27 Kasım 2015

Türkiye-Rusya geriliminde ne olur?

Türkiye Rus uçağını düşürdü. Kel düştü takke göründü. Suriye'de kaçınılmaz olan oldu aslında. Uzun zamandır yazdığımız şeyler bunlar. Çünkü Suriye'de kimin eli kimin cebinde belli değil.

O kadar çok gurup ve örgüt bir birini vuruyor ki; kimin kiminle iş tuttuğunu anlayan yok. ABD, Fransa, İngiltere ve Türkiye DAEŞ'i vuruyor. Rusya'da DAEŞ'i vurmak için Suriye'ye geldiğini iddia etti, DAEŞ dışında kim varsa vurmaya başladı. Özellikle kendi bölgelerini koruyan Türkmenleri vurması Türkiye açısından son derece hassas bir konuydu. Türkiye hassasiyetlerini anlattı, durdu.

Putin, Suriye'ye asker göndererek, Suriye satrancına yeni hamleler ekledi. Oysa Ekim ayı sonlarında Türkmenleri Hazar denizinden attığı füzelerle vurmuş Türkiye bu olaydan dolayı Rusya'yı sadece kınamıştı. Rusya'nın demokratik Suriye muhalefetini vurması, DAEŞ'e ise daha az saldırması da bu süreçte göze battı zaten. Hedefin özellikle Rakka olması gerekirken, Halep ve çevresinin vurulması ileriye yönelik olarak Lazkiye bölgesinin korunması olarak görünüyor.

Rusya, ABD'nin 2016 seçimlerinden önce Suriye'ye ciddi bir müdahalede bulunamayacağını düşünüyor. Son saldırılarında da ABD/NATO'yu test edeyim derken Türkiye'ye toslamış durumda. Beklemediği anda ciddi bir tokat yedi. Kinciliğiyle bilinen Putin bu eyleme karşı bir eylem planı yapacaktır. Ukrayna sorunda yaptıklarını hatırladığımız Ruslar, Devlet başkanı değişikliğini kendilerine karşı kabul edip, Ukrayna'yı birbirine kattı. Ukrayna meselesi yanına kâr kalan ve Kırım gibi stratejik bölgeyi cılız tepkilere rağmen zorla ilhak ettirerek, dünyayla dalga geçti.

 Son gelişmeler de gösteriyor ki, Putin Rus halkını esir almış durumda, tıpkı Hitler'in bir zamanlar Alman ordusunu rehin aldığı gibi bir durumdalar. Putin ne diyorsa o oluyor. Ama Rus derin devletini yöneten Sergey  Şoygu başta olmak üzere tüm Rus yetkililer ne yazık ki, İsrail ve Avrupalı küresel oyun kurucularının gazına gelip, Suriye bataklığına girdiler, tıpkı Sovyetler Birliğinin Afganistan'a girmesi gibi. Rusya, medya üzerinden kendi vatandaşlarını kandırıyor. Milliyetçilik ile Rus halkını Hitler'in "robot" askerlerine dönüştürüyorlar! Ve bu dalga Ruslara zarar verecek gibi. Yeni bir soğuk savaş veya başlatılmış dünya savaşı İran ve Rusya'ya ciddi zarar verecektir. Özellikle Putin'in sonu Hitler gibi olabilir.

Kaldı ki, Rusya Ukrayna meselesi nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşarken 30 milyar doların üzerinde ticaret yaptığı, bu ticaretin 25 milyar dolarını Türkiye mal olarak satarken, 5 milyar dolar mal alırken, belki de sıcak denizlere açılabildiği tek kapı olan Boğazlardan geçemeyince yeni bir Rus devrimiyle tepetaklak olabilir bile. Afganistan'da Sovyetler yıkıldı. Suriye'de ise Rusya yıkılabilir.

Putin, ekibinin;  "küresel oyun kurucuların" sosyolojik/askeri/siyasal analiz ve tezgâhlarını anlayacak çapta olmadığını görmek zorunda. En büyük yanılgılarının ABD/NATO'yu test edeyim derken, Türkiye'ye toslamakla gösterdiler. Küresel ekip, işleri bitince Putin'i tarihin çöplüğüne gömeceklerdir. Yeniden haritalar çizilirken, elleri daha rahatlamış Küreselciler belki de Rusya'dan onlarca devlet çıkaracaklardı.

Muhtemelen yeni bir terör dalgası Türkiye'de baş gösterecektir. Ama aynısının Moskova'da olmayacağını kimse garanti edemez. Bu nedenle esip gürleyen Putin, iç kamuoyunu sakinleştirince Türkiye ile ilişkileri düzeltmenin yolunu arayacaktır. Putin'in Türkiye'yle bir savaş çıkarma amacı olamaz, çünkü böylesi bir gücü yok.

Türkiye ciddi bir hamle yaptı. Bundan böyle herkes daha akıllıca davranmak zorunda kalacaktır. Verilen ders sadece Rusya'ya değil bölgede konuşlu tüm ülkeleredir de. Özellikle de içerde “yiyorsa Rus uçağını vursana” diyen zevatlara…

Akıllı olan, dersler çıkarır. Bakalım millet ders çıkarabiliyor mu?