23 Şubat 2020

Ortadoğu helvasını kim yiyecek?..

Yahudi, Hıristiyan alimler, İslam alimleriyle hoş diyaloglar içinde bulunmak için engin hoşgörülerini kullanarak Ramazan günü hatırlı bir Müslüman alimi ziyarete gelmişler. Müslüman alim onları feraset ve vakarla karşılayıp buyur ederken komşusu iftarda bir tabak helva getirmiş. Helva o kadar enfes görünüyormuş ki ağızları sulanan Yahudi ve Hıristiyan alimler birbirine bakışarak bir çözüm arayışına girmişler. Helva enfes olmasına rağmen üçe bölündüğü takdirde tadı damaklarında kalacakmış.

Hıristiyan alim sözü almış. "Şu anda yeterince doyduklarını, helvanın tadına varabilmek için onu sahurda yemeği" teklif etmiş.

Yahudi alim, onu iştiyakla tasdik etmesine rağmen demiş ki: Ey zamanın yeganesi değerli alimler! Siz insaf sahibi kardeşlerimiz de hak verirler ki bu helva üçümüze yetmez. Bunun için bir formül bulmamız gerekir.

 EN KLAS RÜYAYI GÖREN HELVAYI YESİN

 Müslüman alim usuletle söze girmiş: "Eğer siz değerli ulema da kabul eder ise en mübarek rüyayı kim görürse helvayı o yesin…" demiş.

Hepsi bu güzel teklifi kabul etmiş. Sahur vakti geldiğinde her biri rüyasını anlatma hazırlığına girmiş. Yahudi alim dersine iyi hazırlanmış vaziyette "Gece bir baktım ki Musa ile Tur dağındayım. O soruyor, Allah cevap veriyor…"

Hıristiyan alim, "Ben de kendimi İsa ile 4. kat felekte gördüm. Tam ne zaman yeryüzüne ineceğini anlatıyorken uyanmışım…"

Sıra Müslüman alime gelmiş. Allahına hamd ederek sözlerine başlamış. Böyle mübarek bir gecede ekmeğini bölüşmeye gelen alim kardeşlerine teşekkür etmiş. Gecenin kadr u kıymeti sebebiyle rabbani ilhamlara mazhar oluşları için tekrar hamd ettikten sonra, sazı eline sözü diline almış ve şöyle demiş: "Ey ulema-yı hazirun, ben de rüyamda Rasulullâh sav Efendimizi gördüm. Bana buyurdular ki: Dostlarından biri Tur dağında, diğeri 4. kat felektedir. Onların helvaya ihtiyaçları yoktur, Sen kalk afiyetle ye. Ben de emre itaat ederek helvayı yedim"...

 HELVA BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİDİR

 Bugün, komşunun ikram ettiği helva, Büyük Ortadoğu Projesi'dir. Dava aslında bir İslam Alemi Projesi'dir. Uzakdoğudaki Müslüman memleketlerden Fas'a kadar pek çok ülkenin bu helva tabağında mevcut olmasıyla bu keyfiyet  sabittir. Ortadoğu dün de bugün de 'İslam Alemi'dir.

İsrail'in İslam Dünyası'na kendi bekasını sağlamak maksadıyla vermek istediği şekil, Müslüman devletleri üçe-beşe bölerek gelecekte hiçbirinin kendisi için bir tehlike arzetmemesidir. Tabi helvanın üstüne içilmesi sağlıksız olmakla birlikte hayati 'su' ihtiyacı da kuvvetli bir amildir. Golan Tepelerini yeşertmesinin, engin çevrecilik ruhuyla ilgili olmadığı da açıktır. Lakin bu tedbir de suya kanmaları için yeterli değildir.

 Amerika'nın menfaati ise İslam ülkelerinin tabi kaynaklarını istismarında yatmaktadır. Dünya petrolü şerbetinin dörtte birlik kısmını tüketmesine rağmen bunu kendi çıkaramadığından Amerika petrol züğürtüdür. Dolayısıyla Suud Baba'nın himmetine muhtaçtır. Afganistan'ın kaymaklı kadayıf olması, hem Çin-Hindistan lokmasını hazım süreci için hem de petrole taş çıkartacak 'palladyum' denilen sevimli stratejik madeni tedavüle sokmak açısından tam bir hareket üssüdür.

 KORK ALLAH'TAN KORKMAYANDAN

 Bunlar mevsuk bilgelerdir. Ehli olan strateji alimleri tarafından her mahfilde dile getirilmektedir.

Suyun değeri, uğramış olduğu dağın içindeki madenlerden gelir. İnsan da Adem as'ın madeninden gelir. Alimler ise Peygamberlerin birebir vârisleridir. Peygamber evladı olduğunu unutmayan insan, yeniden dünyaya Allahın nizamını getirecek insandır.

 Yukarıdaki kıssada latifçe anlatıldığı gibi ahıreti unutmadan dünyayı hakkıyla yaşamayı, hadiselere aldanmamayı, sebepler zincirini doğru okumayı ancak Hz. Rasul-i Ekrem sav Efendimizin o muazzam pratikleri olan, kul ile Rabbi arasında dostluğu temin üzerine kurulu sünnet-i seniyyesinden öğrenebiliriz. Bu, bütün insanlık için ekmek kadar su kadar aziz yegane 'orta yoldur'

 Allah bizi geçici dünya menfaatleri için birbirinin derisinden post giyinen hayasızlar, ahlaksızlar arsızlar arasına katmasın. Allah haya, vicdan, insaf yoksunu Allahsızları Peygambersizleri bizim aramıza katmasın. Bizi aynı delikten defalarca sokulan basiretsizlerden eylemesin.

Amin.