21 Nisan 2023

İslam dünyasından özgün Ramazan Bayramı kutlama gelenekleri ve adetleri

Ramazan Bayramı, Müslümanlar için önemli bir dini bayramdır. Bir ay boyunca oruç tutan Müslümanların oruçlarını açarak bayramlaşmalarıyla kutlanır.  Birçok İslam ülkesinde, Ramazan Bayramı'nın ilk gününe hazırlık olarak evler ve sokaklar temizlenir, yeni elbiseler ve tatlılar hazırlanır. Bayram sabahı, insanlar güzel elbiseler giyerler ve camiye gitmek üzere yola çıkarlar.Müslümanlar bayram öncesi veya bayram günü sadaka verirler. Ramazan Bayramı'nın ilk günü, bayram namazı kılınır. Bu namaz, camide kılınır ve tüm Müslümanlar bayram namazına katılırlar. Namaz sonrasında, insanlar birbirleriyle bayramlaşır ve hediyeler verirler. Ramazan Bayramı'nda akraba ziyareti de önemlidir. Bazı İslam ülkelerinde, insanlar bayramın ilk gününde akrabalarını ziyaret ederler. Bu ziyaretlerde, tatlılar ve yemekler ikram edilir ve birlikte vakit geçirilir. Ramazan Bayramı'nda birçok İslam ülkesinde bayram yemeği yapılır. Bu yemekler genellikle ailelerin bir araya geldiği ve geleneksel yemeklerin yenildiği bir etkinlik olarak kutlanır.Ramazan Bayramı, birçok İslam ülkesinde hediyelerin verildiği bir bayramdır. Aileler, arkadaşlar ve komşular arasında hediyeler verilir ve bayramın coşkusunu paylaşırlar.

Müslüman ülkelerde Ramazan Bayramı'na özgü farklı örf ve adetlerden bazıları ise şöyledir;

WhatsApp Image 2023-04-20 at 12.57.52.jpeg

PAKİSTAN

Pakistan'da, "Chand Raat" olarak bilinen gece, Ramazan Bayramı'nın öncesindeki son gece kutlanır. Bu gece, insanlar sokaklara çıkarak bayram için alışveriş yaparlar ve tatlılar, elbiseler ve hediyelik eşyalar satın alırlar. Cadde ve sokaklarda müzik ve dans gösterileri yapılır, insanlar birbirleriyle bayramlaşır ve birlikte yemek yerler.

MISIR

Mısır'da, Ramazan Bayramı boyunca her evde "Kahk" adı verilen bir tatlı yapılır. Bu tatlı, un, tereyağı, pudra şekeri ve fındıkla yapılır ve bayram boyunca aileler ve arkadaşlar arasında paylaşılır.

MALEZYA

Malezya'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Ramzan Pazarı" adı verilen açık hava pazarları kurulur. Bu pazarlarda, insanlar bayram için alışveriş yaparlar ve geleneksel yemekler, tatlılar ve içecekler satın alırlar.  

ENDONEZYA

Endonezya'da, Ramazan Bayramı boyunca "Lebaran" adı verilen özel yemekler yapılır. Bu yemekler arasında "ketupat" adı verilen pirinç keki, "rendang" adı verilen et yemeği ve "sayur lodeh" adı verilen sebze yemeği bulunur. Ramazan Bayramı öncesinde "Takbiran" adı verilen bir gelenek yapılır. Bu gelenekte, insanlar sokaklara çıkarak bayram için tekbir getirirler.

TUNUS

Tunus'ta, Ramazan Bayramı'nın ilk günü, insanlar "Assida" adı verilen özel bir yemek yaparlar. Bu yemek, mısır unu, zeytinyağı, baharatlar ve etle yapılır.

 WhatsApp Image 2023-04-20 at 12.57.51.jpeg

IRAK

Irak'ta, Ramazan Bayramı'na özel olarak "Ghaban" adı verilen bir yemek yapılır. Bu yemek, kuzu eti, pirinç, sarımsak, soğan ve baharatlarla yapılır. Bayramın diğer günlerinde, aileler birbirlerini ziyaret eder ve "tashreef" adı verilen hediyeler verirler.

FİLİSTİN

Filistin'de, Ramazan Bayramı'na özel olarak "Maamoul" adı verilen bir tatlı yapılır. Bu tatlı, dışı hamur, içi ise hurma, ceviz veya bademle doldurulur.  

ÜRDÜN

Ürdün'de, Ramazan Bayramı öncesinde "Fanous" adı verilen özel lambalar satılır. Bu lambaların içine mum konulur ve geceleyin aydınlatma için kullanılır.

FAS

Fas'ta, Ramazan Bayramı öncesinde "Henna Night" adı verilen bir gelenek yapılır. Bu gecede, kadınlar bir araya gelerek ellerine ve ayaklarına kına desenleri yaparlar.  

SOMALİ

Somali'de, Ramazan Bayramı öncesinde "Ramadaan Goor Dhow" adı verilen bir gelenek yapılır. Bu gelenekte, insanlar bayram için hazırlıklar yaparlar ve birbirlerine bayram kartları verirler.

AFGANİSTAN

Afganistan'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Janda Bala" adı verilen özel bir gelenek yapılır. Bu gelenekte, insanlar evlerinin çatısına bayraklar ve renkli lambalar asarlar.

İRAN

İran'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Ramazan Gölü" adı verilen bir yemek yapılır. Bu yemek, nohut, fasulye, kuzu eti ve baharatlarla yapılır.

LİBYA

Libya'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Hilbeh" adı verilen bir yemek yapılır. Bu yemek, fava fasulyesi, baharatlar ve zeytinyağıyla yapılır.

MALDİVLER

Maldivler'de, Ramazan Bayramı öncesinde "Nalha Falhu" adı verilen bir yemek yapılır. Bu yemek, sarımsak, soğan, baharatlar ve ton balığı ile yapılır.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Halim" adı verilen bir yemek yapılır. Bu yemek, et, buğday ve baharatlarla yapılır.

YEMEN

Yemen'de, Ramazan Bayramı öncesinde "Fasulia" adı verilen bir yemek yapılır. Bu yemek, fasulye, et, baharatlar ve domatesle yapılır.

TACİKİSTAN

Tacikistan'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Kurutob" adı verilen bir yemek yapılır. Bu yemek, ekmek, yoğurt, domates, soğan ve baharatlarla yapılır.

KAZAKİSTAN

Kazakistan'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Baursaks" adı verilen özel bir hamur işi yapılır. Bu hamur işi, hamur, un, tuz ve süt ile yapılır.

KUVEYT

Kuveyt'te, Ramazan Bayramı öncesinde "Gers Ogaily" adı verilen bir yemek yapılır. Bu yemek, et, soğan, domates, baharatlar ve hamurla yapılır.

KATAR

Katar'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Balaleet" adı verilen bir tatlı yapılır. Bu tatlı, safran, şeker, süt ve baharatlarla yapılır.

UMMAN

Umman'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Halwa" adı verilen bir tatlı yapılır. Bu tatlı, un, tereyağı, şeker, badem ve baharatlarla yapılır.

TAYLAND

Tayland'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Takbat" adı verilen bir gelenek yapılır. Bu gelenekte, insanlar sokaklara çıkarak bayram için dua ederler.

SUDAN

Sudan'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Hagg Al-Sandooq" adı verilen bir gelenek yapılır. Bu gelenekte, insanlar bir kutuya para koyarlar ve bu kutu, daha sonra fakir insanlara dağıtılmak üzere camiye götürülür. Sudan'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Asida" adı verilen bir yemek yapılır. Bu yemek, tahıl, süt, tereyağı ve bal ile yapılır.

MORİTANYA

Moritanya'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Tijjin" adı verilen bir yemek yapılır. Bu yemek, et, sebzeler ve baharatlarla yapılır.

MISIR

Mısır'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Fanous" adı verilen özel bir gelenek yapılır. Bu gelenekte, insanlar renkli kağıtlarla kaplanmış lambaları kullanarak sokaklarda yürürler.  

NİJERYA

Nijerya'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Durbar" adı verilen özel bir festival yapılır. Bu festivalde, askerler ve yerel liderler at üstünde geçit töreni yaparlar. Bu törenler, insanların toplanıp bayramı kutladığı büyük bir sosyal etkinliktir.

HİNDİSTAN

Hindistan'da, Ramazan Bayramı öncesinde "Jashn-e-Eid-Milad-un-Nabi" adı verilen bir festival yapılır. Bu festivalde, insanlar Peygamber'in doğum gününü kutlarlar. Festival boyunca, camilerde dua edilir ve insanlar birbirlerine tatlı ve yiyecekler dağıtırlar.

IRAK

Irak'ta, Ramazan Bayramı öncesinde "Ziyarat" adı verilen bir gelenek yapılır. Bu gelenekte, insanlar özel ziyaretlere çıkarlar ve camileri, mezarlıkları ve tarihi yerleri ziyaret ederler.

FİLİSTİN

Filistin'de, Ramazan Bayramı öncesinde "Tekbir" adı verilen bir gelenek yapılır. Bu gelenekte, insanlar sokaklara çıkarak bayram için tekbirler getirirler.  

Bu örnekler, farklı Müslüman ülkelerinde Ramazan Bayramı'nın nasıl kutlandığını ve her ülkenin özgün geleneklerinin nasıl olduğunu gösterir.