04 Eylül 2016

Sanatçıların gözüyle ‘yurtsuzluk’

Taksim'de 3 Eylül'de başlayacak olan 3. Uluslararası İstanbul Trienali'nde zorunlu göçler ve sürgünler nedeniyle vatanlarından uzaklaştırılan insanların yaşadığı trajedi ele alınıyor.

Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda sanatçının katılımıyla düzenlenen etkinlik,    3-25 Eylül  tarihleri arasında Taksim Meydanın da  Maksem Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde ziyaretçilere açık kalacak.

Trienalde işgaller, darbeler, etnik çatışmalar, otoriter rejimler ve insan hakları ihlalleri nedeniyle dünyanın çeşitli bölgelerinde ve özellikle yakın coğrafyada vatanlarından uzakta yaşamak zorunda bırakılan yüz binlerce insanın yaşadığı trajedi ‘Yurtsuzlaşma' teması çerçevesinde ele alınacak.

Doğduğu ya da seçtiği ülkede yaşama hakkı elinden alınan, göçe zorlanan mültecilerin yaşadığı sorunları çağdaş sanatın diliyle yeniden sorgulanıyor.

Yurtsuzlaşma' ya da ‘Yurtsuzlaştırılma' insanın başına gelen en zor durumlardan birdir.  Büyük  Şair Arif Nihat Asya dua isimli şiirinde bakın vatansızlığa nasıl vurgu yapıyor: “Bizi sen, sevgisiz, susuz, havasız; ve vatansız bırakma Allah'ım!”  Maalesef günümüzde dünya üzerinde milyonlarca insan vatansız yaşamaktadır.

SPORSEVERLERİ FOTOĞRAF MÜZESİNE DAVET EDİYORUZ

Fatih Kadırga'da bulunan Fatih Belediyesi İstanbul Fotoğraf Müzesi, 30 Eylül'e kadar 4 güzel farklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergi de spor fotoğrafları dikkat çekiyor.

Müzenin küratörü Cengiz Kahraman'ın koleksiyonundan seçtiği100 fotoğraftan oluşan ‘'Tarihi Yarımadanın Tarihinden Fotoğraflar '' sergisi büyük salonda sanatseverlerin İstanbul'un geçmişine bir yolculuk yapmasını sağlayacak.

Haziran ayında gerçekleştirilen Avrupa Futbol şampiyonası dolayısıyla foto muhabiri Emre Oktay'ın çektiği” Futbol Enstantaneleri” sergisi fotoğraf tutkunlarının beğenisine sunulacak.

Ağustos ayındaki Olimpiyatlar ise deneyimli foto muhabiri Murad Sezer'in “Yaz ve Kış Olimpiyatları” sergisi olimpiyat oyunlarında çektiği birbirinde ilginç karelerle sanatseverlerin karşısına çıkıyor.

Amerika'da bütün dünyanın ilgiyle takip ettiği NBA Basketbol müsabakalarında çok sayıda Türk basketbolcu da forma giydi ve giyiyor. Foto muhabiri Tolga Adanalı'nın Amerika'da yaşadığı yıllarda tanıklık ettiği basketbol karşılaşmalarında çektiği fotoğraflar da ilk kez “NBA Heyecanı” sergisiyle Fatih Belediyesi İstanbul Fotoğraf Müzesi'nde sanatseverler ve sporseverlerle buluşuyor.

UKRAYNA KÜLTÜR GÜNLERİ BAŞLIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünün ev sahipliği yapacağı “İstanbul'da Ukrayna Kültür Günleri” başlıklı program, 6-7 Eylül tarihleri arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türkiye ve Ukrayna'nın yıllardan beri süregelen dostluk ilişkilerini pekiştirmek ve iki ülke arasındaki kültürel iş birliğine katkı sağlamak amacıyla özel bir program düzenliyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Ukrayna'nın Odessa ve Lviv şehirlerinin tarihî ve kültürel güzelliklerini yansıtan sergi, konser ve gösterilerin yer aldığı “İstanbul'da Ukrayna Kültür Günleri” adlı etkinlikte iki ülkenin dost ve kardeş insanlarını bir araya getirecek.

 

İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun fuaye alanında 6-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek “Ukrayna Şehir Fotoğrafları Sergisi”nde Ukrayna'nın Odessa, Lviv ve Kiev şehirlerine ait günlük yaşamdan kesitler görülebilecek.

ETNOSPOR KÜLTÜR FESTİVALİ DİKKAT ÇEKTİ

26-27-28 Ağustos tarihlerinde Küçükçekmece Bezirganbahçe, çok güzel ve anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Geçmiş ile gelecek buluştu orada.

Tarihimizin ve medeniyetimizin unutulmaya yüz tutan sporlar ve kültürel zenginlikleri yeniden canlandırmak, hem geleneksel sporları hem de kültürleri bir araya getirip farkındalık oluşturmak ayrıca bu alanın gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Etnspor Kültür Festivali,  halk tarafından da çok büyük ilgi gördü.

Bezirganbahçe'de dev bir kompleks içerisinde kurulan kültür ve oyun parkurlarının yanında 35 kıl çadırdan oluşan bir oba ve bir çarşı meydana getirildi. Orta Asya ve Anadolu'nun namlı şefleri tarafından hazırlanan ananevi yiyecek ve içeceklerin sunulduğu bu mekânlarda pek çok etkinlik de düzenlendi.

Yurt içi ve yurt dışından toplam 11 ayrı spor dalından 20 takımın yer aldığı etkinlikte; atlı okçuluk, yağlı güreş, cirit, kökbörü, mangala gibi birçok geleneksel oyunlar hayranlıkla izlendi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu Genel Başkanı Bilal Erdoğan, etkinlik boyunca sürekli alandaydı. Sporcularla yakındın ilgilendi. Kendisi de oynadı. Sporların duyurulması ve benimsenmesi için büyük gayretler sarf ediyor.  Yaptığı konuşmalarda geleneksel sporların Türkiye'de hak ettiği yeri bulmasını istediğini ısrarla vurularken özetle şunları söyledi:  "Halkımız bu sporları seviyor. Tek yapmamız gereken geleneksel sporlarımızın biraz üzerine düşmek, vatandaşlarımıza geleneksel sporlarımızla zaman geçirebilecekleri imkanları hazırlamak. Sponsorlarımızı, belediyelerimizi, bakanlığımızı, devlet kurumlarımızı geleneksel sporlarımıza daha çok destek verirken görmek istiyoruz. Vatandaşlarımız, hem bilmedikleri geleneksel sporlarımız konusunda bilgi sahibi oldular, hem Orta Asya'nın, Balkanların renklerini canlı olarak gördüler. Çocuklarımız, Anadolu'nun, Orta Asya'nın bize ait değerlerini gördüler ve bu etkinliklere bizzat katılıp güzel zaman geçirdiler. Çocuklarımız ilk defa ok attı, ata bindi, mangala, mas güreşi oynadı. Halkımız şunu gösterdi; biz geleceğe kendi değerlerimizle, kendi sporlarımızla, kendi müziğimizle yürümek istiyoruz. Böyle olduğu takdirde Türkiye daha büyük birlik içinde olabilir, daha büyük bir duruş gösterebilir ve eskiden olduğu gibi yarın da dünyaya millet neymiş öğretebilir."