14 Kasım 2017

Klasik sanatlar kadınlara emanet

Geçtiğimiz günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu Marmara Bölgesinin geleneksel sanatlar ve zanaatlar dalında çalışmalar yapan usta sanatçılarını ağırladı.

Usta sanatçılarla birlikte bu işe gönül vermiş çok sayıda usta ve usta adayları da orada idi. Heyecanları yüzlerinden okunuyordu. Artık icazetli ve tescille bir sanatçı olmanın heyecanı ve gururu içinde idiler. Şimdi etkinliğin haberini aktarıyorum.

Geleneksel Sanatlar Derneği (GSD) tarafından “Türkiye'nin Ustaları” projesi kapsamında üç dilde hazırlanan envanter kitap ve web sitesi, Cemal Reşit Rey'de (CRR) düzenlenen bir programla kamuoyuna duyuruldu.

Ülke genelinde geleneksel sanatlar ve zanaatlar dalında çalışmalar yapan ustaların tespitinin yapılarak, kayıt altına alındığı envanter kitap ve web sitesi, geleneksel sanatlar alanında bu zamana dek yapılmış ilk çalışma olma özelliği taşıyor. Ülke genelinde yedi bölge için yapılacak çalışmanın Marmara Bölgesi'ndeki ayağından 1.554 usta kayıtlara girdi.

İl il ustaların isimleri, branşları, eserleri üç dilde hazırlanan kitapta ve sitede görülebilecek

Dernek tarafından oluşturulan bir ekip tarafından il il yapılan taramalarla,  geleneksel sanatlar ve zana­atlar alanlarında çalışma yapan ustaların, atölyelerin, güzel sanatlar fakültelerinin ve bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının tanıtımı, iletişim bilgileri, sanat eserleri tek bir yerde toplandı. Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere üç dilde yayın yapacak olan www.turkiyeninustalari.org web sitesi ve envanter kitaplar, Türkiye'nin sanatçılarının kayıtlarını bünyesinde barındırıyor. Kitap ve sitede sanatçıların adı, soyadı, branşları, eserlerinden örnekler, özgeçmiş ve iletişim bilgileri yer alıyor.

Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda tertiplenen programa, Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Ahmet Akcan, akademisyen- hattat Doç. Dr. Fatih Özkafa, ustalar, sanatçılar, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. Ney, kanun ve çellodan oluşan enstrümanlarıyla İstanbul Akustik'in verdiği mini konser sonunda kürsüye gelen Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, bakanlık olarak geleneksel sanatlara çok büyük önem verdiklerini ifade ederken sözlerini şu şekilde tamamladı: “Kültür ve Sanat Bakanlığı olarak sinema, edebiyat, güzel sanatlar, görsel sanatlar vb. kültür ve sanat alanında pek çok projeyi desteklemekteyiz. GENÇDES projemiz kapsamında özellikle gençlerimize yönelik kültür- sanat projelerini desteklemekteyiz. Bakanlığımız tarafından 2017 yılında 650 projeye yaklaşık 46 milyon lira kaynak aktarıldı. İşte bu projelerden biri de bugün burada toplanmamıza vesile olan Geleneksel Sanatlar Derneği'nin yürüttüğü “Türkiye'nin Ustaları” projesi. Marmara Bölgesi ile başlattıkları projelerini Türkiye'deki tüm bölgelere uygulayacaklar. Biz Bakanlık olarak desteklemekten memnuniyet duyacağız. Bu projede emeği geçen başta GSD Başkanı Ahmet Akcan'a ve değerli sanatçılarımıza teşekkür ederim.”

Akademisyen ve hattat Doç. Dr. Fatih Özkafa ise GSD'nin kurulduğu günden bu yana geleneksel sanatların gelişmesi adına sempozyumlar düzenlediğini, araştırmalar yaptığını, yarışmalar tertip ettiğini hatırlatarak “Tüm bu çalışmaları yaptığımızda gençlerin ilgisi bizleri oldukça memnun ediyor. Bizim sanatlarımızda eğitim yöntemi ve felsefi alt yapı çok önemli. İyi sanatçıların yetiştirilmesi için nazariyat ve tatbikat bir arada olması gerekiyor. Yani uygulama ve teori iç içe olmalı. Sanatçı adayları uğraştıkları alanla ilgili olarak üstatları çok iyi tanımalı, onların eserlerini çok iyi tetkik etmeli, tarihi gelişmelerden haberdar olmalı aynı zamanda geleneksel sanatların felsefesiyle de ilgilenmeli. Bu anlamda çalışmalar yürüten, sanatı ve sanatçıyı destekleyen GSD'ye teşekkürlerimi sunuyorum.” Diyerek sözlerini tamamladı.

En çok usta İstanbul'da, en yaşlı usta 90 yaşında, en popüler branş ise tezhip

Geleneksel Sanatlar Derneği Başkanı Avukat Ahmet Akcan geleneksel sanatlar alanında yıllardır kültür ve sanata katkı sunan çalışmalar yaptıklarını, özellikle bu alanlarda çalışan insanların telif hakları sorunları, sanat branşı ve sanatçı dağılımı gibi emek gerektiren konularda projeler yürüttüklerinin altını çizdiği konuşmasında “Geleneksel Sanatlar Derneği bünyesinde yedi farklı web sitesi hizmet veriyor. Biz bu alanda örgütlenmenin önemine inanıyoruz. Yedi aylık bir çalışma sonucu oluşturulan “Marmara'nın Ustaları” envanterine 17 branşta 1554 ustanın kaydı yapıldı. Aldığımız kayıtlara göre bu ustaların 569'unu erkeklerden, 985'ini ise kadınlar oluşuyor. Envanter kaydına giren en genç sanatçı 18,  en yaşlı usta ise 90 yaşında.

Klasik sanatlar kadınlara emanet

İstanbul'daki ustaların sayısı 816 ile açık ara önde yer aldı. İstanbul'u 67 usta ile Bursa, 30 usta ile Çanakkale, 28 usta ile Balıkesir, 27 usta ile Kocaeli,  22 usta ile Sakarya, 17 usta ile Yalova, 14 usta ile Edirne, 8 usta ile Tekirdağ, 5 usta ile Bilecek, 1 usta ile Kırklareli illeri takip etti.

Tezhip branşında 265, çini –seramik- çömlek branşlarında 108, ebru branşında 181, hat branşında 126, minyatür branşında 105, ahşap branşında 32, cam branşında 30, cilt branşında 13, kuyumculuk branşında 30, katı' branşında 29, işleme branşında 20, kumaş branşında 18, kalemişi branşında 14, keçe branşında 13, halı kilim dokuma branşında 10, kaligrafi branşında 8, diğer (sepet, baston, gölge oyunu, tespih, çalgı yapımı, kispet, kaşık, bez bebek) branşlarda ise 33 ustanın ismi envantere alındı. Türkiye'nin sanat envanterini oluşturmaktan dolayı memnunuz.” bilgilerine yer verdi. Çıkarılan envantere göre klasik sanatlara kadınların ilgisi çok fazla. Klasik sanatlar kadınlara emanet.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle sürdürülen Türkiye'nin Ustaları projesi kapsamında her yıl üç farklı bölgenin ustalarına ait envanterler kamuoyu ile paylaşılacak.

Gümüş Lale Ödülü'nün bu yıl ki sahibi Minyatür Sanatçısı Ülker Erke

Dernek her yıl, ömürlerini geleneksel sanatlara vakfetmiş isimlere Gümüş Lale Ödülü veriyor. Geleneksel sanatlar alanında verilen ilk ödül olan Gümüş Lale Ödüllü, daha önce Hikmet Barutçugil, Hasan Çelebi, Cahide Keskiner, İslam Seçen, Nurhan Atasoy gibi isimlere verilirken bu yıl, Minyatür Sanatçısı Ülker Erke'ye takdim edildi. Ödülünü babasına ithaf eden Erke, emeği geçenlere teşekkür etti.

Ülker Erke Kimdir

Türk minyatür sanatını hocası Süheyl Ünver'den öğrenen ve onun değerleriyle aydınlattığı yolundan hiçbir zaman ayrılmayan şahsına münhasır bir sanatkârdır.

Ülker Erke, sanat yaşamına Topkapı Sarayı Nakışhanesi'nde Süheyl Ünver'den tezhip öğrenerek başlamıştır.

Ali Sami Boyar ve Ercüment Kalmık'tan desen ve anatomi öğrenmiştir.

Yeniliklere açık, meraklı ve araştırmacı ruh yapısıyla yaşadığı ve gördüğü sahnelerden, okuduğu metinlerden esinlenerek resmettiği eserlerinden oluşan bir çok kitabı Türk minyatür dünyasına armağan etmiştir.

17 yaşında başladığı çalışmalarına 70 yıldır ara vermeden devam etmektedir.

Yaptığı hiçbir minyatürü satmaya kıyamadığı için evi adeta bir sanat galerisine dönüşmüştür.

Edremit'te müze yaptırarak Kültür Bakanlığına devretmiştir.

 Kitapları:

Minyatürlerle Atatürk Evleri ve Atatürk' le Anıtlaşan Yapılar

Minyatürle Mevlana ve Mevlevilik

Minyatürlerle Anadolu'dan Efsaneler

Minyatürlerde Gemiler

Ülker Erke'nin Yorumu ve Fırçasıyla Türkiye'de Tarihi Sağlık Kurumları

Minyatürlerle Türk Tıp Tarihi Sergisi

Minyatürlerle Mevlevihaneler / Âlem Dönüyor

Minyatürlerde Anadolu Halk Dansları

Anadolu Minyatürleri

Kuşlar

Zeytin'in Hikayesi

Masal ve Efsanelerle ilgili özgün Minyatürler

 AKHİSAR´DA YAZARLIK OKULU AÇILDI

Manisa'nın Akhisar ilçesinde yazarlığa meraklı gençleri tespit etmek için Akhisar Belediyesi tarafından yazarlık okulu açıldı.

İlçe'de yaşamakta olan lise öğrencileri arasında şiir, hikâye, deneme, portre yazabilen, masal anlatıcılığına ve masallara meraklı genç yetenekleri tespit etmek, onların eğitim ve gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Akhisar Belediyesi tarafından yazarlık okulu kuruldu.

Oluşturulan 4 atölyede seçilen 25´er öğrenciye 8 ay süreyle çeşitli branşlarda yazarlık eğitimi verilecek. Kursun açılışı Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve Başkan Yardımcısı Ömer İşçi´nin de katılımı ile Belediye Meclis Salonunda gerçekleşti.

Atölyelerde Şair-Yazar Bahtiyar Aslan şiir atölyesinde, Bengü Demiray ve Selnur Korkutan masal anlatıcılığı atölyesinde, Hikaye Yazarı Mehtap Altan hikaye atölyesinde, Portre Yazarı Fahri Tuna deneme ve portre atölyesinde görev alacak. Açılış programına Şair-Yazar Nurullah Genç ve Fotoğraf Sanatçısı İbrahim Zaman'da katılarak birer konuşma yaptılar.

 PROF. DR. ŞERİF MARDİN ANILIYOR

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, geçen eylül ayında yaşamı yitiren ünlü sosyolog ve siyaset bilimcisi Prof. Dr. Şerif Mardin'i özel bir program ile yâd edecek. 

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, kültür, tarih ve ilim hayatımıza fikir ve eserleriyle katkı sağlayan öncü şahsiyetleri özel etkinliklerle hatırlamaya devam ediyor. Bu kapsamda İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi ile birlikte bu yıl 90 yaşında hayatını kaybeden Türkiye'nin en önemli sosyolog ve siyaset bilimcilerinden Şerif Mardin için hazırlanan özel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

“Şerif Mardin Özel Programı” , 18 Kasım Cumartesi günü 16.00'da TYB İstanbul Şubesi'nin Sultanahmet Kızlarağası Mehmed Ağa Medresesi'nde gerçekleşecek. Etkinlik, protokol konuşmalarının ardından Şerif Mardin'in hayatından kesitlerin yer aldığı belgesel gösterimi ile başlayacak. Etkinlik kapsamında yapılacak olan panelin oturum yöneticiliğini TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı üstlenecek. Panele; Prof. Dr. Bedri Gencer ve Erkan Çav konuşmacı olarak katılacak. Panelistler; Türk modernleşmesi, Türkiye'de din, toplum ve siyasetinin yanı sıra ideoloji ve Jön Türklerin siyasi fikirleri ekseninde yaptığı öncü ve çığır açıcı bilimsel çalışmalarıyla akademik olarak eşsiz bir miras bırakan Mardin'in ilmî yaşamı, hayatı, görüşleri, anıları ve şahsiyeti hakkında katılımcıları bilgilendirecek.

 YAZARLAR, ÇOCUKLAR VE VELİLER BULUŞTU

36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı sona erdi. Fuar yüzlerce yazarı, şairi, çizeri bir araya getirirken yoğun bir ilgi gördü. Yaklaşık 10 gün sürerken çok sayıda etkinlik yapıldı. Kültür faaliyetleri içinde unutulmayacak bir programa Damla Yayınevi imza attı. Yayınevinde çocuk kitapları yayımlanan üç hanım yazar, Sara Gürbüz Özeren, Nehir Aydın Gökduman ve Nur Dombaycı, Kalamış Salonu'nda çocuklar ve velileriyle birlikte oldular. “Televizyon mu, Kitap mı?” konusunu tartıştılar. Çocuklar, yazarların konuşmalarını dikkatle dinledi, veliler de yazarlara sorular yöneltti. Sara Hanım'ın anlattığı güzel bir masalın sonunu ise çocuklar dile getirdi. Ve toplantının sonunda bütün katılımcı çocuklara bir Damla kitabı hediye edildi.