Mustafa Kemâl’in hastalığı, ölümü, cenâzesi 74

 

 

Mehmet Soydan'ın, “Nöbet Defterleri” üzerinde yaptığı araştırma, Üstâd-ı Âzam Edip Servet Tör'ün, Mustafa Kemâl'in en yakınları arasında yer aldığını gösteriyor… Mason araştırmacı Seyhun Tunaşar, ondan “Atatürk'ün çok yakın arkadaşı ve sırdaşı” şeklinde bahsediyor. Eşi Râika Tör'ün vefât îlânında da, onun hakkında, “Atatürk'ün ideal arkadaşı” deniyor… Filhakîka, “ideal arkadaşlıkları”, her ikisinin de tekrîs edildiği Macedonia Risorta Locası ve M.R. İTK'sı günlerinden başlıyor…
***  

 

Birinci Ferik Mehmet Servet Paşa'nın büyük oğlu Ahmet Nedim Servet Tör (1871 – 1947), Osmanlı İmparatorluğu devrinde, Harbiye Nezâreti Erkân-ı Harbiye Umûmî Kâtibliği ve Müsteşâr Muâvinliği gibi makamlar işgal etmişti. Şâir ve  birkaç fikrî eserin müellifidir. Eserlerinden biri, 1913'te neşrettiği Müslümanlara Mahsûs Kurtuluş Yolu'dur. (Yrd. Doç. Dr. Elmas Şahin, “Ahmet Nedim Servet Tör: Türk'ün Destanı”, Teke; Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, sayı: 2/2, 2013, ss. 203-218)

Üç Tör kardeşin ağabeyi Nedim Servet Tör'ün Behice Hanım'la izdivâcından üç çocuk dünyâya geliyor: Vedat Nedim, Hatice Nevhiz ve Gülgün Tör…

Vedat Nedim Tör (İstanbul, 1897 – a.y. 9.4.1985), Almanya'da tahsîl yaparken, o zamânlar kendisi gibi Komünist (ve muhtemelen Yahûdi) olan Alice Hanım'la tanışıp evleniyor. Oğulları Engin Tör'ün eşi de yine bir ecnebî hanım… Engin – Manuelle Tör çiftinin iki çocuğu var: Eren ve Serra Tör…

Nevhiz Tör'ün (1912 – 1993) eşi, Yüksek Mühendis, Ord. Prof. Dr. Abdullah Türkmen; Gülgün Tör'ün eşi, Op. Dr. Faik Aysay… Kızları Fevvare Aysay (d. 1947), Makine Yüksek Mühendisi Tunç Timurkan ile evleniyor ve iki oğul, iki torun sâhibi oluyor…  (http://kadineserleri.org/wp-content/uploads/2018/08/OZEL-ARSIVLER-KOLEKSIYONU-Fevvare-Timurkan_son.pdf; 15.10.2018)

Vedat Nedim Tör

Yukarıda da tasrîh ettiğimiz gibi, paşazâde Vedat Nedim Tör, Almanya'daki iktisâd tahsîlinden (lisans ve doktora), memlekete, Komünizmin bir militanı, hattâ lideri olarak dönmüş, Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası'nın müessisi ve kırk sene zarfında değişmez lideri olan Sabataî Dr. Şefik Hüsnü Değmer'le berâber bu fırkanın faâliyetlerini idâre etmeye başlamıştı. Tör'ün Almanya'da tahsîl yaptığı seneler, bu memleketin, 1. Cihân Harbinin ıztırâbları yetmezmiş gibi, bir de Sosyal-Demokrat ve Komünist ihtilâl hareketleriyle çalkalandığı devirdi. 1918'de, Sosyal-Demokratlar, bir ihtilâlle İmparatorluk rejimini yıkmış, onların sînesinden çıkan Komünist Partisi de, Bolşevik İhtilâlinden cesâret alarak, Ocak 1919'da, yeni bir ihtilâl teşebbüsüyle, Komünist Rejimini kurmaya kalkışmış, lâkin ihtilâl, bastırılmıştı. Hareketin bütün öncü kadrosu ve müteharrik kuvveti, Yahûdilerden meydana geliyordu: Rosa Luxemburg, Wilhelm Liebknecht, Paul Levi, ilh… Vedat Nedim Tör'ün de bu kadrolarla irtibât hâlinde olduğu âşikârdır…

Yeni Söz'ün 22 Haziran 2018 ilâ 5 Ağustos 2018 târihli nüshalarında neşredilen “Mustafa Kemâl'in Âilesi Dîndâr mıydı?” başlıklı araştırma makalemizde, “Ebedî Şef” devrinde Müslümanlığın nasıl tepelendiğini îzâh ederken, dâvâmızı isbât bâbında zikrettiğimiz pek belîğ vesîkalardan biri de, Vedat Nedim Tör'ün imzâsını taşıyordu. Esâs dünyâ görüşü olan Materyalizmde Komünizmle tamâmen mutâbık olan Kemalizm, o devrin iyi yetişmiş Komünist münevverlerini de yedeğine almayı düşünmüş, bu maksadla, Dr. Şefik Hüsnü'nün Fırkasına bir fiske vurarak (evet, darbe indirerek değil, sâdece bir fiske vurarak) hareketi bir mikdâr dağıtmış (1927 Komünist Tevkîfâtı) ve içlerinden çok mühim bâzı şahsıyetleri kendine kazanmıştı. Vedat Nedim Tör, Şevket Süreyya Aydemir, Ahmet Cevat Emre, Burhan Asaf Belge, İsmail Hüsrev Tökin, ilh… bu cümledendir. Kemalist Totaliter Rejim, hizmetine aldığı bu şahsıyetlere pek mühim mevkiler vermişti. Orgeneral Ali Fuad Erden'e kadar uzanan pek kuvvetli akrabâlık bağları bulunan ve bu meyânda Mustafa Kemâl'in “ideal arkadaşı, sırdaşı” Üsâd-ı Âzam Edip Servet Tör'ün yeğeni olan (İktisâd Doktoru) Vedat Nedim Tör'e de, yine 33 dereceli Farmason Dâhiliye Vekîli Şükrü Kaya'ya bağlı olarak, Matbûât Umûm Müdürlüğü makamı tevdî edilmişti. Tör, Kemalizmin dehşetengîz içyüzünü gözler önüne seren bahis mevzûu vesîkaya bu sıfatla imzâ atmıştı. Mes'ele şuydu:

Ömer Rıza Doğrul'un tercüme ve neşrettiği Hz. Muhammed isimli kitap, Matbûât Umûm Müdürlüğü tarafından toplatılmış, Mütercim, Matbûât Umûm Müdürü Tör'e bir mektup göndererek, tercümesinin hangi sebeble toplatıldığını sormuştu. Tör, 17 Mayıs 1934 târih ve 647 sayılı resmî yazıyle, Müslümanlığa karşı Kemalist siyâseti hülâsa eden şu cevâbı veriyordu:

“Biz her ne şekil ve surette olursa olsun, memleket dahilinde dinî neşriyat yapılarak, dinî bir atmosfer yaratılmasına ve gençlik için dinî bir zihniyet fideliği vücude geti­rilmesine taraftar değiliz”…

Eşref Edip, Necip Fazıl, Fethi Tevetoğlu gibi müelliflerin (kısmen hatâlı) neşriyâtıyle eskiden beri efkârıumûmiyeye mâl olmuş bu vesîkanın imzâlı aslı, ilk def'a, yakın zamân evvel, Derin Tarih mecmûasının Ocak 2017 târihli 68. sayısında -s. 28- neşredildi. İdrâk sâhibleri için, tek başına dahi, Kemalist İdeolojinin içyüzünü anlamaya kâfî olan mezkûr vesîkayı, “Mustafa Kemâl'in Âilesi Dîndâr mıydı?” başlıklı makalemize, biz de bu mecmûadan iktibâs ederek dercettik.

Matbûât Umûm Müdürü Tör'ün târihî ehemmiyeti hâiz ikinci bir mârifeti, arkadaşı (gazeteci, kısa bir müddet Matbûât Umûm Müdürü, Riyâset-i Cumhûr ve Hâriciye Vekâleti Matbûât Müşâviri, 1957-1960 devresinde Muğla Meb'ûsu, Kemalo-Marksist, Farmason, Bilderbergli, M. Kemâl'le düşüp kalkan Macaristanlı Yahûdi aktris Zsa Zsa Gabor'un eşi) Burhan Âsaf Belge (1899-1967) ile berâber, Kemalist Rejimin kuruluşunun 10. seneidevriyesi  münâsebetiyle ve bu Rejim nâmına, Osmanlı İmparatorluğundan… Türkiye Cümhuriyetine. Nasıldı? Nasıl Oldu? isimli bir kitap (bastıran: Maarif Vekâleti, İstanbul: Devlet Matbaası, 1933, 52 s.) hazırlamasıdır. Yunus Nadi'nin Cumhuriyet gazetesinin o zamân okurlarına kitap ilâvesi olarak hediye ettiği A3 kâğıt eb'âdında, kırmızı-siyah baskılı bu resmî propaganda kitabı da, Milletimize müteveccih topyekûn Kemalist kültür jenosidi siyâsetinin başlı başına bir vesîkası mâhiyetindedir. Bu 10. sene propaganda kitabını merkez alarak ve onun kapağı ile bir sayfasını kapak kompozisyonu yaparak hazırladığımız ve Kemalist kültür jenosidini vesîkalarla gözler önüne seren Milletimize Revâ Görülen Kültür Jenosidi isimli 618 sayfalık kitabımız, Mayıs 2014'te, Ankara'da, Hitabevi Yayınları arasında okurların dikkatine arzedilmiş bulunuyor… Şu var ki ilmî zihniyetten nasîblenmemiş, hakîkat endîşesiyle okumıyan, araştırmıyan, düşünmiyen insanlara bir şey anlatmaya kalkışmak, beyhûdedir…