19 Haziran 2017

Kudüs’ün dostları nerede?

Osmanlı döneminde Filistin'de yapılan ev, çarşı, cami, mescit ve külliye gibi yapılarımız ne durumda?  İnsanlarımızı, kültürümüzü, örfümüzü, adetlerimizi geçtik; taş duvarlar ne durumda? Ruha sahip çıkamadık, bedenler ne halde?

Kudüs tarihi bir şehir. Yeryüzünde İslam ümmetinin aynası şehir. Bu kadim şehirde 4 bin civarında tarihi ev ve yüzlerce mescit var. İşgale rağmen hala direnen binalar var. Bunlara kim, nasıl sahip çıkıyor? Osmanlı döneminde Filistin'de yapılan ev, çarşı, cami, mescit ve külliye gibi yapılar ne durumda? Eğer o emanetler korunmazsa sahipsiz mallar yasasına dayanan işgalciler binalara el koyuyor, yıkıyor veya aslına uygun olmayan amaçlarla kullanıyorlar.

Bu emanetler için harekete geçen bir grup insan, Kudüs ve civarında bulunan Osmanlı'nın tarihi eserlerini yaşatmak amacıyla 2008 yılında Mirasımız Derneği'ni İstanbul'da kurdular. Osmanlı'dan kalan emanetlere sahip çıkarak o mirası korumaya gayret gösteriyorlar. Mirasımız Derneği şimdiye kadar 70 ev ve 46 cami ile mescit restorasyonu gerçekleştirdi. Kudüs'ü ve yaşadığı keskin işgali düşününce bu rakamların ne kadar yüksek olduğunu anlayabiliriz.

Ecdadın Filistin'de inşa ettiği, zaman içinde tarihi özellik kazanan ancak bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan eserleri aslına uygun restore ederek yaşatmak ve geleceğe taşımak gibi devasa bir hedefle yola çıkan Mirasımız Derneği, başta Genel Başkanı Muhammed Demirci ve yakın çalışma arkadaşları Orhan Buyruk, Abdullah Akçay, Adil Çalışkan, Fahri Sözen,  Aykut Kaya ve Halis Mutlu gibi isimlerle yürümeye devam ediyor. Daha el atılması, restore edilmesi, ilgilenilmesi gereken yüzlerce cami, ev, çarşı ve külliye benzeri yapı var. Ev restorasyonu demek, orada ailenin yaşaması demek. Çünkü Kudüslü her aile kendini Mescid-i Aksa'yı korumaya vakfeder. Bu vakıf insanlara murabıt deniliyor. Bunların kalabilecekleri evleri geleceğe taşımak Mescid-i Aksa'nın geleceğini garanti altına almak demektir ve Mirasımız Derneği tam olarak bunu yapıyor.

Son birkaç yıl içinde Akka Küçük Cami, Mevleviye Mescidi, El Hamule Camisi, Hasan Paşa Camisi, Hayfa Ulu Cami, Bahar (Deniz) Cami, Biir Eyüp Camisi gibi birçok tarihi mekanı restore ettirerek sahip çıkan Mirasımız Derneği maalesef işgalcilerin kontrolü alındaki kadim eserlere dokunamamanın hüznünü yaşıyor. Kudüs'ün gerçek sahiplerinin ellerinde olan eserleri restore eden Mirasımız Derneği, İsrail'in denetimi ve kontrolü altındaki yerlerde ise ümmetin sert gücünün yansımalarını bekliyor.

Elbette sadece Mirasımız Derneği değil, başta TİKA olmak üzere bazı kurum ve kuruluşlar, Filistin'deki Osmanlı eserlerinin yaşatılması için ciddi çaba sarf ediyor. Her bir ferdin bu mücadeleye el atması gerekiyor. Bilinçli, şuurlu insanlar bu davayı omuzlamak zorunda. Bina restorasyonu yaptırabilir, fitrelerinizi, zekatlarınızı Kudüslü Müslümanlara ulaştırabilirsiniz. Kumanya, bayramlık gönderebilir, Aksa'nın içerisinde iftar – sahur daveti ayarlayabilir, yetimlere sahip çıkabilir, öğrenci bursu verebilir, yeni nesillerin yetişmesine yardımcı olabilirsiniz. Yine Mirasımız Derneği aracılığıyla İlim halkalarına, Beyarık seferlerine katkı sağlayabilirsiniz. Dost bir sese ulaşmak istiyorsanız 02125240101 numaralı telefonu arayabilir, www.mirasimiz.org.tr adresine göz atabilir ya da en kısa yoldan cep telefonlarımıza KUDÜS yazıp 5772'ye gönderebiliriz.

***

HARİTA OKUMALARI

 

Harita Okumaları 41:  1914 Afrika haritasındaki Fransa'nın yerini dünya tarihi boyunca hiçbir sömürgeci yapamadı.

Harita Okumaları 42:  Hac yolları haritalarına bakınca bütün yolların Roma'ya çıktı efsanesini ciddiye almayabilirsiniz.

Harita Okumaları 43:  Petrol iletim hatları en fazla kanın ve gözyaşının aktığı haritalar üzerine kurulmuş. Daha doğrusu önce petrol hatları kurulmuş.

Harita Okumaları 44:  Osmanlı ülkesinden Latin ve Kuzey Amerika'ya göç eden Müslümanlar yok olup gittiler, haritaya hiçbir etkileri olmadı. 

Harita Okumaları 45: Mostar Köprüsünün iki kulesi var, birinin adı Halep Kulesi. Haritalar yitiğimizi bulmamıza yardımcı olmuyor artık.

Harita Okumaları 46:  Onca “kalabalığa” rağmen haritayı değiştiremeyen tek unsur Avrupa'daki Müslümanlar. Tarih boyunca bir ilk.

***

MESAJLAR

  1. Galile'yi biliriz, Gaile'yi okuruz, Galile'yi konuşuruz ama Galile teleskobunun arkasındaki isin olan günümüzden 1000 yıl önce yaşamış Ibni Heysem'i bilmeyiz. Heysem, İslam dünyasının en büyük fizikçisidir, göz ve görme sistemlerine açıklık kazandıran büyük bir alimdir.

 

  1. Bir olaya nereden baktığınız önemli. George Washington evinin bahçesinde marijuana yetiştirirdi.

 

  1. Günümüzde şehir hayatı aslında akıl, ruh ve beden sağlığı için uygun ortamlar sağlamaz. Şehir merkezlerinden uzaklaştıkça daha insani ve fıtrata uygun bir hayata ulaşırız. Osmanlı döneminde ise şehirde oturanların çoğu kendilerine ait iki katlı ve bahçeli evlerde oturuyorlardı ve çok sağlıklı yaşıyorlardı.

 

  1. Ondan faiz ve kâr alma. Tanrından kork ki, kardeşin yanında yaşamını sürdürebilsin. ( İncil )

 

  1. Amerikalılar tam da kendi yerlilerinin haklarını yok ettikleri anda insan haklarının en büyük savunucuları oldular. ( Tuareg, Alberto Vàzquez Figueroa)