24 Eylül 2016

İzlenmesi gereken bir film 'kalandar soğuğu'

Sinema ekranlarına onlarca filmin geldiği bu günlerde bir filme dikkat çekmek istiyorum.  O diğerleri gibi caf caflı reklamlar yapamadı, TV ekranlarından kendinden söz ettiremedi.  Ama şunu net söyleyeyim günlerce konuşulan, abartılan, köpürtülen filmlerden onlarca kat iyi bir film.

Bir sabır filmi. Üzerinde titizlikle çalışılarak 5 yılda çekilen bir filim. Yurt içinden ve yurt dışından 10'u aşkın ödülü var. Bir reklam filminde de denildiği gibi     “Daha iyisi yapılana kadar en iyisi bu”.

Bunu söylerken abartmış falan değilim. İzleyince hak vereceksiniz.  Film, Karadeniz'in bir dağ köyünde yaşayan ailenin hikayesini anlatıyor.            Dört mevsimin en güzel yanlarıyla birlikte zorlukları da yansımış filme.  Karadeniz'in doğal güzellikleri tüm ihtişamıyla kendisini gösterirken, karakterlerin tabiatla ilişkilerini yansıtan sahneler de usta işi olmuş.

Geçenlerde gittiğim bir festival de kokteyl masasında konu döndü dolaştı  ‘Kalandar Soğuğu' filmi ve yönetmeni Mustafa Karaya geldi. Masanın etrafındakilerin hepsi sektörün içinden yönetmen, oyuncu ve yapımcı. İnanın hepsi Kalandar Soğuğu'na 10 puan verdiler. Mustafa Kara'yı takdir ettiler.

İnşallah desteklerle birlikte bir ‘Mustafa Kara Sineması' devri de başlar. 

 

Dünyaca ünlü edebiyatçılar İstanbul'da buluşacak

Bu yıl dokuzuncusu yapılacak olan “Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali" 28 Eylül'de İstanbul'da başlayacak.

Düzenleme kurulunda Adnan Özer, Metin Celal ve Doğan Hızlan'ın yer aldığı festivalde, şiirin yanı sıra öykü, roman ve çocuk edebiyatı da işlenecek.

Festival bu yıl konu açısından bir haylı zengin. Shakespeare'in ölümünün 400. ve Türk düşünür Cemil Meriç'in doğumunun 100. yılı dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Etkinlikler; Pera Palas, Ahmet Hamdi Tanpınar Kütüphanesi, Yerebatan Sarnıcı, Gülhane Parkı, Emirgan Lale Müzesi, Karanlık İşler, Moda Sahnesi, Minoa Kitabevi, Turabibaba Kütüphanesi ve Şiir Hatları Vapuru'nda 28 Eylül-2 Ekim'de gerçekleştirilecek.

'6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'

 

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi'nce düzenlenen "6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali" bu yıl "Herkes İçin Adalet" üst başlığı ve "Yoksulluk" temasıyla gerçekleşecek.

İÜ Hukuk Fakültesi'nce Prof. Dr. Adem Sözüer başkanlığında ve Prof. Dr. Bengi Semerci koordinasyonunda düzenlenen "6. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali" bu yıl "Herkes İçin Adalet" üst başlığı ve "Yoksulluk" temasıyla 30 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

Festivalin basın toplantısında açılış konuşmasında Sözüer, festivalin artık sadece Türkiye değil dünya için önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Sözüer, festivalin akademik programla birlikte yapılmasının önemini vurgulayarak, "Özellikle Türkiye'nin şu günlerinde dünyanın birçok yerinden gelen akademisyen ve sinemacının İstanbul'u bir buluşma yeri olarak seçmesi ayrıca önem arz etmektedir. Bu sene yoksulluğu ele aldık, maddi bir yoksulluk gibi algılanıyor ama biz bu festivalde ayrıca fikri yoksulluğu ele aldık." diye konuştu.

Festivalin önceki yıllarında işlenen temalara da değinen Sözüer, şunları aktardı:

"Darbelerle yüzleşelim demiş, bu konuda dünyayla tartışmıştık. Galiba yapamadık ki 15 Temmuz'la karşılaştık. Kadına Şiddet dedik, yine Türkiye'de kadına şiddetle ilgili en etkin kanunlar olduğu halde şiddet olaylarının devam ettiğini gördük. Mültecilik dedik, mültecilik arttı. Ayrımcılık dedik, Fransız sahillerinde kadınların haşema ile denize girmesi yasaklandı. Herkes için adalet ilkesi ve düşüncesini ortaya koyan bir festivaliz. Bu yıl da birçok sorunun kaynağı olan yoksulluğu ele alarak, konuşacağız."

Suç ve Film Festivali üst başlıklarıyla dünyaya sürekli mesaj vermiştir. Dikkat çekmiştir. Bunun için Festival yönetimine teşekkür ederiz. Umarız mesajlar bir gün amacına ulaşır.

'Sultanların Sanata Yansıyan İzleri'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür A.Ş' tarafından Sultanahmet'de bulunan Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde çok anlamlı ve güzel bir sergi açıldı. İsmi ‘Sultanların Sanata Yansıyan İzleri'

5 Ekime kadar açık kalacak olan bu harika sergiyi gezin görün diyorum.