30 May 2018

İstanbul’un Hocası vefat etti

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi sanat ve kültür tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, 96 yaşında hayatını kaybetti. Hocaların hocası çok değerli bir bilim insanı idi. Bizans sanatını ve İstanbul'u sonuna kadar bilen, tanıtan, sayısız eseri olan bir hocamızdı. Muhakkak ki eserleriyle yaşamaya devam edecek. 

Tam bir İstanbul âşığı olan Semavi Eyice hocanın İstanbul'un Fethi'nin arefesinde vefat etmesi de kaderin bir tecellisi olsa gerek.  Çok sevdiği bu şehri âdeta yüreğine ve hafızasına yerleştirmişti. Prof.Dr. Eyice hoca bugün Fatih Camii Haziresine defnedilecek ve büyük sultana komşu olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı

“Hocamız, 96 yıllık ömründe, Bizans ve Osmanlı sanat tarihi başta olmak üzere, ülkemizin kadim mirasının anlaşılmasına ışık tutacak pek çok araştırmaya, çeviriye, makaleye ve kitaba imza atmıştır. Şüphesiz Hocalar, vefat etseler dahi yazdıkları eserleriyle ve yetiştirdikleri öğrencileriyle gönüllerde daima yaşarlar. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi de olan Prof. Dr. Semavi Eyice Hocamız da birbirinden kıymetli eserleri, Türk kültür ve bilim hayatında ufkumuzu açmaya ve yeni kuşaklara yol göstermeye devam edecektir. Kıymetli Hocamıza Allah'tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve akademi dünyasına başsağlığı diliyorum." 

Prof. Dr. Semavi Eyice Kimdir

1923 yılında doğdu. Bizantolog, Sanat tarihçisi.

Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten (1943) sonra Viyana ve Berlin Üniversitelerinde sanat tarihi ve arkeoloji öğrenimine başladı. Savaş dolayısıyla yarıda kalan öğrenimini İÜ Edebiyat Fakültesinde tamamladı (1948), Aynı fakültenin Sanat Tarihi kürsüsünde asistanlığa başladı. 1952'de Bizans yapılarını konu alan (Side'nin Bizans Döneminde ait Yapıları) teziyle doktorasını verdi. 1955'te (İstanbul'da Son Devir Bizans Mimarisi kitabı ile) doçentliğe, 1964'te (İlk Osmanlı Devrinin Dinî-İçtimaî Bir Müessesesi: Zaviyeler tezi ile) profesörlüğe yükseltildi. 1958-59'da Humboldt Bursu'yla Münih Üniversitesinde çalışmalar yapan Eyice, 1364'le Sanat Tarihi Kürsüsü Başkanlığına 1982'de Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Başkanlığı'na getirildi.

30.000 adet kitaptan oluşan kütüphanesinde İstanbul ve Bizans üzerine değerli kitapları vardır. Kitaplığı, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü'nün Bizans Araştırmaları Bölümü ve Semavi Eyice Kitaplığı bölümünde görülebilir (Tepebaşı'ndaki Suna ve  İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü).

İstanbul tarihi, Osmanlı tarihi, Bizans tarihi uzmanı olan Eyice'nin dört yüzü aşkın sayıda bilimsel makalesi, çok sayıda kitabı bulunmaktadır.

Belçika Krallık Akademisi ve Almanya Arkeoloji Enstitüleri üyeliği bulunan tarihçinin Legion d'Honneur Nişanı bulunmaktadır. (1955) 2011 yılında sanat tarihi dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verilmiştir, ayrıca Türkiye Bilimler Akademisi Bilim ödülü sahibidir.

İstanbul, Osmanlı ve Bizans tarihi uzmanı olan Eyice'nin 400'ü aşkın bilimsel makalesi ve çok sayıda kitabı bulunuyor.

Eserleri (başlıca)
Son Devir Bizans mimarisi, (1963)
Galata ve Kulesi, (1969)
Bizans Devrinde Boğaziçi, (1976)
Türkiye'de Bizans Sanatı (1982)
Ayasofya (3 cilt, 1983-1986)
İstanbul Minareleri
Eski İstanbul'dan Notlar
Tarih Boyunca İstanbul
Atatürk ve Pietro Canonica
Bursa
Fotoğraflarla Fatih Anıtları (M.Tunay-B.Tanman'la)
Istanbul Petit Guide
İstanbul: City of Domes
Karadağ ve Karaman Çevresinde Arkeolojik İncelemeler
Semavi Eyice Armağanı: İstanbul Yazıları

 

İSLAMIN İLK EMRİ OKU MECMUASI İÇİN 57 YIL SONRA MTTB'DE TÖREN DÜZENLENDİ
Nesillerin okuyarak yetiştiği ‘islâm'ın İlk Emri Oku Mecmuası'nın kurucuları, yazar ve okuyucuları MTTB'de Mihribad Yayınevi tarafından düzenlenen toplantıda buluştu. 
Eskiden ‘mektep' daha sonra ise ‘okul' olarak tanımlanan bazı dergiler vardır ki, aradan yarım yüzyıl geçse de unutulmuyor. İşte onlardan biri de Türkiye İmam Hatip Okulları Derneği adına Konya'da 1961 yılında yayımlanmaya ve başlayan ve 1980 Askerî Darbesi'ne kadar okuyucularına oluşan İslâm'ın İlk Emri Oku mecmuası. Derginin kurucu ve yazarları İstanbul Cağaloğlu'ndaki tarihî MTTB binasında buluşarak hasret giderdiler.
Panel ve konuşmalarla iki saate yakın süren programın ardından dinleyiciler derginin kapaklarından oluşan sergiyi gezdiler ve hazırlanan kitabı incelediler. Dergiden seçme Yazılar, Mihrabad Yayınları arasında çıktı. Toplam 416 sayfa büyük boy ebad ve ciltli olarak kültür hayatımıza kazandırılan eserde yüzlerce şair ve yazarın, ilim, fikir, sanat ve din adamının çalışmaları yer alıyor. 1961-1980 yılları arasında yayımlanan dergi, yurt genelinde büyük bir ilgi ile karşılanmış ve aralıksız olarak 19 yıl neşriyatına devam etmişti. İslâm'ın İlk Emri Oku 1961-1978 Sayılarından Seçmeler eserinin kapağında, İstanbul'un fethinin sembolü yer alıyor. Derginin Mayıs 1972 tarihinde yayımlanan 122'nci sayısının kapağını, atının üstündeki Fatih resmi ve tuğrası süslüyor. 
Damla Yayın Grubu Başkanı Hasan Hüseyin Doğru konuşmasında “İslâm'ın İlk Emri Oku mecmuasından yaptığımız Seçme Yazıları, Mihrabad Yayınları olarak okuyucularımıza takdim ediyoruz. Mihrabad Yayınları olarak vefaya dayalı bu özel neşriyatı yapmanın engin huzuru içindeyiz.” dedi. 
Yazarlarımız bizden telif istemediler

Dergide idarecilik yapmış olan Ahmet Baltacı konuşmasında birbirine bağlı olan azimli ve iradeli bir avuç genç iken bu dergiyi yayımlayama başladıklarını belirterek “Yazarlarımız da bize destek oldu. Hiç bir zaman telif beklentisi içinde olmadılar.” dedi. Daha sonra panele geçildi. Dergiye büyük emek veren Mehmet Doğru, Mustafa Uzunpostalcı, Hasan Tekelioğlu ve Mustafa Ateş yaptıkları konuşmalarla derginin çıkış amacını ve serüvenini anlattılar. Mehmet Doğru, Konya'da hazırlanan derginin baskı işlemlerini İstanbul'da kendisinin takip ettiğini belirterek, “Büyük bir istekle bu hizmeti yapmaya çalışıyorduk. Zira bu çalışma ile inancımıza hizmet ettiğimizin inancı ve şuuru içindeydik.” dedi.

Prof. Dr. Hayrettin Karaman ise bir yazar olarak üstüne düşen görevi yapmaya çalıştığını kaydederek, “Dostlarımız bu zahmeti çekerken biz de yazılarımızla onlara destek olmaya çalıştık. Nasıl arı bal için dolaşırsa biz de çiçek çiçek dolaşarak büyüklerimizden istifade etmeye çalışırdık. Meselâ bu binada MTTB'de Mehmed Âkif'le ilgili toplantıya katılmıştım. Sonra Nurettin Topçu'yu tanıdım. Bu dergiyi erbabı himmet ve gayret bir avuç genç çıkardı.” dedi.

Dergide kimler yazmıştı?
İslâm'ın İlk Emri Oku mecmuasında yazı ve şiirleri bulunan yazar ve şairler arasında şu isimler dikkat çekiyor: Ali Ulvi Kurucu, Osman Turan, Cevat Rifat Atilhan, Halide Nusret Zorlutuna, Enver Tunçalp, Mustafa Nezihi Polat, Feyzi Halıcı, Hayrettin Karaman, Tahir Büyükkörükçü, M. Said Çekmegil, Ahmet Gürtaş, Veli Ertan, Saffet Solak, Hasan Basri Bilgin, Halit Güler, Vehbi Vakkasoğlu, Suad Alkan, Selahattin Yaşar, Ahmet Lütfi Kazancı, Enver Tuncalp, Mustafa Yazgan, Mustafa Özdamar, İbrahim Ulvi Yavuz, Abdullah Satoğlu, Mehmet Aydın, Şevket Bulut, Zübeyir Yetik, Abdullah Öztemiz Hacıtahiroğlu, İsmail Bayram, Göktürk Mehmet Uytun, Mustafa Fevzi Belviranlı, Mehmet Şeker, Orhan Kiverlioğlu, Metin Önal Mengüşoğlu.

BİRLİK VAKFI İFTARLARI

Ramazanın gelmesiyle birlikte İstanbul'da adeta ramazan bereketi yaşanıyor. Neredeyse her köşede iftar sofraları kuruluyor. Bu sofralardan biri de yıllardır devam eden Birlik Vakfı İftarlarıdır. Yerli yabancı öğrencilerin ve birçok insanın uğrak yeridir. Düzenleyen, destekleyen, emek veren herkesten Allah razı olsun.

  1. KTAP VE KÜLTÜR FUARI TÜM GÜZELLİĞİ İLE DEVAM EDİYOR

Türkiye Diyanet Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından birlikte organize edilen '37. Kitap ve Kültür Fuarı' tüm güzelliği ile devam ediyor.

Sultanahmet Meydanı'nda Ayasofya'nın hemen önünde kurulan fuar sadece okuyucular ile yazarları değil aynı zamanda kültür sanat camiasını da bir araya getirmiş oluyor. Özellikle hafta sonları bir birinden değerli çok sayıda yazar, şair, akademisyen buluşmuş oluyor. Çok keyifli sohbetler, istişareler yapılıyor.

Geleneksel Ramazan Sohbetlerinde de çok değerli isimler konuk oluyor. Bu güzellikleri kaçırmamanızı tavsiye ediyorum. Hayırlı ramazanlar diliyorum.