13 Kasım 2022

Not Defterlerinden Süzülen Yaşanmışlıklar

Yazar Şerif Aydemir’in adını İsmet Özel şiirinden alan ‘Yaşamak Geçti Başımdan’ kitabı Ötüken Neşriyat tarafından okura sunuldu.

WhatsApp Image 2022-11-12 at 13.46.42.jpeg

Şerif Aydemir kitapta edebiyat dünyasındaki tanışıklıklarından, gidip gördüklerinden, oturup dinlediklerinden düştüğü kayıtları okura aktarıyor.

Bu kayıtları, yani not defterinden süzülen hatıra parçalarını, selis bir Türkçeyle okura aktaran yazar, bunu yaparken de süsten, söz kalabalığından, kalemi eline alınca yazmanın iştahlı dolambaçlarına sürüklenmekten ustalıkla kaçınıyor. Okurlara ise dilin yalın kuvvetinden birer şerare gibi atılıp çoğalan bu büyüleyici anlatıları ve anekdotları keyifle okumak kalıyor.

Kültür sanat camiasının sevilen sayılan isimlerinden olan Şerif Aydemir ağabeyle sohbet etmek de kitabını okumak da büyük keyif. İlk fırsatta kitabı edinip okumanızı tavsiye ediyorum.

WhatsApp Image 2022-11-12 at 13.46.44.jpeg

ESKADER Kültür Sanat Ödülleri Verildi

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) Kültür Sanat Ödülleri iki yıl aradan sonra sahiplerine veriliyor. Salgın dolayısıyla 5 Nisan 2020’de yapılamayan tören ile 2021 yılı ödülleri, 5 Kasım Cumartesi günü Zeytinburnu Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen programla sahiplerine verildi.

Programa Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ve kültür sanat camiasından önemli isimler katıldı. Kültür Bakanlığı İstanbul THM koro şefi Uğur Kaya’nın ve ekibinin mini konseriyle başlayan organizasyonda sunumu emekli TRT spikerlerinden Harun Yöndem yaptı. 

EKADER Başkanı Fatma Elsem Yargıcı, ödüllerin verileceği isimleri seçerken çok titiz davrandıklarına  vurgu yaparken , “Ödülleri kıymetli olan kültür insanlarını ve kurumları daha fazla gösterebilmek için yapıyoruz. Bundan sonra da her yıl vermeye devam edeceğiz.” dedi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise böyle bir ödül törenine ev sahipliği yapmaktan ötürü gurur duyduklarını dile getirerek, “ödüllerini alacak olan kültür sanat ve fikir insanlarının yeni eserlerle bizlerle olmalarını diliyorum.” diye konuştu.

Deneme alanında ödüle layık görülen Canan Olpak Koç ödülünü Türk Silahlı Kuvvetlerine ithaf etti.

2019 Ödülleri

Araştırma-İnceleme: H. Yıldırım AĞAOĞLU Deneme : Canan Olpak KOÇ  Dergi : Kadir ÜNAL Düşünce : Bedri GENCER Hikaye : Caner ÇAYLAK İnceleme : Beyhan KANTER Kitap Yayıncılığı : Yeditepe Yayınevi  Klasik Türk Sanatları : Sedefkar Enis TÜRK  Müzik : Neyzen Sadrettin ÖZÇİMİ Roman : Sinan AKYÜZ Sinema : Nazif TUNÇ  Söyleşi : Ali IŞIK Şehir ve Kültür : Necati TONGA  Şiir : Mehmet S. FİDANCI Tarih-Araştırma : Gültekin YILDIZ Televizyon Programcılığı : Ali AYÇİL  Üstün Hizmet Ödülü : Alev ALATLI, İdris YAMANTÜRK, Prof. Dr. Muhittin SERİN

2021 ÖDÜLLERİ : 

Araştırma : Mustafa KOÇ  Deneme : Cemal KURNAZ  Hatırat : Ahmet Emre ATEŞ Hikaye : Yücel ÖZTÜRK İnceleme : Mehmet SAMSAKÇI Klasik Türk Sanatları : Duygu ORAK Roman : Sultan POLAT  Şehir/Kültür : Sait EBİNÇ Şiir : Fatma AKSU İlk Kitap : Süheyla KARACA HANÖNÜ Üstün Hizmet Ödülü : Prof. Dr. Saadettin ÖKTEN

Esenler Film Günleri Bu yıl Çok Kapsamlı

Esenler Belediyesi’nin bu yıl 11-15 Kasım tarihleri arasında üçüncüsünü düzenleyeceği ‘Esenler Film Günleri’nin tanıtımını basın toplantısıyla yaptı.

Esenler Belediye Başkanı Başkanı Tevfik Göksu: "Bu sene Esenler Belediyesi, kültür bütçesini yüzde 658 artırdı. Şu anda kültürde tam kapasite devam ediyoruz. Teması 'çocuk' olan Film Günleri de bu çalışmalardan biridir" derken kültür sanat çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirtmiş oldu.

Film Günleri danışmanı Suat Köçer: Program için uzun zamandır çalıştıklarını ifade ederken "Sadece beyaz perdedeki çocukları seyretmek değil bu meseleyi konuşmak, tartışmak da gerekliydi. Bu nedenle 'Türk Sinemasında ‘çocuk' temalı bir panelimiz olacak. Hem Yeşilçam'daki çocuk algısını hem yeni Türkiye'nin çocuk algısını beyaz perdede konuşacağız.” İfadelerini kullandı.

 ‘Çocuk’ temasının işleneceği film günlerinde Türkiye'den ve dünyadan önemli yönetmenlerin imzasını taşıyan filmler gösterilecek. Açılış törenine Oscar ve Altın Ayı ödüllü filmlerin yönetmeni de Jim Sheridan katılacak.  Jim Sheridan, 14 Kasım Pazartesi günü saat 19.00’da Atlas 1948 Sineması’nda masterclass verecek. Ayrıca yönetmenin 3 dalda Oscar Ödülleri’ne aday olduğu ve toplam 16 ödül kazandığı “In America” filminin özel gösterimi, 12 Kasım Cumartesi günü Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde yapılacak.

Etkinlikte Burçak Evren'in özel arşivinden hazırlanan "Türk Sinemasında Çocuk" başlıklı bir sergi de açılacak.

3. Esenler Film Günlerinin tanıtımında bir de müjde verildi. Belediye Başkanı Tevfik Göksu ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek Esenlerimize kısa film türüne destekte bulunmak amacıyla da bu yıl Kısa film ve belgesel salonunu kazandırdıklarını söyledi.

 Esenler Belediyesi bünyesinde okurla buluşan dijital kültür sanat gazetesi Litros Sanat’ın 3. Esenler Film Günleri’ne özel sayısı da sinemaseverlerle buluşacak.

TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ve yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, 3. Esenler Film Günleri kapsamında gerçekleşecek Kısa Film Yapım Desteği’ne başvuran ve finalist olmaya hak kazanan proje sahipleriyle filmlerin yapım süreçlerine destek amaçlı atölye çalışmaları düzenleyecek.

Açılış töreninde Suzan Kardeş, kapanış töreninde ise Sedat Anar’ın düzenleyeceği “Film Müzikleri” konseri sanatseverlerle bir araya gelecek.

 

Almanya’dan Türkiye’ye Dönüş Göçü Belgeseli

 

İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’nın istihdam ihtiyacını karşılamak üzere, Türkiye ile Federal Almanya arasında 30 Ekim 1961 tarihinde işgücü anlaşması imzalanmışt. O zamandan beri iki toplumu da şekillendirmeye devam eden bu önemli tarihin 61. yıldönümüne istinaden, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde bir belgesel gösterimi ve göç paneli gerçekleşti.

 

 “Türkiye-Almanya Göç Koridorunun 61 Yıllık Örtülü Tarihine Eleştirel Bir Bakış: Bir Sosyal Politika Sorunu Olarak Sürgün” başlıklı etkinlikte, yönetmenliğini Dr. Nilay Kılınç’ın yaptığı, “Arkadaşloch– Nobody’s Problem” adlı belgeselin özel gösterimi yapıldı. 

 

 Haziran 2022’de tamamlanan “Arkadaşloch– Nobody’sProblem” adlı uzun metraj belgesel, Almanya’dan Türkiye’ye sürgün edilmiş ikinci kuşak bir göçmenin, Antalya’da yeni bir hayat kurma çabalarını anlatıyor. Belgeselin temel çalışması, Nilay Kılınç’ın 2018 yılında Surrey Üniversitesinde sunduğu doktora tezinin araştırmasına dayanıyor.

 

Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerinde çekilmiş, Türkiye ve Avusturya ortak yapımı olan belgeselin yapımcı şirketi Linz merkezli LM.Media. 5 Ekim 2022’de, Almanya’da akademik prömiyeri yapılan belgesel, ondan fazla uluslararası film festivaline adaylığını koydu.