15 Eylül 2023

Milli eğitim ve adab-ı muaşeret

2023-2024 Eğitim Öğretim yılı saygıdeğer öğretmenlerimize ve geleceğimiz olan sevgili öğrencilerimize hayırlı olsun. 

Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı bazı düzenleme ve değişiklikleri hayata geçirdi. Bu düzenlemeler içinde en çok ilgimi çeken konu müfredata Adab-ı Muaşeret dersinin konması oldu. Bu dersin müfredata yeniden yer bulmasına çok memnun oldum desem yeridir.

Adab-ı muaşeret yani görgü kuralları Osmanlı döneminde okullarda uygulanmaktaydı. Aslında bu kurallar ailede başlardı ve mekteplerde gelişirdi. Adabı muaşeret değişik dönemlerde yurttaşlık bilgisi adında okutulmaktaydı.

Değerli gençlerimizin, öğrencilerimizin mensubu bulunduğu toplumun değerlerine göre hareket etmeleri gerekmektedir. Bunun için adabı muaşereti bilmeleri lazımdır. Toplumda fertlerin birbiri ile uyumlu şekilde geçinebilmesi adabı muaşeretle yani görgü kuralları ile mümkün olabilir. Toplumun temeli ailedir. Ahlâk ise toplumu ayakta tutan en önemli kavramların başında gelir. Adabı muaşerette ahlâk vardır, edep vardır. Yeni neslin bu kuralları öğrenmeleri ve uygulamaları elzem hale gelmiştir. Görgü kurallarına birkaç örnek vermek gerekirse; Ayakta bir şeyler yiyilip içilmez. Telefonu ilk açan kendini tanıtır. Eller pantolon cebinde yürünmez. Bir yerde büyükler varsa onlara saygılı olunur söz verilmeden konuşulmaz. Biri konuşuyorsa sözü kesilmez. Esneme esnasında sağ elin içi sol elin dışı ile ağız kapatılır. Büyüklerin karşısında ayaküstüne atılmaz. Toplum içinde sakız çiğnenmez. Vs.

Bu bakımdan okullarda adabı muaşeret dersinin yeniden okutulması isabetli karar olmuştur. Çünkü bugünün öğrencileri yarının anne babaları, toplumun yetişkin fertleri olacaktır. Daha bilinçli, medeni toplumu oluşturmak bununla mümkündür.  Her toplumun kültürü ve değer yargıları farklılık arz etmektedir.  Türk toplumunda aile kavramı, dini ve milli değerlere sahip bilinçli nesiller yetiştirmek amaçlanır. Çünkü bilinçli fertler, bilinçli toplumu oluşturur. Bilinçli toplumlar gelişir, müreffeh hale gelir. Hayat daha yaşanabilir hale gelir.

Yapılan düzenlemelerle aileye, toplumun değerline önem veren, gençlerin milli ve manevi değerlerle yetişmesini sağlamak için olması gereken uygulamalara imza atan başta Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin Beyefendi olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederiz.