26 Ocak 2024

İsrail bir daha asla 6 Ekim'e geri dönemeyecek

Gazze savaşı, tarihsel bir trajedi olarak kayda geçecek ve uluslararası ilişkileri derinden etkileyecek bir döneme damgasını vurmuştur. Birkaç gün önce görüştüğüm HAMAS lideri ve eski Filistin Başbakanı İsmail Heniye ve ekibi ile İsrail’in ve savaşın gidişatını konuştuk.  7 Ekim’den önceki güne dönülemeyeceği gerçeğinden hareketle, İsrail’in gerçekleştirdiği zulümler, dökülen kan ve bu savaşın getireceği muhtemel sonuçları ele aldık.

 

Zulüm

 

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısı, askeri boyutta bir zulüm örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelişmiş askeri teknoloji ve ağır silahlarla donatılmış Yahudi birlikleri, Gazze’de sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırılar gerçekleştirmiştir. Bu saldırılar, sivil halkın masumiyetini hedef alarak büyük bir insani trajediye sebep olmuştur.  Sivillerin barınma alanları, hastaneler ve okullar, askeri operasyonların hedefi haline gelmiş; bu da savaşın insanlık dışı yönünü gözler önüne sermiştir.

 

Zorla Göç

 

İsrail saldırıları sırasında gerçekleşen insan hakları ihlalleri, zulmün bir diğer boyutunu oluşturmuştur. Savaşın etkilediği bölgelerdeki sivil halk, keyfi bombalamalar ve diğer kötü muamelelere maruz kalmıştır. Ayrıca, saldırıların getirdiği yıkım ve güvensizlik nedeniyle milyonlarca insan kendi topraklarından kaçmak zorunda kalmış, zorla göç dalgaları ortaya çıkmıştır. Bu durum, sivil halkın yaşadığı çaresizliği ve acıyı derinleştirmiştir.

 

Vicdanlar ayağa kalktı

 

Uluslararası toplum, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısına karşı büyük bir endişe içerisindedir. Dünyanın her yerinde insanlar İsrail’in  sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırıları ve insan hakları ihlallerini kınamış ve bu eylemlere karşı güçlü bir tepki göstermiştir. Uluslararası örgütler, savaşın çözümü için diyalog çağrıları yapmış ve bu durum, İsrail’in zulmünün sadece bölgesel bir sorun olmaktan çıkarak uluslararası bir krize dönüştüğünü göstermektedir.

 

Psikolojik Üstünlük

 

İsrail'in Filistin'e karşı savaşın başlangıcında psikolojik üstünlüğü vardı. İsrail propaganda makinesi, savaşı haklı çıkarmak ve destek toplamak için etkili bir araç olarak kullanıldı. Ancak, zamanla bu propaganda çabaları sık sık çürütüldü. Filistin halkı ve uluslararası toplum, İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği askeri operasyonların ve sivil halka yönelik saldırıların vahşetini tanıklık etti. Bu, İsrail'in moralini sarsan ve psikolojik üstünlüğünü kaybetmesine yol açan bir gelişmeydi. İsrail'in savaşın erken dönemlerinde zaferin yakın olduğu propagandası, gerçekle bağdaşmayan büyük kayıplara yol açtı. Kassam’ın ordusu, Yahudi güçlerine karşı direnişi sürdürerek, İsrail ordusunu tahmin edilenden daha uzun süre boyunca savaşmaya zorladı. Bu, Yahudi halkının ve askerlerinin moralini ciddi şekilde zedeledi.

 

Gazze zoru başarıyor

 

Hamas, Gazze sokaklarını ölümcül bir labirente dönüştürerek İsrail'in kent savaşını zorlaştırmaya çalışıyor. Hamas'ın elinde el bombalarıyla donatılmış insansız hava araçlarından, güçlü patlayıcılara sahip tanksavar mühimmatına kadar çeşitli silahlar var. Tüneller ise İsrail'in Hamas'ı tam anlamıyla abluka altına almasını zorlaştırıyor. HAMAS vurduğu hemen her aracı ve tankı kayda alarak adeta İsrail ordusu ile alay ediyor. İsrail Hava Kuvvetleri ve yüksek ateş gücü olmasa Kassam ile İsrail ordusunun Gazze’de ya da işgal altındaki diğer topraklarda mücadele edebilecek iman, azim, eğitim ve direnişten yoksun olduğu bir defa daha ortaya çıkmış oldu.

 

Ekonomik Boyut

 

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısı, sadece askeri değil, aynı zamanda ekonomik bir boyuta da sahiptir. Savaşın uzaması Yahudi ekonomisinin zorlu bir dönemle karşılaşmasına neden olmaktadır. Gazze’nin direnişi ve uluslararası destek savaşın ekonomik maliyetlerini artırarak İsrail’in er veya geç yenilgiye mahkum olduğunu göstermektedir.

 

Gazze Fiziki Kayıp Yaşıyor, Siyonistler mental

 

İsrail bir tür cennet vadediyordu yerleşimci denen hırsızlara ve dünya üzerindeki diğer Yahudi topluluklarına. Gazze ile bu sıcak çatışma sürecin uzaması Gazze ve Filistin halklarına fiziki zarar veriyor ama Siyonist kafanın mental olarak dibine ateş döküyor. Hepsinden önemlisi Gazze halkı fiziki zararı zarar olarak görmüyor ama onlar mental hasarı telafi edilemez buluyorlar.  İsrail, 7 Ekim’de şah damarı kesilen bir ayıdır. Can çekişiyor ve çok hasar veriyor ama şah damarındaki kaybı durduramazsa sadece postu pahalıya deldirme manevrası olarak kalacak bugün Gazze’de yaptıkları katliamlar.

 

Efsane yıkıldı

 

1973'teki savaşta İsrail’in ölü sayısı 370 ile sınırlı kalırken, bu son çatışmada ölü sayısı inanılmaz yüksek. Bu ölümler, İsrail için bir travma yaratıyor ve göç çağrıları artıyor. İsrail için büyük bir sarsıntı yaşanıyor. İsrail, derinliği olmayan bir işgal devletidir. Ancak bu son olaylar, İsrail'in bu işgali sürdürme yeteneğini sorgulatıyor. İsrail, bu travmayı atlatabilir mi, bilinmez, ancak bu olaylar İsrail için bir dönüm noktası olacak. İsrail'in bu çatışmadan sonra, yeni bir güvenlik stratejisi geliştirmesi beklenebilir ancak son nokta itibarıyla İsrail önümüzdeki süreçte Filistinliler ile barış görüşmelerine daha ciddi bir şekilde yaklaşacaktır, göreceğiz.

 

Sonuç

 

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısı, zulüm, kan ve çaresizlikle dolu bir tabloyu ortaya koymaktadır. Hem askeri hem de ekonomik açıdan yenilgi kaçınılmaz hale gelmiştir. İsrail’in 6 Ekim’e dönme ihtimali yoktur. İsrail ölümü gördüğü için sıtmaya razı bir görüntüde katliama devam ediyor ancak savaş ne kadar uzarsa İsrail’in ömrü de o kadar kısalıyor.