18 Eylül 2023

Sesi çok çıkan mı haklı ?

Efendim, insanoğlunun karşısına bazen istemediği farklı farklı olaylar çıkar. Tam yolda gidiyorsunuz, farklı bir olay çıkar, farklı bir his çıkar, birisi size sataşır. Otobüse binersiniz, kavga çıkartmak için birisi sebep arar. İşte bu durumda ne yapacağız? Durup dururken der ki sizin sinirinizi patlattı. Ya Allah Allah, adamı tanımam etmem. Ya da yolda yürüyorsunuz, arabanızı sürüyorsunuz. Pat arkadan biri geldi vurdu. İşte moraller bozulur. Ya da yolda yürürken size laf atılır.

Ayet-i Kerime çok güzel uyarıyor ve diyor ki Furkan Suresi 63. Ayet-i Kerimesinde “Rahmân’ın has kulları yeryüzünde vakarla yürüyen, cahiller onlara laf attığı zaman, “selâm” deyip geçen kullardır.”  Şimdi Ayet-i Kerime'ye dikkat edelim. Eğer biz Allah'ın kuluysak, Rahman'ın kuluysak tevazu ile yürüyeceğiz. Bakın diyorum ki ben kendi kendime, eğer birisi sana sataşmışsa, birisi sana laf atmışsa bir beş dakika öncesine bak, bir iki dakika öncesine bak. Sen demek ki vakar ile yürümüyordun, demek ki tevazu ile yürümüyordun. Allah seni uyardı bu kulu vasıtasıyla. Onu sana sataştırdı, onu sana bulaştırdı. Yani Şşşt! Kendine gel diyor.

Ya benim hiçbir suçum yoktu, yolda gidiyordum araba bana çarptı. Ya da işte kilometrem şu idi ama geldi pat vurdu. Elbette bir kazadır, elbette. Ya da otobüse gidiyorsunuz, birisi size ayağınıza çarptı, ayağınıza bastı. İşte kavga sebebi. Burada Ayet-i Kerime uyarıyor. Yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürürsek inşallah cahiller bize laf atmaz.

Şöyle ayeti tersinden düşünürsek, yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürüyen kimseler, cahiller onlara laf attıkları zaman selam der geçer. Size dokunmazlar. Allah'ın muhafazası altında olurlar.

Lokman Suresi'nde seslerin en çirkini eşeklerin, merkeplerin sesi olduğunu bildiriyor. Sesinizi yükseltmeyin. Ama bakıyoruz kavga anında, tartışma anında hemen sesler yükseliveriyor. Eyvah! Ses yükselince ne yapılıyor? Karşı tarafta yükseltiyor, yüksel yüksel insanlıktan çıkılıyor. O zaman neyden çıkıyoruz? Ayet-i Kerime'ye tekrar dönelim. Rahmanın kulları yeryüzünde vakar ve tevazuyla yürüyen kimselerdir. Bağırmazlar onlar. Hiç vakarlı insan eşek gibi olur mu? Tevazu gösteren insanın sesi hiç eşek sesi gibi olur mu? Merkep gibi olur mu? Tabi ki olmaz. Cahiller onlara laf attıkları zaman selam der, geçerler. Seslerimiz demek ki herhangi bir tartışma olabilir, olmayacak mı? Sesimizi yükseltmeden dinleyeceğiz sakin sakin. Ve bu ayeti unutmayalım. Onlar Rahmanın kulları ki yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürüneyen kimselerdir.

Ve Hucurat Suresi, hiç unutmayalım. Hucurat Suresinde Allah Celle Celaluhu “Seslerinizi sakın Resulullah'ın sesinden yükseltmeyin. Yoksa imanınızı kazandıklarınızı kaybedersiniz” buyuruyor. Bu camilerin girişinde, Mekke'ye, Medine'ye gidenler, Ravza'da gidenler bu ayeti sık sık görürler, hatırlatırlar. Hatta ziyaret sırasında hep söylerler. Aman dikkat Hucurat Suresini okuyun. Seslerinizi yükseltmeyin. Resulullah Efendimiz'in sesinden yükseltmeyin. Resulullah Efendimiz irtihal etti, şimdi ne yapacağız? Hayır, her an bu ayet kıyamete kadar cari. Sesimizi yükseltmeyeceğiz.

Rahman'ın kulları yeryüzünde tevazuyla yürür. Ve onlar cahiller hitap ettiği zaman, selama derler. Biz de selam demeliyiz. Hocam o kadar kolay mı? Siz anlatıyorsunuz radyonun başında da selama der. Bir gelin benim başıma. İşçisi ayrı dert, patronu ayrı dert, şoförü ayrı dert, yokuşu ayrı dert. Ya da öğrenciyle konuş. Hocam olur mu? Derslerimiz var, finallerimiz var. Siz diyorsunuz ki selama der, git. Sevgili dinleyiciler, sevgili öğrencilerimiz, sevgili anne babalar, sevgili işçilerimiz, patronlarımız, iş yeri sahipleri. Ayet-i Kerime böyle söylüyor, şifreyi vermiş. Siz, biz Rahman'ın kullarıyız. Rahman'ın kulları ne demek? Yani Ayet-i Kerime'de aynen diyor, Rahman'ın kulları. Rahman kuşatıcı olan, seven demek. O zaman Rahman'ın kulları gibi biz yeryüzünde, tevazu ile yürürsek, cahil bize geldiği zaman Allah bize söylettirir, Selama der demez geçer gider inşallah.

Rabbim, bu ayeti hayatımızda yaşam biçimi haline getirmeyi bizlere nasip etsin. Rahman'ın kulları yeryüzünde tevazuyla yürür ve cahille hitap ettiği zaman selama derler. Furkan Suresi 63. Ayet-i Kerime meali.