03 Ekim 2017

Mimarlar ne yapmalı

Mimarlar muhataplarına bir mimarla çalışmanın ne kadar özel ve harika bir deneyim olduğunu hissettirmeli önce.

Meselenin sadece fiyat olmadığını, mimari bütüncül yaklaşımla; malzeme, renk, doku, tekstür, üslup, detay ve organizasyon bilgisiyle ortaya çıkan ürünün, yapının ya da eserin çok daha fazla şey ifade ettiğini ve daha güzel olduğunu ispat etmelidir muhataplarına.

Her şeyi önceden ölçerek, çizerek, tasarlayarak, projelendirerek, işe ve duruma bağlı olarak tüm imkânlar çerçevesinde eserin bitmiş halini muhatabına göstererek büyük bir hamle yapılmış olur. Muhtemel karar değişiklikleri, detay ya da malzeme farklılıkları, renk ya da üslup bütünlüğü daha bir tane bile çivi çakmadan ya da tuğla koymadan belli olur muhatabının gözü önünde.

Aynı şekilde yapılacak binanın planları, mekânların birbiri olan ilişkileri, büyüklükleri ya da ortaya konulan tasarımın ihtiyaca cevap verip vermediği daha proje aşamasında ve kâğıt üzerinde belli olur.

Böylece inşaat esnasında ortaya çıkacak sorunlar olabildiğince önlenmiş ve azaltılmış olur.

Şundan emin olun ki inşaat esnasındaki karar değişikliğinden dolayı fazladan harcanacak para, emek ve zaman, proje aşamasındaki harcayacağınız para, emek ve zamana göre kıyaslanamayacak kadar fazladır.

Tabii tüm bunların olabilmesi için Mimarların en başından itibaren yapması gereken şeyleri de ifade etmemiz gerekir.

Her şeyden önce milletimizin dünyanın en uyanık ve kurnaz topluluğu olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Bundan yüz yıl öncesine kadar dünyanın en güzel evlerini ve şehirlerini bu milletin inşa ettiğini hatırlayın.

Aynı şekilde; güzel inşa etme yeteneğini ve bilgisini günümüz itibarıyla kaybettiğini ama kültürel ve genetik kodları itibarıyla bu potansiyeli taşıdığını bir kenara yazın.

Dolayısıyla milletimizin gördüğünü çok iyi örnek aldığını, çok kolay öğrenebildiğini, yeni olan her şeye hemencecik adapte olabildiğini bilin.

O yüzden bu millete daha iyi evlerde ve şehirlerde yaşayabileceğini ispat etme, gösterme ve örneklendirme yükümlülüğünün Mimarların üzerinde olduğunu unutmayın.

Yetki, hak ve sorumluluklarınızı öğrenin. Her ne olursa olsun yetkinizi kullanmaktan, hakkınızı almaktan, sorumluluğunuzu taşımaktan geri durmayın.

Kaybolan geleneği yeniden ihya etmek için çalışın, itibarınızı zedeleyecek işlerden uzak durup size itibar edilecek tavırlar sergileyin, mesleki standartları geliştirerek mimari bir disiplin oluşturmak için mücadele edin.

İşvereni belli olmayan, ödemeyi kimden alacağınızın net olmadığı ve projenizi kimin hangi şartlarda beğeneceği belli olmayan süreçlere kesinlikle dâhil olmayın.

Mimari faaliyetlerinizi ticari olarak çeşitlendirip çoğaltın. Firma kurmaktan, fatura kesmekten, sözleşme imzalamaktan çekinmeyin. Biraz ön plana çıkın. Ülkemizde hâlâ mimarların ne iş yaptığını bilmeyen milyonlarca insan var ve bunun sorumlusu mimarlardır, bunu öğretmek mimarların sorumluluğundadır.

Mimarlar doğal lider, iş adamı, politikacı ve sosyal kişiliklerdir. Bu alanlardan geri durmayın. Geri durduğunuz bu alanları diğer meslekler ve unvanlar doldurmaktadır.

Biriyle tanıştığınızda iç mimar mısınız yoksa dış mı sorusu sizi artık yormuyor mu? Bu soruya muhatap olmak istemiyorsanız biraz öne çıkın ve ne iş yaptığınızı etrafınıza gösterin.

Bir mimarın tasarım yapabildiğini, hatta aldığı tasarım eğitiminden ve kendindeki tasarım yeteneğinden dolayı ortaya çok farklı şeyler koyabileceğini; mesela herhangi bir olayı ya da sorunu diğer insanlara göre çok daha kolay algılayıp çözümleyebileceğini gösterin.

Her zaman olmamakla birlikte bedava iş yapın ama ucuza iş yapmayın. Çünkü bedava yaptığınızda şanınızdan olur ve herhangi bir sorunda kimse size bir şey diyemez. Ama ucuza yaptığınızda muhatabınız size fiyatınız kadar değer verir ki bu durum bir öncekine göre çok daha kötüdür.

İnşaat ustalarına saygı duyun. Onların da siz olmadan çok da ileriye gidemeyeceklerini, tek başlarına bu uyanık millet karşısında çok da fazla hareket alanlarının olamayacağını, mimari bir disiplin altına girerlerse daha iyi işler yapabileceklerini onlara öğretin ve anlamalarına yardımcı olun.

Kentsel dönüşüm ve maddi hırstan dolayı rantın, haksız kazancın, imar usulsüzlüklerinin kol gezdiği bir durumda insanların gayrimeşru isteklerine cevap vermeyin. Sizi haksız emel ve kazançlarının bir aracı olarak kullanmalarına müsaade etmeyin.

İnsanlar size mimari bilginiz ve tecrübeniz sebebiyle gelsinler. Yoksa makamınız, tanıdığınız, politik veya bürokratik iş bitiriciliğiniz yüzünden değil.

İnsanlara herhangi bir proje veya iş konusunda kapasitenizin üstünde sözler vermeyin. Zaman, bitiricilik, olmadık imar hakkı, değişik avantajlar veya iltimaslar.

Mesleki bir barış ortamı sağlamaya çalışın. Zaten mimarların itibarı ve gücü ortada. Var olan azıcık meslek ortamını daha kötüye götürmeyin. Sahibi ortada olmayan ve hangi şartlarda üretildiği belli olmayan bir projeyi hemencecik eleştirmeyin. Bakalım mimarı o işten hakkını almış mı, size o projeyi getiren kişi belki de sizi birbirinize kırdırıp bedava bilgi çalmaya çalışıyor.   

Ülkemiz bir inşaat cenneti olduğu halde bu durumdan yeterince faydalanmadığımız gerçeğini nasıl düzeltiriz bu soruya cevap arayın.

Genç mimarları yanınızda istihdam ederek onların vahşi inşaat ortamında mağdur olmadan ve piyasayı bozup işlerin daha da kötüye gitmesine engel olacak şekilde yetişmelerine yardımcı olun.    

Kadîm bilginin kaynağı Anadolu'yu çokça gezin. Notlar ve dersler çıkarın.

Velhasıl adınıza, şanınıza, diplomanıza, imzanıza sahip çıkıp Mimarlığın en kadîm mesleklerden biri olduğunu ve yeryüzüne Allah'ın halifesi olarak indirilen insanlığın imar görevini yerine getirecek olmasında Mimarın konumunu iyi anlayın.

https://twitter.com/Mimarserkanakin