24 Temmuz 2017

O ekmeğini sadece kalemi ile kazandı

 

 Cemal

İstanbul'a geldikten bir yıl sonra tanıdım Cemal Ragıp Derin abimi. 

Haftalık bir gazete de kesişti yolumuz ve bir daha da ayrılmadı.

O bazımızın abisi, dostu, kardeşi, manevi babası idi. 
Çok iyi bir gazeteci, karikatürist, ressam daha önemlisi harika bir insandı. Yeri asla doldurulamayacak bir sanatkardı. Dostluğu, kardeşliği paha biçilemeyecek derecedeydi.

İyi bir Mümindi. Dava adamıydı. Çalıştığı büyük büyük gazetelerde, dergilerde, eklerde ve birçok medya organında gizli değil açıktan tebliğcisiydi. Kimsesizlerin kimiydi. Çaresiz, ihtiyaç sahibi kişileri kollar gözetirdi.

Bu güzel insanı yakın zamanda kaybettik. 14 Temmuz 2017 günü saat 21:30 civarı tedavi gördüğü Denizli'de hakkın rahmetine kavuştu.15 Temmuz da ikindi namazının ardından yine Denizli'de Çakmak Kabristanlığına defnettik. 
Değerli abimin cenazesini görevli imam arkadaş ile birlikte yıkamak nasip oldu. Yakın arkadaşı Gazeteci Zakir Barutçu, İsmail Çetinkaya ve manevi oğlu Haki Yazgan ile birlikte oradaydık. Bir kanadımız kırık artık.
Dost ve arkadaşlarınıza sahip çıkınız. Sık sık görüşünüz. Bir birinize sevginizi ifade ediniz. İyi gününde olduğu gibi kötü gününde ve cenazesinde yanında olunuz. 
Riya ve menfaatin öne çıktığı günümüzde gerçek dostluk ve arkadaşlığın önemi pırlantadan daha değerli haldedir. 
Evet değerli bir sanatkarı, gazeteciyi, karikatüristi, harika bir insanı ebedi mekanına uğurladık. Biz dünyada ondan memnunduk ve iyi bilirdik. 
Allahım mekanını cennet eylesin. 
Dua edin dostlar.

 

O ekmeğini sadece kalemiyle kazandı.

 

Bilmeyenler için sevgili abimizi biraz tanıtayım. O hayatı boyunca ekmeğini kaleminden kazandı. Asla ama asla ikinci bir işi olmadı. O doğuştan bir yetenek. Okul öncesinden beri resim çiziyor. İlk resimli romanı 1969 yılında (Cengiz NOYAN) henüz gencecik bir yaşta iken  “Dünya” gazetesinde yayımlandı.
1972'de Yenigün Gazetesi'nde Şenol Kirpiklioğlu'nun (APS) stüdyolarında çizgisini geliştirdi. 1974 yılı sonunda Hürriyet Gazetesinde çizmeye başladı. Kelebek'te açık hikayeleri bant olarak yayınlanırken, Hürriyet Gazetesinde ise temsili resimler karikatür ve vinyetler çizdi.
Sezgin Burak'ın “Bizimkiler'inde uzun süre resim çizdi. Daha sonra Çarşaf, Çivi dergileri, Güneş Gazetesi ve Suat Yalaz'ın Karaoğlan dergilerinde çizdi.

 

Dönemin tüm önemli gazetelerinde çalıştı

 

1983'de Günaydın Gazetesinde Doğan Bey'i çizmeye başladı. Durakoğlu tiplemesini Rahmi Turan'la birlikte bant olarak çalıştı. Günaydın Gazetesinde aynı zamanda ‘Çiğdem' isimli bir de bant yaptı. Sabah Gazetesinin kuruluşunda aynı bantlarla çalışmalarına orada devam etti.
Sabah Gazetesinde ayrıca “Hilmo adlı ayrı bir resimli romanda resimledi. Tekrar Günaydın Gazetesinde Durakoğlu ve Çiğdem'i çizmeye devam etti.
Daha sonradan Türkiye Gazetesi Türkiye çocuk dergisi, Ustura mizah dergisi, Yeni Şafak ve Son Çağrı Gazetelerinde çalıştı. Yeni Şafak Gazetesini ilk yayımlayan ve ismini veren 5 kişiden biridir. Bursa da çıkan bazı gazetelerde de hizmet verdi. Ayrıca belediye bültenlerinde de çok sayıda resmi yayınlandı.
Tercüman Gazetesinde yakın zamanda Sır Kapısı, Pehlivan Hikayeleri ve İslamiyet'in ilk yıllarıyla ilgili bantları yayınlandı.

Çok sayıda hikaye, roman ve ders kitabında resimleri yayınlandı.

TRT, yakın zamanda kültür programlarında C. Ragıp Derin'e sıkça yer vererek çeşitli röportajlar gerçekleştirmiştir.

Küçük yaşlarda çizmeye başladı

10 Ekim 1950 tarihinde Kocaeli'de doğan Ragıp Derin, çok küçük yaştayken babasının görevi dolayısıyla ailesinin İstanbul'a yerleşmesiyle birlikte resim merakını kariyere dönüştürme imkânı yakalamıştır. Derin, 1960'ların sonuna doğru Dünya Gazetesi için Cengiz Noyan başlıklı tarihi bir kahraman yaratmış ve maceralarını çizmiştir.

Ragıp Derin, 1972-1973 yıllarında Şenol Kirpikçioğlu'nun sahibi olduğu APS Ajansı'nda çeşitli resim ve çizgiroman çalışmaları gerçekleştirdikten sonra, Hayat dergisine illüstrasyonlar çizmiştir. Hürriyet Gazetesi'nin Kelebek ilavesinde 'soap opera' tarzı aşk öyküleri hazırladıktan sonra Bülent Arabacıoğlu ile bu gazetenin Ponpon adlı mizah ilavesinde pek çok karikatür çizmiş, kapak yapmıştır. Derin, ilerleyen senelerde önce Çarşaf, ardından da Semih Balcıoğlu ile birlikte Çivi mizah dergilerinde çalışmış ve sayısız karikatürle, televizyonda oynayan dizilerin parodilerini çizgiroman uyarlamıştır. Kandemir Konduk ile Kısmetsiz İsmet adlı mizahi konusu olan bir karakter yaratıp maceralarını çizmiş, akabinde Müjdat Gezen'le beraber Güldürü Üretim Merkezi (GÜM) kadrosunda yer almıştır. Ceylan Yayınları'nın Teksas ve Tommiks serilerine pek çok kapak resmi hazırlamış olan çizer, 1982 yılında faaliyete başlayan Güneş Gazetesi'ne geçmiş ve yeteneğini bu gazetenin sayfalarında sergilemeyi sürdürmüştür. 1984-1985 yıllarında Günaydın Gazetesi'nin kadrosuna dahil olan Derin, burada en popüler çizgiroman kahramanı olan Durakoğlu'nu yaratmış, kısa zamanda ona Doğan Bey başlıklı bir diğer tarihi karakter de katılmıştır. Sabah Gazetesinin kuruluşuyla beraber Rahmi Turan'ın teklifi üzerine bu gazeteye geçen ressam, Durakoğlu'nun maceralarını burada da hazırlamayı sürdürmüş, ayrıca gazete yönetimiyle anlaşamayarak ayrılan Abdullah Turhan'ın ilk 6 sayfasını çizdiği Hilmo başlıklı ses getiren çizgiroman öyküsünü yaklaşık altı ay boyunca çizerek tamamlamıştır. Güneydoğu bölgesinde görev yapan bir astteğmenin hayatından kesitler sunan Hilmo'nun ardından, 1988 yılında yeniden Günaydın'a geri dönen Derin, Durakoğlu koleksiyonuna yeni maceralar eklemiş, ayrıca Çiğdem adlı karikatürize günlük bir bant çizmiştir. Doğan Bey adlı karakteri bir dönem kendisinden izin alınmadan Kara Murat dergisinde de tefrika edilmiştir. Derin, kendini yağlı boya resim çalışmalarına vermeden önce Son Çağrı Gazetesi'ne tarihi ve dini konulu çalışmalar hazırladıktan sonra, Yeni Şafak Gazetesi'nin altı kurucu üyesinden biri olmuş ve buraya Galatalı Salih başlıklı Kurtuluş Savaşı öncesi işgal yıllarında geçen konusuyla bir kabadayı kahramanın maceralarını çizmiştir. Türkiye Çocuk Dergisinde de çok sayıda resmi yayınlanın Ragıp Derin tam anlamıyla bir kalem işçisiydi. Büyük ustanın vefatıyla büyük bir sanat dünyamızdan büyük bir yıldız daha kaymış oldu. Dua buyurun dostlar.. Mekanı cennet olsun.