olarak götürülüyor. Müzik atölyemiz ise büyüklerimiz hem dinleniyor hem de keyifli zaman geçiriyor. Müziğe ilgi duyan büyüklerimizden oluşan bir koro kurmayı da düşünüyoruz. Kimi akıl-strateji oyunlarıyla hafıza zayıflamasının önüne geçerken kimi de hobi bahçesinde  zamanını değerlendirebiliyor. Teknoloji, Dini Bilgiler, Hat Sanatları, Okuma-Yazma, Spor Merkezi, Kütüphane, Sohbet Salonu da diğer atölyelerden bazıları. Merkezimizde sağlıklı keyifli zaman geçiren yaşlılarımızı sabah servis araçlarıyla evlerinden alıyor akşam tekrar evlerine götürüyoruz.” Diye konuştu.