07 Kasım 2016

Örnek bir yarışma

Beş yıldır devam eden güzel bir yarışma var. Hem öğretiyor, hem de çok hoşunuza gidecek ödüller kazandırıyor. Geçen gün yürüyüş yaparken telefonum çaldı açtım karşımdaki ses beni basın toplantısına davet ediyordu. Konuyu sordum “Ufka Yolculuk Bilgi ve Kültür Yarışması“dedi. Meğerse bu yıl beşincisi yapılıyormuş. Yediden yetmiş yediye her yaş grubunu kapsayan hem de uluslararası bir yarışma.

ÖSYM sınavı gibi okullarda gerçekleştirilen sınavda dereceye girenlere para, yurt dışı gezisi ve umre ödülleri var. “Ufka Yolculuk Bilgi ve Kültür Yarışması“ yarışmasının bu yıl ki konusu Kur'an-ı Kerim meali. Sorular Kur'an-ı Kerim meali ile ilgili olacak. Misal soruda bir ayeti kerime yazılacak ve hangi sürede yer aldığının cevabı istenecek. Örnekler artırılabilinir.

Server Gençlik ve Spor Kulübünce düzenlenen başvurular başladı. Yaş grupları ile imamlar, ilahiyat mensupları ve bu alanda çalışan kişilerin kategorileri ayrı ayrı olacak. Yine bir örnek verecek olursak çocuk ve genç yaş grubu Kur'an'ı Kerimin ilk 100 sayfasından sorumlu olacak. Ödüllerde kategorilere göre değişiklik arzediyor.

İlgi memnuniyet verici

Basın toplantısında açıklamalarda bulunan Ufka Yolculuk Basın Sözcüsü Onur Ocakdan, yarışmayı merhum Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan'ın kendilerine çizdiği ufuk doğrultusunda 4 yıldır düzenlediklerini belirtti.

Ocaktan, yarışmanın her yıl artan ilgiyle devam ettiğini ve bundan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade ederken, bu yıl ki başvuru hedeflerinin ise bir milyon olduğunu söyledi.

Yarışmanın her yıl belirlenen konuları itibariyle kaybedeni olmayan bir yarışma olduğunu ifade eden Ocaktan, "Amacımız yüce dinimiz İslam'ın ilim adamlarımız tarafından kaydolmuş bilgilerini insanlarımıza anlatmak, hadis, meal gibi konularda hem bilgi sahibi olurken hem de ahirette alacakları mükafatın yanı sıra, bu dünya da gönüllerini hoş edecek ödüller kazanmalarını sağlamak. Bu maksatla bu yıl yarışmamıza konu olarak Kur'an-ı Kerim meallerini belirledik. Yarışmacılarımıza ayetlerden soracağız." ifadelerini kullandı.

Amaç Kur'an-ı Kerim'in mesajlarını hatırlatmak

Türkiye'nin 81 ilindeki gönüllülerin organizasyonuyla, bol ödüllü yarışmanın başvurularının başladığı bilgisini veren Ocakdan, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

"Yarışmamızın mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'deki barış, kardeşlik, yardımseverlik, yetimi, mazlumu gözetme gibi mesajlarını hatırlatmaya, ülkemizin ve dünyamızın sağduyuyla sarılmasına, özellikle ülkemizde ve Müslüman coğrafyalarda gerçek bağımsızlık ve özgürlüğün yayılması noktasında bir bilinç oluşturmasında vesile olmasını diliyoruz."

Dosta Yolculuk Ödülü

Yarışmada daha önce verilen Umre ödülünün yanı sıra, bu yıl "Dosta Yolculuk" ödülü de verilecek. "Bu ödül, katılımcılar tarafından, internet sitesinde yapılacak bir ankete göre belirlenecek.  Anket sonucuna göre derece alanlar, Tunus, Malezya, Fas, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Endonezya gibi ülkelerden birine gitmeyi tercih edebilecekler. Bakalım dereceye girenler Umre'ye gitmeyi mi, kardeş coğrafyalardan birine mi gitmeyi tercih edecekler bu merak ediliyor.

Yarışma 8 kategoride, 7'den 77'ye her yaş grubuna açık. Yurt dışından ve yurt içinden herkesin başvuru yapabilecek. Yarışmaya cezaevindeki mahkumlar da katılabilecek. Geçen yılın birincilerinden birisi mahkumdu. Ödülü eşine devredildi.

Yarışma hakkında

İlk yılında Ömer Nasuhi Bilmen'in “Büyük İslam İlmihali”, ikinci yılında “Kur-an-ı Kerim Meali”, üçüncü yılında “Kur'ân-ı Kerîm'e Göre Peygamberler ve Tevhid Mücadelesi”, dördüncü yılında “Hadis” konusuyla düzenlenen yarışmada, ilk dört yılında, dünyanın 65 ülkesinden, Türkiye'nin tüm illerinden ve cezaevlerinden toplamda 880 bin kişi yarıştı. Bu yarışmacılar arasında, Türkiye'deki 360 cezaevinin 231'inde tutuklu bulunan yaklaşık 10 bin mahkum da yer aldı.

Sınavda 60 puan ve üstü alanlar arasından yapılacak çekilişle 10 kişiye daha Umre seyahati ya da dosta yolculuk hediye edilecek. Ayrıca, yarışmada dereceye girenler yaşadıkları illerde yarışmayı organize eden dernekler tarafından da ödüllendirilecek.

Yarışmaya başvurular 19 Şubat 2017'de sona erecek.

Detaylı bilgiler ise "www.ufkayolculuk.com" internet sitesinden alınabilinir.

İKİ EFENDİNİN UŞAĞI 

  Kültür sanat sezonunun giderek hareketlendiği bu günlerde tiyatro sahneleri de bir birinden güzel oyunlarla ısınmaya başladı.

“İki Efendinin Uşağı” adlı oyunda bu yılın iddialı yapımlarından.

Karart Kültür Sanat'ın bu yıl ki başarılı yapımları arasında yer alacak oyun canlı müziği ile de kendinden söz ettirecek gibi duruyor. Yönetmenliğini Özlem Turhal De Chiara'nın yaptığı bu tarihi oyun aylarca hazırlanılarak ortaya çıktı.  Oyun Hakkında

Pantolone kızı Clarice'i Dottore'nin oğlu Slvio ile evlendirmeye karar vermiştir ve evinde bir tören düzenler. Gençler birbirlerine çok aşktır. Daha önce kızını evlendirme sözünü verdiği ve öldüğünü öğrendikleri Federico Rasponi'nin bu törene gelmesiyle işler karışır. Aslında gelen Rasponi'nin kılığına girmiş kız kardeşi Beatrice'dir.
Şehirde olan Florindo ve Beatrice farkında olmadan aynı Uşağı işe alınca işler daha da karışmıştır.

Oyun geleneksel motiflerle harmanlanarak günümüze taşındı.  

TAKSİM DE SAHAF FESTİVALİ 

Beyoğlu'nda 50 gün sürecek olan ‘Beyoğlu Hareketleniyor' Festivali kapsamında düzenlenen yedi festivalden biri olan Beyoğlu Sahaf Festivali Taksim Meydanı'nda devam ediyor.

Bu yıl onuncu kez Taksim'de vatandaşlarla buluşan Sahaf Festivali'inde on binlerce kitap, okuyucunun beğenisine sunuldu. İstanbul ve Türkiye'nin değişik illerinden 70 sahafın katıldığı festivalde; asırlık kitapların yanı sıra, tarihe şahitlik eden dergiler, eski fotoğraflar, film ve tiyatro afişleri, nadide levhalar, mektuplar, kartpostallar da stantlardaki yerini aldı.

Sahaf Festivalinde ayrıca her gün bir sahafla röportajlar yapılıyor ve konserler veriliyor. Diğer festivallere göre daha profesyonel. Bu profesyonelliğin arkasında ise kuşkusuz organizasyonun koordinatörü Mehmet Taşdiken ve ekibinin olması yatıyor. Emeği geçen herkese teşekkürler.